Nick Nikolov: Elevate е романтизъм и реализъм

Details

Artists:

Labels:

Promoters:

 
Coda Radio – Stay Focused – Square
 

През февруари Nick Nikolov бе гост на Kaloo и Tekniq в парти поредицата STUDIOJAM в Studio 414 и въпреки, че бяхме достатъчно заети да танцуваме, не ни убегна музикалната селекция, която той представи – селекция, която беше изненада не само за нас, но и за самият него.

Дни след партито, с нови сили и няколко парчета, които не успяхме да си избием от главата, разговаряхме с Nick Nikolov за пътя, който е извървял досега, хората до него и мястото, на което е създал успешното си EP Come Down. Като резидент на Elevate е подгрявал имена като Guy Gerber, Loco Dice, Nick Curly, Adam Port, tINI и Maceo Plex. В края на март се включи и в първото издание на Horizon Festival в Банско. Част е от проекта Surrealism, с няколко EP-та за лейбъли като Discoteca, Wavesurfing и Liebe*Detail, а от известно време усилено работи по кариерата си на самостоятелен продуцент.

Представи се с няколко думи?
Казвам се Ники. Живея в София. Обичам Star Wars. Спалнята ми прилича на студио.

Разкажи ни повече за проекта Surrealism и транзицията към Nick Nikolov.
Surrealism е проект, който направихме с Калин Тодоров преди около 4 години, може би малко по-малко. Вкусът ни за музика винаги е бил доста сходен. Калин беше (и все още е) страхотен DJ, но тогава все още неопитен в правенето на музика. Аз пък си нямах идея как да смеся две парчета, но пък ми се отдаваше да правя такива. Комбинирахме се под едно име и се забавлявахме. Със собственото си име имам издадени парчета още преди да започнем Surrealism. Най-смисленият ми релийз е за лейбълът 16 Bit Lolitas, за тези които си спомнят хубавите времена на progressive house-a. Но в последствие реших да пооставя Nick Nikolov, тъй като не бях сигурен в каква музикална посока искам да се насоча. Чак миналата година се престраших да започна отново по-сериозна работа с това име.

Имаш издадени парчета за Liebe*Detail. Каква е историята зад тях?
Към края на 2009 се роди едно от по-успешните ми парчета So Much. Фийдбекът, който получих от доста приятели беше изключително позитивен, за това реших, че е по-смислено да изчакам и да намеря добър лейбъл. Тогава KiNK, който е добър приятел с основателите на Liebe*Detail, реши да им го изпрати. Въкреки, че не очаквах, те го харесаха много, а в последствие плочата се оказа изключително успешна, както за мен, така и за лейбъла. Останахме в добри отношения с момчетата от Хамбург и беше неизбежно да продължим съвместната ни работа, а именно ремиксът ми за Kruse & Nurnberg и след това Come Down.

Част си от Elevate. Каква е идеята на това движение?
Трудно ми е да опиша отношението си към Elevate с думи. Elevate е романтизъм и реализъм. Едното повече от другото, но не съм сигурен кое. Фактът, че сте избрали думата движение във въпроса си значи, че явно правим нещо, като хората.

Какъв е setup-а ти в студиото и зад пулта?
Вкъщи работя с един студиен компютър, Ableton, M-audio Axiom 49, M-audio Fast Track Pro, Beyerdynamic DT990 Pro, Evolution UC-33, MFB-Kraftzwerg. Имам един Tape-Deck и един грамофон на Ion, от който семплирам плочи. Зад пулта, в момента, пускам на Traktor. Помагам си и с един Faderfox контролер.

Перфектния гиг за теб?
Надявам се да доживея да напреднат технологиите до толкова, че да се случи парти в космоса, на което да взема участие и да пусна Motion The Dance на Untold и експерименталните парчета на KiNK.

 
Coda Radio – Wide
 

More from bassline.bg

Посрещаме 2017 ударно и шумно със Soul Fiction

Soul Fiction семейството ще посрещне новата 2017-та година шумно и ударно! В края на една от най-успешните си години досега, George Quest и Soulful Traveller ще потърсят позитивната промяна през идната 2017 година с преливащото се разнообразие от disco, funk, jazzy-soulful house подправени с afro-latin мотиви, представени oт двамата резиденти на Soul Fiction.