Festival Guide: Radar Festival 2015

Точно преди една година се състоя първото издание на Radar Festival във Варна. В рамките на една седмица бяха показани музикални проекти от България, Холандия, Великобритания и Германия. Съпътстващата програма на фестивала включваше творческа работилница за деца, отворена дискусия с артисти, две уъркшоп програми, насочени както към професионални музиканти и мултидисциплинарни артисти, така и към широката аудитория.

Тази година Radar Festival се завръща за второто си поред издание, което ще се проведе между 21-ви и 23-ти август отново в морската ни столица. Фестивалът има за цел да представи музикални проекти, в които по един кохерентен начин се срещат разнообразни артистични форми като филм, видео арт, поезия, съвременен театър и танц, както и може би най-креативният сектор в съвременния свят – технологиите. Интересното взаимодействие между всички тези форми и огромната доза експериментаторство, са онези неща, които привлякоха вниманието ни към Radar Festival. Взаимодействието между музиката, съвременното изкуство и технологиите стои в основата на редица успешни международни фестивали, между които и любимият ни Sonar Festival в Барселона.

Radar Festival засича пресечните точки между различните музикални жанрове и тенденции, както и между музиката и другите форми на изкуство. Фестивалът търси творчество, което излиза отвъд традиционните граници; изследва чистотата на артистичното изразяване и съдейства в процеса на разгръщане на автентичен опит. Платформата на фестивала представя смели и иновативни идеи чрез концерти, представления, отворени дискусии, работилници и ателиета за всички – деца и възрастни, професионалисти и любители. Така Radar Festival създава пространство за зареждаща и неочаквана среща с една нова естетика, която е високо ценена в световен мащаб и е основата, върху която се развива съвременната музикална индустрия. Темата за опазването на околната среда е от ключово значение за екипа на фестивала. Организаторите измерват отпадъка, който произвеждат в рамките на цялостната организация и реализация на фестивала и предприемат ефективни действия за неговото редуциране. Това поставя Radar Festival, сред фестивалите спазващи зелени културни политики, приоритетни в последните няколко години.

Тази година, фестивалът получи наградата на EFFE LABEL 2015-2016 за продукция отличаваща се с високо художествено качество, за събитията които представя и за ключовото въздействие на местно, национално и международно ниво, което фестивалната платформа оказва. Призът е получен наравно със 761 фестивала от 31 страни. Фестивалът ще бъде и част от Европейски фестивален гайд, позволяващ лесна връзка с фестивали, които са дълбоко ангажирани с изкуствата, техните общности и европейските ценности, като същевременно платформата ще популяризира събитията на фестивалите сред фестивалната публика и културни оператори в световен мащаб. Това, превръща Radar Festival в едно от малкото събития у нас, които успешно взаимодействат със международни организации за популяризиране на родното изкуство и артисти. Повече по темата и за необходимостта от подобни инициативи, можете да си припомните от интервюто ни с Nikki McNeill, основател на една от най-големите PR агенции в Европа – Global Publicity.

Прграмата на Radar Festival за 2015 включва редица аудио-визуални пърформанси, класически соло изпълнения и танц. Планирани са по два концерта на вечер, в затворена и открита централни локации на Градска художествена галерия и Обсерватория „Николай Коперник” във Варна. Словенската пианистка Kaja Draksler ще представи дебютният си албум The Lives of Many Others, в който всички парчета са оригинални композиции, изследващи богатото поле от възможности, които дава соло пиано свиренето. Биляна Вучкова ще представи соло програма от композиции в реално време на цигулка и с глас, използвайки високо индивидуалния си музикален начин на изразяване. Нейната музика провокира да слушаме внимателно и повежда слушателите в различни въображаеми звукови пейзажи, които отиват отвъд настоящата реалност. Пиано и композиции ще представи Димитър Бодуров заедно със трима танцьори от България под хореографията на холандецът Peter Leung. Проектът Fly We 2 The Moon включва група музиканти – свободни импровизатори, опериращи в пространство отвъд стилове и жанрове. Поетична музика без граници. Артистите в нея създават един изключително въздействащ музикален език, отразяващ по вдъхновяващ начин динамиката на света около нас. Fly We 2 the Moon ще представи музикалната колаборация на Росен Захариев – Роко (тромпет), Георги Дончев (бас), Александър Даниел – Санди (барабани) и Тодор Стоянов (клавишни).

Joost Van Veen е холандски режисьор, художник на движещи се изображения, звуков дизайнер и продуцент. Работата му се характеризира с уникална комбинация от картина и звук, които надхвърлят обичайните ни сензитивни възприятия. Освен, че твори късометражни филми, инсталации и звукови картини, Joost Van Veen осъществява и изпълнения на живо с различни композитори и хореографи. По време на Radar Festival 2015, заедно с един от съоснователите на Тибетски Сърца – Петър Дундаков, ще представят аудио-визуалната инсталация Me/The City – проект, който се интересува от темите като атмосфера, хипноза, микро и макро, система и хаос, органично и неорганично, текстури и топографии. По време на фестивалът, ще можем да се насладим на специална селекция от последните лайв сетове на германското електронно дуо incite/. За последните 10 години incite/ имат над 200 live аудио-визуални шоута изпълнени с футуристична bass музика и впечатляващи черно-бели визуализации. Музика и звук ще представи и французинът Croix. Неговата музика показва експериментаторското взаимодействие между шум, акустика, електронна и съвременна музика, подплътена от визуализации, фокусирани върху кръста на Kasimir Malevitch, който се смята за символ на артистичното съзнание. Програмата на аудио-визуалните пърформанси на фестивала се допълва от специалното участие на Ivan Shopov (a.k.a. Balkansky/Cooh). Музиката му ще бъде съчетана с визуализации в реално време дело на Joteva.

Radar Festival ще предложи и прожекция на документалния филм When Björk met Attenborough, който показва връзката между музиката и природата в свободна дискусия между Björk и Attenborough и гласът на Tilda Swinton. Именно тази връзка дава начало на технологичния проект на Björk – Biophilia и името на осмият й студиен албум от 2011. Прожекция на концерта Björk: Biophilia Live пък ще е другият акцент в програмата на Radar Festival за тази година. Прожекциите са със свободен достъп, но с ограничен капацитет.

Ние от bassline.bg вярваме, че електронната музика не е само house и techno, а едно широко понятие, което включва всички артистични и визуални форми за себеизразяването на един артист. Подобни събития са не само важни, но и необходими за развитието на електронната сцена и култура у нас, даващи възможност на публиката да се докосне до разнообразието на жанра не само звуково, но и визуално и естетически и да представи взаимодействието между музиката и технологиите. Взаимодействие, което е основна движеща сила на цялата музикална индустрия в последните няколко години. Не по-малко важни са, вдъхновението и творческия тласък, които подобни събития дават не само на млади, но и на вече опитни артисти.

Radar Festival 2015 ще се проведе на 21, 22 и 23 август във Варна. Повече информация за фестивала и програмата по дни, часове и венюта, можете да откриете в официалния сайт на Radar – www.radar-festival.eu или във Facebook.

 
DSGN Clinic – Wide
 

More from bassline.bg

DGTL Festival 2016 в края на март в Амстердам

На 26-ти и 27-ми март ще се проведе четвъртото издание на един от големите амстердамски фестивали – DGTL. Събитието ще се случи на обичайното място, старото пристанище NDSM и ще включва 6 сцени, на които ще се представят едни от най-интересните имена в електронната музика, включително и KiNK.