Festival Guide: Radar Festival 2015

Точно преди една година се състоя първото издание на Radar Festival във Варна. В рамките на една седмица бяха показани музикални проекти от България, Холандия, Великобритания и Германия. Съпътстващата програма на фестивала включваше творческа работилница за деца, отворена дискусия с артисти, две уъркшоп програми, насочени както към професионални музиканти и мултидисциплинарни артисти, така и към широката аудитория.

Тази година Radar Festival се завръща за второто си поред издание, което ще се проведе между 21-ви и 23-ти август отново в морската ни столица. Фестивалът има за цел да представи музикални проекти, в които по един кохерентен начин се срещат разнообразни артистични форми като филм, видео арт, поезия, съвременен театър и танц, както и може би най-креативният сектор в съвременния свят – технологиите. Интересното взаимодействие между всички тези форми и огромната доза експериментаторство, са онези неща, които привлякоха вниманието ни към Radar Festival. Взаимодействието между музиката, съвременното изкуство и технологиите стои в основата на редица успешни международни фестивали, между които и любимият ни Sonar Festival в Барселона.

Radar Festival засича пресечните точки между различните музикални жанрове и тенденции, както и между музиката и другите форми на изкуство. Фестивалът търси творчество, което излиза отвъд традиционните граници; изследва чистотата на артистичното изразяване и съдейства в процеса на разгръщане на автентичен опит. Платформата на фестивала представя смели и иновативни идеи чрез концерти, представления, отворени дискусии, работилници и ателиета за всички – деца и възрастни, професионалисти и любители. Така Radar Festival създава пространство за зареждаща и неочаквана среща с една нова естетика, която е високо ценена в световен мащаб и е основата, върху която се развива съвременната музикална индустрия. Темата за опазването на околната среда е от ключово значение за екипа на фестивала. Организаторите измерват отпадъка, който произвеждат в рамките на цялостната организация и реализация на фестивала и предприемат ефективни действия за неговото редуциране. Това поставя Radar Festival, сред фестивалите спазващи зелени културни политики, приоритетни в последните няколко години.

Тази година, фестивалът получи наградата на EFFE LABEL 2015-2016 за продукция отличаваща се с високо художествено качество, за събитията които представя и за ключовото въздействие на местно, национално и международно ниво, което фестивалната платформа оказва. Призът е получен наравно със 761 фестивала от 31 страни. Фестивалът ще бъде и част от Европейски фестивален гайд, позволяващ лесна връзка с фестивали, които са дълбоко ангажирани с изкуствата, техните общности и европейските ценности, като същевременно платформата ще популяризира събитията на фестивалите сред фестивалната публика и културни оператори в световен мащаб. Това, превръща Radar Festival в едно от малкото събития у нас, които успешно взаимодействат със международни организации за популяризиране на родното изкуство и артисти. Повече по темата и за необходимостта от подобни инициативи, можете да си припомните от интервюто ни с Nikki McNeill, основател на една от най-големите PR агенции в Европа – Global Publicity.

Прграмата на Radar Festival за 2015 включва редица аудио-визуални пърформанси, класически соло изпълнения и танц. Планирани са по два концерта на вечер, в затворена и открита централни локации на Градска художествена галерия и Обсерватория „Николай Коперник” във Варна. Словенската пианистка Kaja Draksler ще представи дебютният си албум The Lives of Many Others, в който всички парчета са оригинални композиции, изследващи богатото поле от възможности, които дава соло пиано свиренето. Биляна Вучкова ще представи соло програма от композиции в реално време на цигулка и с глас, използвайки високо индивидуалния си музикален начин на изразяване. Нейната музика провокира да слушаме внимателно и повежда слушателите в различни въображаеми звукови пейзажи, които отиват отвъд настоящата реалност. Пиано и композиции ще представи Димитър Бодуров заедно със трима танцьори от България под хореографията на холандецът Peter Leung. Проектът Fly We 2 The Moon включва група музиканти – свободни импровизатори, опериращи в пространство отвъд стилове и жанрове. Поетична музика без граници. Артистите в нея създават един изключително въздействащ музикален език, отразяващ по вдъхновяващ начин динамиката на света около нас. Fly We 2 the Moon ще представи музикалната колаборация на Росен Захариев – Роко (тромпет), Георги Дончев (бас), Александър Даниел – Санди (барабани) и Тодор Стоянов (клавишни).

