SoundCloud ще изплаща възнаграждения от 2016

SoundCloud и PRS For Music сключиха споразумение след близо 5-годишни преговори.

Details

 
Coda Radio – Stay Focused – Square
 

Streaming платформата SoundCloud е под прицела на редица организации събиращи авторски права и лейбъли в последните години. През 2015 от SoundCloud подписаха договори с повече от 20 000 независими лейбъли и споразумения с някои от major лейбълите. В същото време недоволството на потребителите на платформата расте, заради сваляне на цели каталози и дори профили без особено много обяснения и ясна методология, по която това става.

SoundCloud стартира като безплатна услуга, а отворения код на плейъра и възможностите за вграждане в най-различни сайтове го направиха една от най-бързо развиващите се платформи за stream на музика и удобен инструмент за дигитален маркетинг. Изобщо не е изненада и желанието на всички по веригата да го опитомят. Все по-затегнатата примка около врата на SoundCloud обаче, е на път да го превърне в поредния streaming портал и да го отдалечи от изначалната му идея.

Британската организация за авторски права PRS For Music води преговори с портала вече близо 5 години. От организацията настояват SoundCloud да изплаща отчисления на артистите, които членуват в организацията. Преговорите до сега бяха не особено резултатни предвид желанието на SoundCloud да продължи да бъде безплатна услуга. Това доведе до предявяване на съдебен иск от страна на PRS For Music към SoundCloud преди няколко месеца.

Вчера от PRS For Music обавиха, че са сключили извънсъдебно споразумение, което гарантира, че SoundCloud ще започне да изплаща възнаграждения на артистите през 2016. Според споразумението, догодина платените абонаментни планове трябва да бъдат факт, както и въвеждането на рекламна услуга, която да гарантира монетизирането на съдържанието. Все още обаче, остава отворен въпросът как точно ще се случва всичко товa. Още по-интересн е факта, че това не са нови обещания от страна на SoundCloud, а content ID системата на платформата за разпознаване на съдържание е далеч от перфектна.

От двете компании твърдят, че всички предприети действия са в интерес и с грижа към артистите. Друг е въпросът, дали наистина изплатените от SoundCloud суми, ще бъдат разпределени между артистите. Това е и един от въпросите, които засягат всички streaming платформи. През 2015 не бяха малко случаите на оплаквания от страна на артистите, относно изплатените им или неизплатените им възнаграждения. Вълната на недоволство рефлектира и в стартирането на независимата streaming платформа Tidal, която бе плод на съвместни договорки между артистите прескачайки всички лейбъли и организации. Tidal обаче, се оказа и не съвсем успешно начинание, което със сигурност говори, че обикновения потребител и меломан далеч не се интересува от желанието на всички да печелят на негов гръб.

 
Coda Radio – Wide
 

More from bassline.bg

Stems форматът на NI е вече факт

На 3-ти август бе официалния старт на новия аудио формат, разработен от Native Instruments – Stems. Stems е файлов формат от отворен тип, който дава възможност на DJ-ите да контролират 4 различни музикални елемента от едно парче –