Една вечер с Мoderat

Details

Artists:

Labels:

 
DSGN Clinic – Square Light
 

По-широката аудитория се запознава с Moderat, след появата на парчето Bad Kingdom през 2013, а за попадането му на дансинга, допринесоха и последвалите ремикси на Marcel Dettmann и DJ Koze. Малко хора обаче са способни да проследят и дори да уловят пъстрата палитра от музикални стилове, преплетени в на пръв поглед силно различаващото се творчество на Modeselektor от една страна и Apparat от друга.

Moderat е супергрупа, съставена от Modeselektor и Apparat. През 2002 Gernot Bronsert и Sebastien Szary (Modeselektor) попадат на фестивал на независими лейбъли, организиран от Gudrun Gut и Thomas Fehlmann в Берлин, с цел да промотират BPitch Control. Там те се запознават със Sasha Ring, известен като Apparat, който пък представя лейбълът си Shitkatapult. Малко по-късно на бял свят се появявя и първият им общ проект Auf Kosten der Gesundheit, който рефлектира първоначалното намерение на групата да продуцира стиловете и звуците вече установили се в творчеството на артистите до момента.

Набралите още през 90-те известност, чрез траковете си за Bpitch Control, а по-късно и благодарение на лейбълите си 50 Weapons и Monkeytown, Sebastiеn и Gеrnot стават популярни с множеството си басови вариации и контролираният хаос от музикални стилове. И неслучайно прекрачването на граници става запазена марка на двамата германци, започнали да колаборират през 1989, малко след падането на Берлинската стена. Стартирайки със сетове и по-късно преминавайки в света на live изпълненията, двамата стават част от Open Air сцената в Берлин, заедно с не безизвестните Pfandfinderei – дизайн колектив, който допринася за безупречната визуализация на техните проекти. Музикалната им революция започва когато дмамата се запознават с Ellen Allien и стават част от лейбъла Bpitch Control.

Sasha произхожда от планинския регион Харц в западна Германия, но се мести в Берлин през 1997, където ппрез 1999 заедно с Marco Haas a.k.a. T. Raumschmiere основават лейбъла Shitkatapult. Първият му албум Multifunktionsebene излиза през 2001, последван от Duplex от 2003 и Live от 2004. Apparat набира световна известност благодарение на колаборациите си с Ellen Alien за албумите Berlinette от 2003 и Orchestra of Bubbles от 2006. Година по-късно, заедно с пианиста Raz Ohara и барабинста Jörg Wähner, сформират банда, с която представят новият албум на Aparat – Walls. Междувременно, Sash не се отказва и от соловите си изпълнения, организирани с помощта на Transforma Visuals.

Седем години след появата на Auf Kosten der Gesundheit, Moderat изкарват и първия си едноименен албум, с вокални изпънения от Paul St. Hilaire и Eased през BPitch Control. В следващите четири години, Moderat разтърсват света с турнета и безбройни фестивални участия. Неслучайно през 2009, групата е обявена за най-добър live act в годишния пол на Resident Advisor, а през 2010 заеха седмата позиция. На добра критика и световно признание се радват и последвалите EP-та – Rusty Nails и Seamonkey.

Вторият албум на Moderat – II излиза през август 2013, този път през Monkeytown Records. Първото видео от албума е именно бижуто Bad Kingdom, създадено в колаборация с Pfadfinderеi, и проследяващо впечатленията на млад британец обикалящ алчния подземен свят на Лондон от 1966 година. Тракът се превръща в един от най-големите хитове на групата, нареждайки се в топ 10 на множество чартове.

През април, тази година излезе и третият албум на Moderat, озаглавен III, който се слави и като най-иновативният им и лесно достъпен релийз до сега. Експерименталното звучене на албума идва от заиграването с неравномерна нотация (парчета в ритъм ¾ например), както и от соло вокалите на Sasha Ring. Месец след албума излезе и видеото към пилотния сингъл Running, режисирано от Jakob Grunert. Феновете успяха да се насладят на видеоклипа и посредством VR (Virtual Reality) технологията, благодарение на съвместният проект на режисьора Mate Steinforth и екипа за филмови продукции Sehsucht Berlin.

Успоредно с появата на III, стартира и световното турне на Moderat. Аз имах удоволствието да уловя open-air концерта на групата във Виена през юни. Шоуто се проведе в Arena Wien, веню съществуващо още от 70-те години на миналия век и провъзгласило се с алтернативният си буукинг и безупречни концерти и партита. Както всички концерти от турнетата на Moderat досега, така и този бе разпродаден само за няколко дни, а капацитетът на Arena Wien се използваше изцяло.

След неубедителното и дори едва търпимо 30 минутно изпълнение на встъпителният акт – Lone, публиката затаи дъх за появата на своите любимци. Германците разтърсиха сцената започвайки с Running и в следващия час и половина редуваха парчета от новия си албум с по-стари такива като Last Time, A New Error, Rusty Nails, Milk и Versions. В пика на емоциите, Gernot се заигра с първите акорди на Bad Kingdom, което накара вече мотивираната публика да избухне още по–силно.

modera-live-in-vien-2016-collage

Концертът беше подкрепен от невероятно светлинно шоу, топъл летен ветрец и безброй звезди в нощното небе. Виена крещеше, танцуваше и искрено обичаше Moderat, а германците не останаха по-назад изразявайки сърдечните си благодарности дълго след финалния тон.


Турнето продължава и в момента, въпреки че вече в няколко интервюта Sebastian, Gernot и Sasha споделят, че животът на път им се струва тягостен и непосилен. Макар все още да нямат пълна яснота и тримата казват, че III е подходящ финал на своеобразната Moderat трилогия.

Българските фенове имаха шанса да се насладят на DJ сета на Gernot Bronsert, който гостува в София през 2015 по покана на EventЕase. И тъй като Moderat в пълен състав все още не са изпълнявали на родна почва, искрено се надявам това да не е последното турне на групата. Все пак съветвам всеки да се докосне до творчеството на Moderat, и ако има възможност да побърза да си усигори едно незабравимо музикално преживявяне, каквото е един техен концерт.

Photo credits: Martina Mlcuchova / MMMusicphoto

 
Coda Radio – Wide
 

More from bassline.bg

4d39d42d-602a-4761-9b3a-884e3ea8163d
TB – A Call For Romance LP

TB – A Call For Romance LP

Based in Munich, Germany, the producer, part-time DJ and Permanent Vacation label co-head Tom Bioly aka TB delivers new romantics, inspired by influences like The Cure’s The Holy Hour, Boards of Canada’s late 90s electronica, Miami Vice tropic percussion and Angelo Badalamenti’s Twin Peaks.