Peter Glasspool: Винилът е най-доброто нещо

Измина цяла една година, откакто ви представихме един от най-младите парти лейбъли в София – klasp. За това време klasp представиха едни от най-добрите underground артисти от лондонската, берлинската и холандската сцена – Ion Ludwig, Alex Jansen, Jason Lanox, Makcim и Sander Baan. С повечето успяхме да си поговорим, въпреки че всички те предпочитат да говорят за себе си най-вече чрез музиката си. Нещо, в което всеки посещавал парти на klasp се е убеждавал многократно.

За първият си рожден ден, klasp няма да изневерят на традициите, които всъщност стоят в основата на успеха на лейбъла – да канят артисти, които имат индивидуален поглед върху музиката и свое собствено разбиране за сцената. Артисти, за които тренд е непозната дума, а сетовете им обикновено ни водят на дълго пътешествие из всички стилове на електронната музика и във времето. Това последното, всъщност най-точно описва британецът Peter Glasspool. В последните няколко години името му често се среща из клубове, като Fabric в Лондон и Back To Basics в Лийдс, както и на редица големи парти поредици като toi toi, WetYourSelf и Undersound. Преди време, в интервю за DJ Mag, Jordan Peak нареди Peter Glasspool сред хората, които го вдъхновяват и го определи, като “един от най-талантливите DJ, които някога е виждал”. Без съмнение, думите му ще бъдат потвърдени още в петък вечер, когато зад грамофоните в EW Studio, застане и самият Peter Glasspool.

Британецът е от хората, които изпитват огромна страст към винила, но в никакъв случай не отхвърля дигиталните рилийзи. Както винаги, успяхме да си поговорим с Peter за хайпът около винила в последните години, за любовта към електронната музика от пръв поглед и парти траекторията Лондон-Берлин-София. Каква пък е ролята на Craig Richards в работата и живота му, вижте в интервюто, което Peter Glasspool даде специално за читателите на bassline.bg

Здравей, Peter. Живееш в Лондон, но имаш и доста добър поглед върху сцената в Берлин. Как виждаш сцената в Лондон и тази в Берлин?
Всъщност ще пускам за пръв път в Берлин следващият вторник и съм супер развълнуван. Досега често съм купонясвал в Club Der Visionaire и затова съм сигурен, че ще бъде яко. От друга страна, вече 5 години живея в Лондон, и съм имал уникалната възможност да свиря на някои от най-добрите лондонски партита и да се запозная с наистина невероятни хора. Трябва да отбележа, че в Лондон нещата са доста по-ограничени, когато говорим за партита, но това не му пречи да е страхотен град. И на двете места, хората винаги са приветливи и приятелски настроени.

Ти си отявлен почитател на винила. Какво мислиш за целия хайп покрай винила напоследък? Производството на винил се е увеличило двойно в последните 2 години…
Основно пускам винил, но също имам колекция и от дигитални парчета. Наложи се, тъй като в последните 5 години се съсредоточих върху това да си направя добра колекция, а някои прачета излизат само дигитално. Все пак, истината е, че физическия носител винаги е бил най-доброто нещо за мен. Надявам се хайпът около винила напоследък да продължава, защото това е много добре за лейбълите и продуцентите в момента, но и не виждам шанс това да спре скоро.

Как би описал стилът си на някой, който никога не е чувал твой сет досега?
Звученето ми варира доста. Бих казал, че основно пускам house и techno във всичките им форми и разновидности – от deep до hipnotic, но винаги се стремя да има groove. Харесва ми също да пускам breaks, minimal и dubby неща.

Започнал си да се занимаваш с музика, през златните години на techno и house музиката още през 90-те години. Какво те вдъхновяваше тогава? Въобще как започна да се занимаваш с електронна музика?
Започнах да слушам електронна музика през тийнейджърските си години. До тогава слушах предимно pop музика и въобще все парчета, които влизаха в класациите. На малко по-късен етап започнах да слушам house, понеже мои приятели имаха плейъри и често се събирахме да купнясваме заедно и да миксираме. Малко след като навърших 20 отидох за пръв път във Fabric в Лондон. До тогава нямах никаква представа за този тип музика и моментално се влюбих в нея. Craig Richards бе първият DJ, който чух тогава във Fabric и до ден днешен той е любимият ми DJ. От този момент нататък просто исках да правя това, което правеше той, и първото нещо към което моментално се устремих, бе да бъда подгряващ DJ.

Кои артисти или парчета грабнаха вниманието ти в последно време?
Голяма част от музиката, която си купувам е от миналото. Харесва ми да откривам стари парчета от 90-те и началото на 2000. Мисля, че като цяло музиката от онова време звучи доста по-добре, а и има толкова много, която все още не съм открил, така че винаги го има момента с изненадата. Разбира се, слушам и нови неща по малко, но в днешно време, заради социалните медии е доста трудно да бъдеш запомнен ако постоянно пускаш нови неща, които хората най-вероятно знаят, от други хора, които ги споделят онлайн.

Ти ще пускаш на първият рожден ден на klasp в София, този петък. За една година, klasp свършиха чудесна работа за развитието на електронната култура у нас. Какво би им пожелал?
Искам да им благодаря, за оказаната чест да ме поканят да пускам на това събитие. Искам да им пожелая много успешни събития за вбъдеще. А на всички вас ще се видим в Петък! (усмихва се широко)

Happy Anniversary, klasp! bassline.bg ♥ u!

 
DSGN Clinic – Wide
 

More from bassline.bg

Посрещаме 2016 с Julian Jeweil и Whyt Noyz

Julian Jeweil, Whyt Noyz и Metropolis DJs ще взривят зала Христо Ботев в новогодишната нощ. Миналата година, Whyt Noyz дебютираха у нас докато все още бяха дуо след John Degweed и спечелиха хиляди почитатели сред родната аудитория.