Joost Van Veen е холандски режисьор, художник на движещи се изображения, звуков дизайнер и продуцент. Работата му се характеризира с уникална комбинация от картина и звук, които надхвърлят обичайните ни сензитивни възприятия. Освен, че твори късометражни филми, инсталации и звукови картини, Joost Van Veen осъществява и изпълнения на живо с различни композитори и хореографи. По време на Radar Festival 2015, заедно с един от съоснователите на Тибетски Сърца – Петър Дундаков, ще представят аудио-визуалната инсталация Me/The City – проект, който се интересува от темите като атмосфера, хипноза, микро и макро, система и хаос, органично и неорганично, текстури и топографии. По време на фестивалът, ще можем да се насладим на специална селекция от последните лайв сетове на германското електронно дуо incite/. За последните 10 години incite/ имат над 200 live аудио-визуални шоута изпълнени с футуристична bass музика и впечатляващи черно-бели визуализации. Музика и звук ще представи и французинът Croix. Неговата музика показва експериментаторското взаимодействие между шум, акустика, електронна и съвременна музика, подплътена от визуализации, фокусирани върху кръста на Kasimir Malevitch, който се смята за символ на артистичното съзнание. Програмата на аудио-визуалните пърформанси на фестивала се допълва от специалното участие на Ivan Shopov (a.k.a. Balkansky/Cooh). Музиката му ще бъде съчетана с визуализации в реално време дело на Joteva.

Radar Festival ще предложи и прожекция на документалния филм When Björk met Attenborough, който показва връзката между музиката и природата в свободна дискусия между Björk и Attenborough и гласът на Tilda Swinton. Именно тази връзка дава начало на технологичния проект на Björk – Biophilia и името на осмият й студиен албум от 2011. Прожекция на концерта Björk: Biophilia Live пък ще е другият акцент в програмата на Radar Festival за тази година. Прожекциите са със свободен достъп, но с ограничен капацитет.

Ние от bassline.bg вярваме, че електронната музика не е само house и techno, а едно широко понятие, което включва всички артистични и визуални форми за себеизразяването на един артист. Подобни събития са не само важни, но и необходими за развитието на електронната сцена и култура у нас, даващи възможност на публиката да се докосне до разнообразието на жанра не само звуково, но и визуално и естетически и да представи взаимодействието между музиката и технологиите. Взаимодействие, което е основна движеща сила на цялата музикална индустрия в последните няколко години. Не по-малко важни са, вдъхновението и творческия тласък, които подобни събития дават не само на млади, но и на вече опитни артисти.

Radar Festival 2015 ще се проведе на 21, 22 и 23 август във Варна. Повече информация за фестивала и програмата по дни, часове и венюта, можете да откриете в официалния сайт на Radar – www.radar-festival.eu или във Facebook.

 
Coda Radio – Wide
 

More from bassline.bg

302ffdbf-400a-472c-a5c0-5356b86f7506
Cooper Saver ft. Indra Dunis – The Search (Vocal Dub Mix)

Cooper Saver ft. Indra Dunis – The Search (Vocal Dub Mix)

Following a well-received string of remixes for The Golden Filter, Perel and Benjamin Fröhlich, the Los Angeles-based DJ and producer Cooper Saver, responsible for the Far Away party and cassette mixtape series, sets another milestone step in the right direction with the release of his debut EP via pioneering, Munich-based record label Permanent Vacation.