Rancido: Подготвямe още изненади с Innervisions

 
Coda Radio – Do Granicata Na Vireene – Square
 

В последните няколко години Африка се превръща във все по-гореща парти точка, не само заради все по-големия брой фестивали за електронна музика, но и заради редица артисти-посланици на afro-house музиката по света като Black Coffee и Culoe de Song например. Не липсват и малко по-алтернативни артисти като sci-fi рапарът Okmalumkoolkat, меланхоличният минималист Felix Laband или electro-pop магьосника John Wizards. Всички те по един или друг начин присъстват в каталозите на различни лейбъли за електронна музика – дали самостоятелно или в колаборация, внасяйки щипка африканска култура в dance музиката. Afro-house музиката става все по-популярна, а сподръжниците и почитателите й все повече по цял свят. Африканските култура и музика вдъхновяват редица продуценти и DJ-и, а откриването на автентични африкански вокали и различни национални музикални мотиви се превръща в поредното им хоби и страст, съпоставими с колекционирането на винил например.

Brian Shimkovitz стартира блога Awesome Tapes From Africa преди 10 години като хоби, след като се сблъсква с различни африкански артисти и тяхната музика. Хобито се превръща в страст и той започва регулярно да пътува до Африка в търсене на касетки и записи, които публикува в блога. Интересът към блога и работата на Shimkovitz се разраства главоломно и през 2011 той стартира лейбъл със същото име, който преиздава музиката на африканските артисти дигитално и със световна дистрибуция. Ame, Dixon и Henrik Schwarz са други запалени дигъри на африкански вокали и мотиви, наред със всякакви други далечни етно култури, които са в основата на някои от най-добрите им парчета и ремикси, а лейбълът им Innervisions постоянно обогатява каталога си с подобни култови издания. Едно от тях е и The Journey на холандският DJ и продуцент Rancido.

Стартирахме отдалече, първо защото отдавна искахме да представим afro-house музиката и всичките й вдъхновения, и второ за да можем да ви въведем в света и музиката тъкмо на едно от най-актуалните и интересни имена на afro-house сцената в последните години – Rancido.

Музиката и сетовете му са силно вдъхновени именно от Африка и нейната култура и народ. “В музикално отношение ми харесват ритмите им. Придават един особен вайб на парчетата. Иначе главно ме вдъхновяват хората в Африка, тъй като ми се струва, че винаги са широко усмихнати.” “Винаги съм се впечатлявал от работата на Black Coffee и Culoe de Song”, но не се самозабравя от факта, че днес името му се нарежда на една права с тях. Още повече, че успехът за Rancido идва почти внезапно при това в няколко направления едновремено. Това, в никакъв случай не означва, че кариерата му се развива по някакъв по-особен начин.

В тийнейджърските си години Rancido e breakdancer, a музиката става нещо повече от фон за танците му, когато на 12 започва сам да създава миксове за танцовото си шоу. Така постепенно музиката започва да заема все по-централно място в живота му. Насочването към house музиката също не е случaйно: “Израснах с house музиката заради майка ми. Постоянно въртеше различни house компилации и парчета на артисти като Masters At Work, Snap, The Nightcrawlers и The Bucketheads, така че house музиката общо взето беше лесно решение за мен, пък и наистина ми харесва.”

През 2007, решава че е време да придвижи нещата напред, като започва да работи по първият си официален рилийз. Така се появява Salsa Sundae. “Парчето нямаше особен успех в чартовете, но пък привлече вниманието на Gregor Salto. Още през следващата година, ми предложи да направя ремикс за лейбълът му G-Rex Music, който Roger Sanchez завъртя в предаването си Release Yourself.” Така, само за година, Rancido влиза в сиркуита и като продуцент и като ремиксатор. През 2009 става резидент на парти поредицата SOULHEAVEN в клуб Paradiso в Амстердам, а името му застава редом до тези на хедлайнерите The Martinez Brothers, Kerri Chandler, DJ Spen, Mr. V и Dennis Ferrer. “Въпреки че получих признание и като DJ и като продуцент кажи-речи по едно и също време, винаги ще се чувствам по-комфортно като продуцент отколкото като DJ. Като продуцент имам възможност да експериментирам със различни звуци и жанрове. Освен това продуцирането ме кара да се чувствам наистина свободен.”

В следващите години, парчета и ремикси на Rancido илизат за различни лейбъли като Atjazz, Nulu Music и Offering Recordings, а Louie Vega и DJ Gregory държат на всяка цена да включат парче на Rancido в миксовете си за компилациите Ministry of Sound: Ten Years of Soul Heaven и Defected’s House Masters. Безспорно обаче, най-големият му успех като продуцент е самостоятелното му EP The Journey за Innervisions. “Всичко се случи по стандартния начин. Изпратих музика, която Ame и Dixon харесаха. Ако трябва да съм честен, изобщо не очаквах, че ще излезе нещо, но това като че ли направи релийза още по-красив впоследствие. Така че всичко е възможно, стига да се потрудиш достатъчно.”

След толкова години house музиката е съзнателния му избор не само на професионално, но и на чисто меломанско ниво: “Напоследък слушам доста класическа електронна музика. Падам си по Nils Frahm. Обожавам начина, по който аранжира парчетата си.” Всичко това смело вдъхновява Rancido: “В момента имам страшно много парчета, които трябва да завърша. Стартирах и лейбъл, който се казва Gwaisa Hedera, през който също смятам да издам доста парчета. Забелязали сте и тийзър поста ми във Facebook с логото на Innervisions за 2016, но за това на този етап ще ви кажа само, че подготвяме много изненади.”

За 2016 Rancido си е поставил още цели: “Ще ми се през тази година да пускам на колкото се може повече места по света и да срещна наистина яки хора.” Когато си устремен и си си поставил конкретни цели, резултатите естествено не закъсняват. Rancido ще дебютира в София на 28-ми май, а сетът му ще бъде кулминацията в празненствата по случай Световния Ден на Африка. “Винаги пускам това, което обичам. Това ми позволява да се раздам на 100% всеки път. Обикновено е комбинация от house, afro, soul, tech и techno. Ще се радвам да се видим и да потанцуваме заедно!”

Rancido идва в София по покана на Soul Fiction, тази събота, 28-ми май след 22:00 в Tell Me Bar, като част от Africa Day 2016 Celebrations. Повече за дневната и нощна програма на събитието, можете да научите тук.

Интервюто е осъществено с помощта на Soul Fiction.

 
DSGN Clinic – Wide
 

More from bassline.bg

За рекламите и спекулатa в музиката

Филип Ферфериев e привърженик на електронното звучене от вече повече от две десетилетия и създател на блога e-music-bulgaria.blogspot.bg Идеята за блога идва спонтанно, като иска все повече и повече българи да получат инфрмация от света на елeктронната музика и технологиите на роден език.