fbpx

Mario Basanov: Journey е саундтрака на живота ми

Details

Artists:

Album/EP/Title:

MARIO BASANOV - ADE 2013 PROMO PODCAST

 
Loud’N’Queer
 

Не е тайна, че албумът на Mario & Vidis – Changed от 2010 е едно от любимите ни LP-та от последните няколко години. Двойният диск е истински шедьовър, благодарение на който, дуото от Литва получи световно признание и множество награди. В края на миналата година Mario Basanov издаде и първият си самостоятелен албум – Journey, който събра на едно място цялата му самостоятелна продукция от 2009 насам. За щастие, не се е отказал и от съвместната си работа с Vidis, което лично нас ни радва изключително много.

В седмицата посветена на Amsterdam Dance Event и седмица преди първото му гостуване в България по покана на Comma Group, ви предлагаме интервю с Mario Basanov, както и специалният му promo подкаст за ADE 2013, където той ще е хедлайнер на лейбъл ивента на NeedWant заедно с Ejeca и The Mekanism. Какво да очакваме при първият му сблъсък с българската публика, за нагласите му преди участията му и интересни тайни от собственото му студио, вижте в интервюто по-долу.

Беше ли изненадан от underground успехът на албума Changed?
Вложих доста от себе си. Въпреки това е трудно да предскажеш успех или провал. Като продуцент искам да бъда чут и разбран. Влагам много енергия във всичко, което правя и приемам работата си изключително сериозно. Ето защо, смятам че качествата на музиката ми, винаги ще бъдат оценени по един или друг начин.

А Journey?
Продуцирам музика вече 15 години, но едва сега почувствах, че съм готов да издам самостоятелен албум. Събирах идеите си една след друга. Заглавието на албума, разбира се не е случайно. Той определено е саундтрака на животът ми.

Използваш доста хардуерни синтове. Кои са ти любимите?
Притежавам голям набор синтезатори – и хардуерни и софтуерни. Част от любимите ми са Dave Smith Prophet ’08, чийто звук е доста подходящ за disco; Moog Voyager – супер аналгов моно синтезатор; Vermona MARS има доста странен и оригинален звук, а и не е широко разпространен; Waldorf Pulse и Microwave са последните ми придобивки, които не вярвах, че ще използвам толкова много; ARP Odyssey е настоящият ми любимец; и разбира се старите ми съветски синтезатори Aelita и Polyvox, които не са с немско качество, но пък звучат доста интересно.

Софтуерно?
Най-често използвам DCAM: Synth Squad на FXpansion и меките класически синтове в Sylenth. Иначе, като цяло продуцирам музиката си с Cubase 6.5 и въобще цялата продуктова гама на Steinberg. Мисля че най-добрите програми за правене на музика са Cubase и Logic. Ableton Live е доста удобна, но като саунд и качество на звука, малко изоства от другите.

Според теб, кой е най-задоволителния аспект на създаването на музика?
Мисля че самият процес на създаване на музика е доста удовлетворяващ. Все пак правенето на музика е начин на живот, и това ми носи най-голямо удоволствие. Няма нищо по-добро от това да се затворя в студиото, зареден с идеи, които да претворя в звук. Крайният продукт също е важен, но лично за мен като продуцент, самият процес е много по-важен. А и когато дадено парче удари дансинга, аз вече работя по нови парчета или ремикси.

Какъв е приоритета ти, като артист – да си DJ, да ремиксираш или да се съсредоточиш върху собствената ти музика?
Труден въпрос. Обичам да правя всичко. Не мога да бъда просто DJ. Изпитвам нужда да изразявам мислите си и да ги превръщам в музика. Да ремиксираш едно парче, също си има своето очарование. В този ред на мисли много ми се ще да ремиксирам или да имам възможността да работя с Kylie Minogue. Тя е не само изключителна певица, харесва ми отношението, което има към музиката като цяло.

Как разви уменията си на DJ?
Истина е, че първоначлно единствено продуцирах. След като се запознах с Vidis, осъзнах че трябва да представям музиката си, не само на носители, но и чрез различни live прояви. Vidis бе този, който предложи да се пробвам и като DJ. Хареса ми и сега след няколко години, през които имах възможността да пускам в различни краища на света, мога да кажа, че диджейството всъщност ми дава свежи идеи. Публиката е тази, която ме вдъхновява за нови идеи, които след това претворявам в музика.

Пускаш ли твои парчета в сетовете си?
Разбира се! Обичам да виждам как публиката реагира на парчетата ми. Често пускам и незавършени все още парчета, което ми дава възможността да ги доразвия по-късно в студиото. Чувам как тълпата реагира на тях и разбира се, обръщам внимание на техническите нюанси. От дансинга, често можеш да разбереш какво трябва да се подобри в дадено парче от техническа гледна точка, за да постигнеш възможно най-доброто качество като звук и техническо изпълнение.

Какво настроение създават твоите сетове? Съобразяваш ли се с публиката или всичко е предварително планирано, като траклист?
Всичко е доста относително и зависи от публиката и мястото, на което пускам. Често се съобразявам и с конкретната държава и пазара й. Разбира се, в никакъв случай не се нагаждам прекалено много, а по-скоро предлагам моето виждане за това което мисля че публиката би харесала и това което би ги накарало да танцуват. Понякога излизам и с подготвен траклист, който обаче, настроението на хората, ме кара да променям в движение. Няма как да не се съобразявам с публиката, все пак пускам за тях и задачата ми е да очаровам всички онези, които са дошли заради мен.

Кои са местата, на които най-много обичаш да пускаш?
Много ми харесва да пускам в Берлин, защото хората там наистина разбират от хубава музика. Харесва ми и в Бразилия. Трудно е да конкретизирам толкова точно, защото зависи от много неща. Но като цяло ми харесва да пускам на места, където хората са дошли да чуят това което правя, а не на места където им е безразлично кой е зад пулта.

Цялото интервю на английски може да прочетете тук.

 
DSGN Clinic – Wide
 

More from bassline.bg

Off the Record Summer 2015 Mini Tour

Лятното мини турне на нашите приятели от Off the Record продължава с пълна пара. Всички, които по една или друга причина се оказаха в столицата през едни от най-горещите дни от лято 2015, станаха свидетели на дългочакания resident gathering на Garo, Bosha и Laylla Dane в Tell Me Bar.

a1423466527_10
KiNK – Home EP

KiNK – Home EP

KiNK presents Home! This aptly titled EP is the debut release on the newborn label Sofia. Founded by Strahil Velchev and Konstantin Petrov, Sofia is not only the physical location where this music was made, the city where they met and developed as artists, but also a paradox that is reflected in the art and music that comes from the place.