By visiting our website, you agree with Bassline Ltd. Privacy and Cookie Policy.
VIEW

REVIEW: MODERAT – III

Details

Artists:

Labels:

За тези, които не са запознати, Moderat са група съставена от една част Apparat (Sascha Ring) и две части Modesеlektor (Gernot Bronsert и Sebastian Szary). И двата берлински проекта винаги са ни харесвали, но според нас най-хубавото от брака между двете e, че уцелват точната комбинация между отнесената меланхолия на Apparat, на моменти дразнещо напомняща на Tom York и брилянтните електронни (понякога доста шумни) бийтове на Modesеlektor. Резултата може да бъде обобщен с две противоречащи си думи – меланхолична еуфория.

Kогато излезе едноименният първи албум и невероятното пилотно Rusty Nails, dubstep музиката беше на фокус. Moderat разчитат на 2-step бийтове ала Burial в парчетата си и тогава лесно можехме да го категоризираме като dubstep повлияна електроника от Берлин. В последствие dubstep-а затихна като тренд и благодарение на артисти като Modesеlektor и лейбълa им Monkeytown, този спектър на електронната музика, който с лекота минава през techno, electro, dubstep и какво ли още не, запази кредибилност и на него се гледа значително по-сериозно от преди.

Без капка съмнение, че новият им албум аналогично озаглавен III, ще достави качествен саунд, подходихме и този път. Още първото парче – Eating Hooks, предизвиква моментално настръхване. Комбинацията от мекият глас на Sascha Ring и пълният със меки баслинии инструментал, веднага предразполагат да им се доверите за следващите 50 минути. Трудно е да се каже кое парче е по-добро или въобще да се опитваме да го правим, защото III e като един отнесен, мек, на моменти тревожен трип, който като цяло държи консистентност. Е да признаваме, че пилотното Reminder ни спечели още месец преди албума и продължава да ни е фаворит и с неговото видео, което силно прилича на Playstation игра и е създадено от дългогодишните им VJ-и и графични партньори – Pfadfinderei. Тук е момента да кажем, че Moderat винаги са били в силна колаборация с тях и реално са аудио-визуален проект, чийто максимален потенциал можете да усетите на техен концерт.

Може би, единственият недостатък на албума е, че с настъпването на пролетта и идването на топлите слънчеви дни, III става все по-труден за слушане, поне що се отнася до нас. За мега зарибените пък, албумът излезе и под формата на интсрументали и като deluxe edition придружен с ремикси на Reminder от Special Request и Answer Code Request.

Едно е сигурно – с III, Moderat затвърдиха за трети път не само мястото си в сърцата ни, но и на всички фестивали за електронна музика, които ще разчитат на по-авангардна селекция това лято. Тези от вас, които не са преживявали техен концерт, съветваме да се запознаят с датите на турнето им за тази година тук. Трипа ще си заслужава!

III на Moderat излезе на 1-ви април през Monkeytown Records.

More from bassline.bg

BONOBO – KERALA (OFFICIAL VIDEO)

Официалното видео към пилотният трак Kerala от предстоящият нов албум на Bonobo – Migration, издание на Ninja Tune. (function(){var XHR = ( "onload" in new XMLHttpRequest() ) ?