За книгите, за techno-to и още нещо

Stefan Goldmann е съавтор на най-добрата книга за електронна музика за 2015

Details

Artists:

Clubs:

 
DSGN Clinic – Square Light
 

Сигурни сме, че вече и на вас ви писна от годишни чартове… Само че на фона на всички top of the tops и best of the bests, немското списание Groove Magazin подреди класация на книги свързани с електронната музика и култура. Класацията включва само 5 книги, но пък ни припомни, че добрият DJ не е просто пускач. Той има позиция, мнение и познание, което да предаде и на останалите. А и книгата е не само формат, който остава във времето, но и онази частица от цялостната система изграждаща културата на dance музиката през годините.

На 4-то място в класацията се подрежда книгата на Stefan Goldmann – Presets: Digital Shortcuts To Sound. Книгата излезе през април тази година и в нея са описани историята и влиянието на емблематични инструменти като Korg M1, Yamaha DX7 и Roland 909 и приложението на водещи софтуери като Ableton Live и Native Istruments Reaktor. Книгата е естествено продължение на албумът на Stefan Goldmann – Industry, който се появи през октомври 2014 и е създаден изцяло от пресети. Повече по темата, можете да си припомните в интервюто ни със Stefan Goldmann тук.

Първата позиция се заема от книгата Berghain: Kunst Im Klub (Berghain: Art In The Club), издание на берлинския клуб Berghain. Книгата проследява диалогът между различните форми на изкуството, които намират място под един общ покрив именно в Berghain. Kunst Im Klub е сборник от илюстрации, снимки, интервюта, истории, поеми и есета дело на различни артисти свързани с клуба по един или друг начин. Между тях е и Stefan Goldmann. От 2011 насам, той списва своя колонка в месечната програма на клуба, чийто архив можете да видите тук.

Останалите книги в класацията са Making Music – Creative Strategies For Electronic Music Producers на Ableton (2-ра позиция), която по простичък начин представя практически проблеми свързани с мотивацията, вдъхновението и дисциплината придружени с прости съвети и евентуални решения. Повече за нея можете да си припомните от материала, който публикувахме още с излизането й през март тази година тук.

На 3-то място е книгата Der Klang der Familie – Berlin, Techno und die Wende (The Sound of Family – Berlin, Techno and the Reunification) с автори Felix Denk и Sven von Thülen, която проследява електронната култура в Берлин след падането на Берлинската стена. На 5-та позиция се нарежда юбилейното издание на германския лейбъл Compost – 20 Years of Compost Records.

 
Coda Radio – Wide
 

More from bassline.bg

stevo-kurt
Stevo Kurt – Schizma EP

Stevo Kurt – Schizma EP

Mekanika Recordings brings 2 new tracks from Stevo Kurt’s a.k.a. DJ Steven gathered in their second release – Schizma EP. The EP is set for release July, 12th including 2 remixes from Asymmetrik on the title track Schizma.