Karua – Bassline Podcast #005

karua-1-1-1
Karua – Bassline Podcast #005
Details

Artists:

Album/EP/Title:

Bassline Podcast #005

Source:

bassline.bg

Release Date:

22.09.2016

 
DSGN Clinic – Square Light
 

Неделя, късен следобед. Улица Московска е изпълнена с хора, глъч и музика. Фестивалът за градска култура София Диша е в разгара си. Вървейки по павираната улица, наблюдаваме усмихнатите лица, с които се разминаваме. Малко преди паметника Левски дочуваме любим ремикс на любимо наше парче… Не всеки ден по улиците на София можеш да чуеш ремикса на Fatima Yamaha върху Old Skool на Metronomy, последван от Inspector Norse на Todd Terje и също толкова любимото ни My My My на Armand Van Helden. DJ Spot-а на Sound Ninja Music Academy се оказа финалната спирка на следобедната ни разходка по улица Московска, а зад пулта на два грамофона, красиво момиче буквално ни събра и очите и ушите. Коктейлите вървят един след друг, house и disco тупалките – също! Всичко е толкова вдъхновяващо, че още след второто парче вече сме сигурни, че искаме да ви представим Karua.

“Поименно съм Карла, момиче с много интереси и големи стремежи”, представя се тя със свенлива усмивка, веднага щом слиза от пулта. “Някои от нещата, с които в момента се занимавам са моден мениджмънт като следване, разработване на VR (virtual reality) проект за модната индустрия (силно вярвам в потенциала на комбинацията мода-технология), стаж в стартиращ холандски моден бранд, както и барманство вече от две години. Спортовете са ми страст, всичко от сърф до сноуборд и обратно.” Как обаче, момиче с интереси в областта на модата, технологиите и спорта попада зад грамофоните в центъра на София? “Дали ще е момче или момиче, не знам дали има значение, освен че не го правя и заради мацките де”, усмихва се широко тя. Артистичният й псевдоним е резултат от сложността, която изпитват повечето западноевропейци с произнасянето на твърдото “л” в българския език.

Оказва се, че Karua току-що е завършила Mix & Blend Ninja курса на Sound Ninja Music Academy воден от Александър Захариев а.к.а. Rawland. Целта на курса е да развие паралелно всички основни DJ умения на курсиста: beatmatching, fader techniques, хармонично миксиране, структура на микса и създаване на добра селекция. Добрата селекция освен всичко е и резултат от добрият музикален вкус и желанието ти да го представиш на околните. Точно това беше и есенцията в сета на Karua – самата тя не успяваше да скрие удоволствието, което изпитваше от всяко следващо парче, което пък изпъкваше над леката й все още неувереност зад пулта. “Преди две години се преместих в Амстердам и това допълнително ме запали по електронната музика. Градът неслучайно се слави с жестоката си музикална среда, която всеки ден може да те изненада с нещо свежо и вдъхновяващо. Та да, от доста години насам залитах към електронните бийтове, но пък за последните две години рядко минават два часа без да съм чула някое парче. В Амстердам музиката просто стана като мой крайник, така да се каже. С това дойде и вниманието на околните върху музиката, която им пускам било то на купони, или просто за фон. Приятели, както и хора от индустрията започнаха да ме навиват да започна да пускам, и ето ме тук.”

За мен е достатъчно да доставям искрено удоволствие на себе си и околните с музиката си, другото ще дойде само!

Таланта и музикалния вкус на Karua не остават незабелязани от околните. “От подтика на другите дойде и желанието ми да навляза повече в материала. Не малко хора са ми казвали, че мога и сама да се науча, че DJ не иска много повече от броене 1-2-3-4. И все пак, за себе си знаех, че запалването ми ще дойде, когато си вляза в някъкъв постоянен ритъм на упражнение. Тогава един приятел ме насочи към академията на Sound Ninja, където самият той е завършил продуциране, и единствено мога да кажа едно голямо благодаря.”

