Grandbrothers – Beyond Electronic Music

Комбинацията между класическа и електронна музика, става все по-популярна в последните няколко години. Ако сте от редовните ни читатели, то със сигурност познавате работата и творчеството на David August. Тук е момента обаче, да напомним, че подобни комбинации не са лъжица за всяка уста и малцина са тези, които успяват да намерят точния баланс между двете, доставяйки истински музикален шедьовър (или поне такъв, който да е по вкуса на феновете на електронната музика). Същото важи и за комбинацията между електронна музика и jazz или въобще всякакви по-нестандартни и експериментални взаимодействия.

Тъкмо нестандартните и експериментални взаимодействия между музиката и всички форми на съвременното изкуство и технологиите са в основата на RADAR Festival, с което фестивала успя да привлече вниманието ни. Предстоящото му трето издание пък осветли още един немски проект, който влезе в полезрението ни – дуото Grandbrothers.

Grandbrothers съчетават класическа композиция с модерна, експериментална продукция и звуков дизайн. Техният дебютен албум Dilation е записан с помощта на роял и серия от собственоръчно направени електромеханични чукчета, които са предизвикани да „играят“ по пианото, създавайки нови и неоткрити досега звуци. Изненадващо, но няма никакви синтезатори – всичко идва от рояла. Уникалните концерти на живо на Grandbrothers са именно реплика на процеса, по който дуото създава албума Dilation. Техният неконвенционален live сет обикновено е напълно спонтанен и е почти невъзможно да бъде повторен.

В същото време влиянието на techno-то и клубната музика върху техния звук, с вълнуващи и често непредсказуеми резултати, става все по-осезаемо по време на изпълнението. Албумът е кинематографичен, но и ритмичен, заради което получава признанието на музикалната критика в цяла Великобритания, Европа и САЩ, а програмата на Erol Sarp и Lukas Vogel е почти запълнена до края на годината.

Опитваме се да бъдем отворени за всеки вид изкуство и музика около нас. Това, че използваме рояла, в никакъв случай не означава, че слушаме само класическа музика на пиано. Слушаме най-различни стилове, от които черпим идеи и вдъхновение. На RADAR Festival ще свирим в продължение на един час и ще включим някои нови парчета, върху които работим в момента. Очакваме концерта с нетърпение, пространството изглежда чудесно, а и това ще бъде първото ни гостуване в България!

Германското електро-акустично дуо Grandbrothers ще представи дебютния си албум Dilation на 14-ти август в Градска художествена галерия – Варна от 19:00 часа като част от програмата на третото издание на RADAR Festival. Повече за фестивала, можете да откриете тук или в официалния им уебсайт radar-festival.eu

Концертът на Grandbrothers в България се осъществява с подкрепата на Посолството на Германия.

 
DSGN Clinic – Wide
 

More from bassline.bg

Insomniac Techno Night in Primorsko in August

In 2016, Metropolis celebrated its 20th anniversary and presented a bunch of techno artists to the Bulgarian audience. The strong party line continued throughout this year as well, and besides the new locations for their triumphal annual events, the oldest techno team in Bulgaria continued its expansion in the country, returning to Plovdiv –

Sunwaves 19 без особени изненади

Line-up-a за 19-тото издание на фестивала Sunwaves вече е ясен, но и без особени изненади, поне на този етап. Пролетното издание на фестивала ще се състои между 28-ми април и 2-ри май на Mamaia Nord Beach и съвсем очаквано, всички големи имена от румънската електронна сцена за буукнати –