SoundCloud ще изплаща възнаграждения от 2016

SoundCloud и PRS For Music сключиха споразумение след близо 5-годишни преговори.

Details

DSGN Clinic | Facelift Your Brand

Streaming платформата SoundCloud е под прицела на редица организации събиращи авторски права и лейбъли в последните години. През 2015 от SoundCloud подписаха договори с повече от 20 000 независими лейбъли и споразумения с някои от major лейбълите. В същото време недоволството на потребителите на платформата расте, заради сваляне на цели каталози и дори профили без особено много обяснения и ясна методология, по която това става.

SoundCloud стартира като безплатна услуга, а отворения код на плейъра и възможностите за вграждане в най-различни сайтове го направиха една от най-бързо развиващите се платформи за stream на музика и удобен инструмент за дигитален маркетинг. Изобщо не е изненада и желанието на всички по веригата да го опитомят. Все по-затегнатата примка около врата на SoundCloud обаче, е на път да го превърне в поредния streaming портал и да го отдалечи от изначалната му идея.

Британската организация за авторски права PRS For Music води преговори с портала вече близо 5 години. От организацията настояват SoundCloud да изплаща отчисления на артистите, които членуват в организацията. Преговорите до сега бяха не особено резултатни предвид желанието на SoundCloud да продължи да бъде безплатна услуга. Това доведе до предявяване на съдебен иск от страна на PRS For Music към SoundCloud преди няколко месеца.

Вчера от PRS For Music обавиха, че са сключили извънсъдебно споразумение, което гарантира, че SoundCloud ще започне да изплаща възнаграждения на артистите през 2016. Според споразумението, догодина платените абонаментни планове трябва да бъдат факт, както и въвеждането на рекламна услуга, която да гарантира монетизирането на съдържанието. Все още обаче, остава отворен въпросът как точно ще се случва всичко товa. Още по-интересн е факта, че това не са нови обещания от страна на SoundCloud, а content ID системата на платформата за разпознаване на съдържание е далеч от перфектна.

От двете компании твърдят, че всички предприети действия са в интерес и с грижа към артистите. Друг е въпросът, дали наистина изплатените от SoundCloud суми, ще бъдат разпределени между артистите. Това е и един от въпросите, които засягат всички streaming платформи. През 2015 не бяха малко случаите на оплаквания от страна на артистите, относно изплатените им или неизплатените им възнаграждения. Вълната на недоволство рефлектира и в стартирането на независимата streaming платформа Tidal, която бе плод на съвместни договорки между артистите прескачайки всички лейбъли и организации. Tidal обаче, се оказа и не съвсем успешно начинание, което със сигурност говори, че обикновения потребител и меломан далеч не се интересува от желанието на всички да печелят на негов гръб.

CODA Radio by Metropolis

More from bassline.bg

Panasonic представиха новия Technics SL-1200G

Panasonic представиха новата си серия грамофони Technics SL-1200G, която ще излезе на пазара през лятото на тази година. Първоначалните планове на компанията бяха да пуснат грамофоните още през лятото на 2015, а от тогава до сега, това е и първият подробен поглед към нов модел и по-конкретно към SL-1200G.

Sonar представиха изцяло обновен мобилен app

Sonar Festival представиха изцяло обновеното си мобилно приложение, което тази година е съвместна разработка с GreenCopper. Освен пълен редизайн, мобилната апликация включва и няколко нови екстри, като Friendfinder –