Alex Jansen: Обожавам да пускам за хората

В първият ден на май ви представихме новият event label в София – klasp. Съвсем символично, в последният ден на месеца, зад пулта на Studio EW рамо до рамо ще застанат Ion Ludwig и Alex Jansen. Екслузивният им 4 часов extended b2b set ще постави началото на парти концепцията на klasp, която предстои да се развива в следващите месеци с други и интересни имена от електронната сцена.

Освен че ще гостува за пръв път у нас, Alex Jansen и хора от екипа на ESHU Records са забъркали и първият промо микс от поредицата на klasp, който междудругото съдържа предимно неиздавани парчета. Седмици преди събитието, разговаряхме с него за хората, които го вдъхновяват и искрата, която го е запалила по електронната музика. Какво знае за България и кои са 5-те парчета, без които не може, вижте в интервюто, което Alex Jansen даде специално за читателите на bassline.bg

Да започнем съвсем от начало… Как се запали по електронната музика?
Doornoosje е клуб в родният ми град Nijmegen. От 15 годишен посещавам клубът. Там за пръв път чух DJ-и като Shinedoe, Roger & Sinan, Ranz und Tanz, Brent Roozendaal, Camiel и Minotaur. Това поколение артисти, изиграха голяма роля в запознаването ми с електронната музика. Те ме вдъхновиха изключително много и няколко години по-късно вече бях купил първите си грамофони и събирах плочи.

Разкажи ни за ESHU Records и въобще как се забърка с лейбъла и целия екип?
ESHU Records е основан от Roger Gerressen и Jocelyn Abell. За мен това е един вид състояние на духа. ESHU е семейство и платформа, която ми дава възможност да творя. Всички сме приятели от доста дълго време и имаме почти еднакви разбирания за музиката.

Какво обикновено те вдъхновява, за да правиш музика?
Енергията на живота. Вдъхновяват ме хората около мен, например екипа на ESHU Records и Ion Ludwig. Maurizio е нещо, като религия за мен.

Ще пускаш за пръв път в България…
Да, и честно да си призная не знам много за страната ви. Преди имахте много добър футболист. Стоичков. Колекционирах стикери с футболисти и много се радвах на тези със Стоичков. Конкретно за сцената, също не знам много, но определено нямам търпение да дойда в София и да усетя енергията ви.

Какво да очаква българската аудитория от Alex Jansen?
Самият аз, обичам да се изненадвам. Никога не знам какво ще пускам, докато не застана зад пулта и не усетя енергията на публиката. Старая се да засилвам влиянието на тази енергия още повече, така че емоцията на публиката да рефлектира върху DJ сетовете ми. Обожавам да пускам за хората и това не е избор.

Ще пускаш b2b с Ion Ludwig… Какво се случва, когато двамата застанете зад пулта?
We go deep! С Koos (истинското име на Ion Ludwig – бел. ред.) правим музика вече няколко години под псевдонима 85/86 Atmosphere. Парчетата ни не се издават официално, поне за сега. Освен това, го считам за наистина добър приятел.

5-те парчета, без които не можеш?
Meridian Brothers ‎– Desesperanza
Michael Jackson – Off The Wall
MF Doom – MM..Food
Hailu Mergia ‎– Hailu Mergia & His Classical Instrument Shemonmuanaye
Petre Inspirescu – Intr-o Seara Organica

 
DSGN Clinic – Wide
 

More from bassline.bg

New Years Eve в клуб Жул Верн

Новогодишната Нощ в Жул Верн е една възможност за рестартиране на чисто, без маски и пози, за нас, хората които търсим правилната пропорция култура, забавление и социален живот.