By visiting our website, you agree with Bassline Ltd. Privacy and Cookie Policy.
VIEW

REVIEW: MODERAT – III

Details

Artists:

Labels:

DSGN Clinic | Facelift Your Brand

За тези, които не са запознати, Moderat са група съставена от една част Apparat (Sascha Ring) и две части Modesеlektor (Gernot Bronsert и Sebastian Szary). И двата берлински проекта винаги са ни харесвали, но според нас най-хубавото от брака между двете e, че уцелват точната комбинация между отнесената меланхолия на Apparat, на моменти дразнещо напомняща на Tom York и брилянтните електронни (понякога доста шумни) бийтове на Modesеlektor. Резултата може да бъде обобщен с две противоречащи си думи – меланхолична еуфория.

Kогато излезе едноименният първи албум и невероятното пилотно Rusty Nails, dubstep музиката беше на фокус. Moderat разчитат на 2-step бийтове ала Burial в парчетата си и тогава лесно можехме да го категоризираме като dubstep повлияна електроника от Берлин. В последствие dubstep-а затихна като тренд и благодарение на артисти като Modesеlektor и лейбълa им Monkeytown, този спектър на електронната музика, който с лекота минава през techno, electro, dubstep и какво ли още не, запази кредибилност и на него се гледа значително по-сериозно от преди.

Без капка съмнение, че новият им албум аналогично озаглавен III, ще достави качествен саунд, подходихме и този път. Още първото парче – Eating Hooks, предизвиква моментално настръхване. Комбинацията от мекият глас на Sascha Ring и пълният със меки баслинии инструментал, веднага предразполагат да им се доверите за следващите 50 минути. Трудно е да се каже кое парче е по-добро или въобще да се опитваме да го правим, защото III e като един отнесен, мек, на моменти тревожен трип, който като цяло държи консистентност. Е да признаваме, че пилотното Reminder ни спечели още месец преди албума и продължава да ни е фаворит и с неговото видео, което силно прилича на Playstation игра и е създадено от дългогодишните им VJ-и и графични партньори – Pfadfinderei. Тук е момента да кажем, че Moderat винаги са били в силна колаборация с тях и реално са аудио-визуален проект, чийто максимален потенциал можете да усетите на техен концерт.

Може би, единственият недостатък на албума е, че с настъпването на пролетта и идването на топлите слънчеви дни, III става все по-труден за слушане, поне що се отнася до нас. За мега зарибените пък, албумът излезе и под формата на интсрументали и като deluxe edition придружен с ремикси на Reminder от Special Request и Answer Code Request.

Едно е сигурно – с III, Moderat затвърдиха за трети път не само мястото си в сърцата ни, но и на всички фестивали за електронна музика, които ще разчитат на по-авангардна селекция това лято. Тези от вас, които не са преживявали техен концерт, съветваме да се запознаят с датите на турнето им за тази година тук. Трипа ще си заслужава!

III на Moderat излезе на 1-ви април през Monkeytown Records.

More from bassline.bg

TALE OF US СТАРТИРАТ НОВ ЛЕЙБЪЛ AFTERLIFE

Италианското дуо Tale of Us ще стартират нов лейбъл, който ще се казва Afterlife. Ако името на лейбъла ви звучи познато, то е защото Carmine Conte и Matteo Milleri вече рънват парти поредица със същото заглавие.

FRITZ HELDER – FORCE OF NATURE

Бившият вокалист на Azari & III – Fritz Helder, с първото си EP, като самостоятелен артист. Force of Nature съдържа и един едит на парчето и излезе на 8-ми януари през AVSR Records.