Photo: Яна Пункина
Photo: Яна Пункина

Докато си говорим, Karua трудно успява да скрие вълнението и емоциите си от минутите прекарани зад грамофоните – усмивката не слиза от лицето й, а очите й са изпълнени с онзи блясък на удоволствие от поздравленията, които междувременно приема от публиката. “Баш първият ми истински гиг беше!”, грейва още повече. “Приключих курса си при Sound Ninja и ми оставаше още седмица в България. Та беше пълно съвпадение, че София Диша и представянето на академията бяха на тази дата, и просто получих това предложение от преподавателите ми да участвам с мой сет. Не можах да устоя и реших да се изправя пред публика за пръв път. И това, което преживявам е страхотно!”

“Disco и house са едни от стиловете, към които съм силно привлечена”, казва Карла усещайки впечатлението ни от селекцията й. “Но това все пак си беше сет предназначен за през деня.” А когато слънцето се скрие? “А когато слънцето се скрие (или тръгва да се показва), то тогава се обръщам към по-дарк материята – техното. Като това може да обхване house, tech-house, techno. Ако мога да подскажа вкуса си с няколко имена, то те биха били Bicep, Tom Trago, Luke Hess. Напоследък съм луднала по електро от 80те, където могат да се чуят онези типични за времето счупени synth елементи.”

Широкия спектър електронна музика, към който проявява интерес и многобройните професионални и странични занимания, които безспорно са се отразили изключително положително върху личността й, заедно с факта, че живее в Амстердам неизбежно ни води и към темата за продуцирането. “С удоволствие бих експериментирала с продуциране! Това надали ще стане в най-скоро време поради текущата лудница наоколо с проекти, работа… но ще добавя и факта, че ще деля новата си квартира с музикален продуцент, така че кой знае…” На този етап музиката за Карла е най-вече хоби, което обаче много лесно може да заеме голяма част от живота й. “Трудно е да кажа как се виждам след 5 години, но надявам се много по-напред с материала музикално, а може би и продуцираща. За мен е достатъчно да доставям искрено удоволствие на себе си и околните с музиката си, другото ще дойде само.” Въпреки, че засега музиката е само хоби, и въпреки многото други професионални ангажименти които има, семейството и приятелите й, я подкрепят безусловно във всичките й начинания, което неминуемо я стимулира.

Мисля, че повече хора биха се израдвали, ако видят момиче зад пулта с готина селекция, на която всички в клуба танцуват!

Джендър разпределението и сексистките нападки, на които е подложен образът на жената DJ в последно време, не представляват пречка за Karua, нито някакво дразнение. “Нещата се променят и това личи не само в музиката. Дори си мисля, че повече хора биха се израдвали, ако видят момиче зад пулта с готина селекция, на която всички в клуба танцуват.” С това, Karua тотално парира всякакви по-нататъшни въпроси по темата. Все пак, самите ние току що бяхме изпитали точно това.

Няколко коктейла по-късно, сянката на околните сгради покриваше павираната улица Московска, но не и усмивките по лицата ни от изключително вдъхновяващата ни среща с музиката и личността на Карла. Разделихме се с обещанието да публикуваме разговорът ни с нея на страниците на bassline.bg и да представим сета й от София Диша, като 5-тият подкаст от поредицата ни Bassline Podcast. Тук е момента да изкажем и специални благодарности на Sound Ninja Academy, които ни предоставиха пълния запис на микса й. “Сетът е силно вдъхновен от нещата, които съм чула из амстердамската сцена, по фестивали и в клубове. Включва парчета на високо уважавани от мен музиканти, повечето от които съм имала щастието да чуя наживо. Като например, Fatima Yamaha, Motor City Drum Ensemble, Todd Terje, Hammer и Ron Trent. Все имена, които трябва да се проверят! Но да, с този сет исках да донеса свежест, усещане за наслада по време на един перфектен слънчев летен ден в София, внасяйки и малко холандски дух.”

 
Coda Radio – Wide
 

More from bassline.bg

A Very Special Saturday with Trus’me

Тази събота, 29-ти октомври, в Tell Me Bar ще гостува британският DJ и продуцент Trus’me. David Wolstencroft, както е истинското му име, ще представи типичния за него еклектичен сет от house, techno и всичко помежду им.

Kiddy Smile – Let a Bitch Know (official video)

Defected Records представят официалното видео към парчето Let A Bitch Know на френския DJ, продуцент и вокалист Kiddy Smile. EP-то Enough of You ще се появи в края на август с още 3 парчета.