Martinez: Рейвъри, гответе се за велико парти!

Остават едва няколко дни до едно от горещите партита за сезона – Metropolis Presents Cocoon Sofia с участието на Sven Vath. С него за първи път в България ще видим и чуем шведският DJ и продуцент Martinez и аржентинецът Alejandro Mosso, който пък, както винаги ще се представи live.

Martinez или както е истинското му име Martin Swanstein е с типичната биография на DJ и продуцент, която смятаме да ви спестим. Роден в Швеция, през 2000 година се мести в датската столица Копенхаген с хъс и желание да създава музика. Само 6 месеца по-късно получава първият си договор с чикагския лейбъл Guidance Recording. Вкусът и стилът му варират сериозно през годините – от deep house през jazzy house до techno и minimal, но каквато и музика да го привлича, успехът е неизменно с него и всичките му рилийзи биват забелязани от някои от най-големите имена в електронната музика.

Има сериозна дискография наброяваща 3 LP-та – Internal Space (Out Of Orbit Recordings, 2005), A Chemical Imbalance ‎(Re:connected, 2007) и The Paradigm Shift (Moon Harbour Recordings, 2010), повече от 50 сингли и EP-та за лейбъли като Dessous Recordings на Steve Bug, Cadenza и Get Physical. Броят на ремиксите му е трицифрен, а списъкът с артистите, за които е правил ремикси включва Silicone Soul, Underworld, Luna City Express, Miss Kittin, Mathew Dear и Seth Troxler. Успоредно рънва и два лейбъла – Out of Orbit Recordings и Re:connected. А както се оказа, след разговора ни с него – вече 3.

В интервю, специално за читателите на bassline.bg, Martinez сподели за вълненията си преди първата си среща с българската публика, за предстоящият си нов албум и разкри тайни от кухнята на новия си лейбъл – Concealed Sounds. Зададохме му и трудният въпрос – DJ или продуцент.

Ще пускаш в България за пръв път. Какви са очакванията ти от българската публика?
Да, за пръв път ще пускам в България и да си призная съм много развълнуван. Чувал съм много и все добри неща за България от колеги, които са пускали там и че има доста добра сцена за нашата музика. Така че се надявам да видя хора, истински любители на музиката и рейвъри, готови за велико парти.

DJ, продуцент и собственик на 2 лейбъла. В днешно време, важно ли е да правиш всичко това, за да си успешен DJ или тези неща са така да се каже, съвсем естествена еволюция?
Разбира се. В днешно време да продуцираш музика и да имаш собствен лейбъл, помага да привлечеш по-голямо внимание върху себе си, като DJ. Но когато създаваш един лейбъл или правиш музика, не това трябва да е най-важното. Преди всичко трябва да е защото имаш какво да предложиш като лейбъл. Например да предложиш платформа на местни продуценти или група, чрез която да покажеш творчеството им на останалия свят. Що се отнася до продуцирането, тук най-важно е да го правиш преди всичко, защото имаш нужда да изразиш себе си чрез музиката си или просто артиста в теб. Много хора може и да скачат в продуцирането или да правят лейбъл просто, за да станат известни, но това е доста грешен подход. По-добре да се фокусираш в нещо, в което те бива най-много и да се опитваш да го правиш възможно най-добре. Сега има много начини да наложиш името си като DJ – например да качваш миксове в интернет или да правиш компилации. Да подгряваш големи DJ-и по време на местни събития, също би могло да привлече внимание. Но, да, със сигурност да имаш лейбъл и да продуцираш музика, в определен момент е съвсем естествно развитие за всеки истински DJ.

И сега трудният въпрос – DJ или продуцент?
Честно – невъзможен избор. За мен и двете са взаимосвързани. Наистина, обичам да пускам, като DJ, а може би това е и най-голямата ми страст, обичам да представям музика в миксиран формат и да водя хората на дълго музикално пътешествие. Продуцирането на музика, обаче, ме вдъхновява също толкова, колкото и купуването на плочи. За мен всичко е свързано и едното не би съществувало без другото.

Какво значи Cocoon за теб?
Cocoon (cocoon – “какавида”, “пашкул”, “обвивам плътно” от английски, бел. ред.) често се описва като “защитена и комфортна среда”. Мисля че това е имал предвид Sven Vath, създавайки перфектната платформа за качествена ъндърграунд електронна музика. Място, което създава, не само млади и прохождащи таланти, но и артисти, които могат да растат и да се развиват. За мен Cocoon е една цялостна и стабилна платформа за електронна музика и dance култура. Имаме лейбъл, booking агенция и световен парти бранд – всичко това придава качество на електронната сцена, и го запазва.

Разкажи ни за настоящите си проекти, освен турнето на Cocoon. Върху какво работиш в момента?
Работя по нов албум. Вероятно вече ще станат 2 години откакто работя по него (смее се), но най-накрая работата започна да върви натам, накъдето ми се ще да върви. Доста време отделям на всяко парче, специално за този албум. Повечето са с живи инструменти, които миксирам с много аналогови сурови електронни звуци, като тези от модулиращи системи и drum машини. Надявам се да види бял свят накъде в средата на 2014-та. Наскоро стартирах и нов лейбъл, който се казва Concealed Sounds. Това е ново поприще за мен, от гледна точка на това, че смятам да експериментирам с по-deep музика и по-дълги парчета. Чрез този лейбъл, ще мога напълно свободно и артиситчно да изразявам себе си. Освен мои рилийзи, ще издавам и такива на близки мои приятели от електронната сцена. Всеки рилийз ще включва и таен и “замаскиран” трак, който може да бъде всичко – от ambient tool до locked groove бийт или защо не цяло ново парче. Първият рилийз е мой и е насрочен за този месец. Казва се Hollow EP. Рилийзите на лейбъла ще са vinyl only.

Интервюто е осъществено със съдействието на Metropolis.

 
DSGN Clinic – Wide
 

More from bassline.bg