Grandbrothers – Beyond Electronic Music

Комбинацията между класическа и електронна музика, става все по-популярна в последните няколко години. Ако сте от редовните ни читатели, то със сигурност познавате работата и творчеството на David August. Тук е момента обаче, да напомним, че подобни комбинации не са лъжица за всяка уста и малцина са тези, които успяват да намерят точния баланс между двете, доставяйки истински музикален шедьовър (или поне такъв, който да е по вкуса на феновете на електронната музика). Същото важи и за комбинацията между електронна музика и jazz или въобще всякакви по-нестандартни и експериментални взаимодействия.

Тъкмо нестандартните и експериментални взаимодействия между музиката и всички форми на съвременното изкуство и технологиите са в основата на RADAR Festival, с което фестивала успя да привлече вниманието ни. Предстоящото му трето издание пък осветли още един немски проект, който влезе в полезрението ни – дуото Grandbrothers.

Grandbrothers съчетават класическа композиция с модерна, експериментална продукция и звуков дизайн. Техният дебютен албум Dilation е записан с помощта на роял и серия от собственоръчно направени електромеханични чукчета, които са предизвикани да „играят“ по пианото, създавайки нови и неоткрити досега звуци. Изненадващо, но няма никакви синтезатори – всичко идва от рояла. Уникалните концерти на живо на Grandbrothers са именно реплика на процеса, по който дуото създава албума Dilation. Техният неконвенционален live сет обикновено е напълно спонтанен и е почти невъзможно да бъде повторен.

В същото време влиянието на techno-то и клубната музика върху техния звук, с вълнуващи и често непредсказуеми резултати, става все по-осезаемо по време на изпълнението. Албумът е кинематографичен, но и ритмичен, заради което получава признанието на музикалната критика в цяла Великобритания, Европа и САЩ, а програмата на Erol Sarp и Lukas Vogel е почти запълнена до края на годината.

Опитваме се да бъдем отворени за всеки вид изкуство и музика около нас. Това, че използваме рояла, в никакъв случай не означава, че слушаме само класическа музика на пиано. Слушаме най-различни стилове, от които черпим идеи и вдъхновение. На RADAR Festival ще свирим в продължение на един час и ще включим някои нови парчета, върху които работим в момента. Очакваме концерта с нетърпение, пространството изглежда чудесно, а и това ще бъде първото ни гостуване в България!

Германското електро-акустично дуо Grandbrothers ще представи дебютния си албум Dilation на 14-ти август в Градска художествена галерия – Варна от 19:00 часа като част от програмата на третото издание на RADAR Festival. Повече за фестивала, можете да откриете тук или в официалния им уебсайт radar-festival.eu

Концертът на Grandbrothers в България се осъществява с подкрепата на Посолството на Германия.

 
Coda Radio – Wide
 

More from bassline.bg

Junior Boys – Over It (official video)

Over It e пилотния сингъл от новия албум на electropop дуото Junior Boys – Big Black Coat. Албумът излиза 5 години след последният им албум и е издание на лейбъла City Slang.

Apollonia с тричасов сет на Solar Easter

Триото Apollonia ще дебютират у нас по време на Solar Easter Trinity с тричасов сет. Това стана известно, след като организаторите обявиха пълния timetable на събитието, което ще се проведе на 5-ти май в Inter Expo Center, София.

Sasha b2b John Digweed на Kappa FuturFestival 2017

През 2014, съвсем случайно попаднахме на 3-тото издание на Kappa Futur Festival, който се провежда от 2012 в Торино, Италия. Освен с добрият line-up, фестивала безспорно привлича многобройна публика и заради локацията на която се провежда – индустриалния парк Dora.