Yalta Club: Най-доброто тепърва предстои

Интервю с Liubo Ursiny и Elitza Pop

Според едно скорошно проучване, един град променя напълно архитектурния си и социален облик за около 20 години. През това време се сменят поколения, вкусове и настроения. Разбира се, има и места, които устояват на тази динамика, най-вече заради факта, че самите те се променят – понякога задавайки посоката, друг път догонвайки нагласите на обществото, но винаги на една честота с предпочитанията на съвременното поколение. Едно от тези места е Yalta Club. Разположен на едно от най-комуникативните места, в самият център на София, клубът отдавна се е превърнал в институция и в културен и в урбанистичен смисъл. Този месец Yalta Club празнува своя 24-ти рожден ден. Това ще постави началото на двадесет и петата поредна година, през която някои от най-големите имена в електронната музика ще превземат пулта на клуба, за да напишат четвърт вековната му история. История, с редица визуални и концептуални промени и почти неизброим line-up от артисти, които превърнаха Yalta, не само в клуб номер едно у нас, но и в постоянно entry в годишната класация за най-добър клуб на DJMag в последните няколко години.

Рожденния ден на Yalta Club е и повода, поради който решихме да ви срещнем с две от най-важните лица на клуба и техните гледните точки. Liubo Ursiny – дългогодишен резидент и един от основните виновници за Takeover партитата и Elitza Pop – фейсконтрол, безспорен символ на Yalta и най-атрактивната дама в нощният живот у нас.

От колко време сте част от екипа на Yalta Club?

Liubo Ursiny: 2015 стават десет години. Първите ми свирения във вече несъществуващия варненски клуб Момо бяха през лятото на 2005. Малко след това ме поканиха да свиря в новата Yalta Club, която отваряше след дълго мълчание и сериозен ремонт.

Elitza Pop: Аз пък съм в холдинга от около 16 години. Първо в легендарният Спартакус, а след като клубът затвори ме преместиха в обновената Yalta! Така че съм част от екипа на клуба от доста време вече! (смее се)

Какво е Yalta Club за вас?

Liubo Ursiny: Моят втори дом, със сигурност. Това е мястото, където реално развих музикалния си вкус. Първите ми стъпки бяха като любител, меломан и клубър (всъщност първите ми нощни стъпки бяха в Спартакус). След това Yalta Club успя да хване меломанското в мен и да го превърне в артистично – говоря за онова място, където работата на диджея се среща с любителския ентусиазъм на един истински фен на електронната музика. Тези десет години ми помогнаха да дефинирам собствения си стил и въобще подход към нощния живот. Преминал съм през почти всеки стил – електро, прогресив, трайбъл, хаус, техно, тек и дийп хаус. За голяма част от публиката в момента тези понятия не са ясни. Но това не значи, че няма хубава нова музика и през 2015.

Elitza Pop: Yalta club е едно от най-уютните и любими за мен места. Това е клубът институция, мястото с най-добри традиции. Тук всеки може да намери подходящото парти и пространствено решение за себе си! Чувствам се като у дома си, където мога да срещна много приятели на по питие!

liubo-ursiny

Как се промени сцената у нас през последните 20 години и каква е ролята на Yalta Club в това?

Liubo Ursiny: Не мисля, че съм способен да дам адекватна и всеобхватна оценка и сериозна ретроспекция на всичко, което се е случило в нашата страна. Със сигурност обаче мога да твърдя, че България показа зъби на световната сцена и има страшно много артисти, които дават мило и драго, за да идват през месец при нас. Странно обаче как някак си обратното не се случи, поне не в същите пропорции. Сигурно защото мащабите са ни по-малки. Именно поради това и стимулите не са толкова много. Но когато има желание, има и начин. KiNK e страхотен пример за това.

Elitza Pop: С моята дългогодишна професия на фейсконтрол срещам страшно много хора, а и обичам да излизам и да се забавлявам! От тази гледна точка смея да твърдя, че сцената у нас се промени страшно много! Естествено към много по-добре, вече има страшно много избор, организират се най-различни събития! Едно време не съм си представяла, че България ще бъде посетена и от половината от диджейте, които вече бяха у нас! За това голяма роля изигра и Yalta, който се осмели да кани имена, които не бяхме и чували! Този клуб се превърна в един от най-добрите промоутъри, за което не съм и сънувала! Тук се диктуват модните тенденции… Нощният живот на София е започнал от Yalta, с което съм горда!

Клуба премина през няколко концептуални и интериорни промени, смениха се няколко поколения… Спартакус, Elevate, а сега и Takeover. Кой е най-добрият период в историята на Yalta?

Elitza Pop: С времето променяхме няколко интериорни концепции, а това е изискуемо и нормално, трябва да се подържа интереса на клиента! Поколенията също не са същите… за това мога да говоря много и за съжаление не с добро. Сега публиката е много по-претенциозна и агресивна, не се старае за външния си вид достатъчно, но разбира се има и изключения!

Liubo Ursiny: Реално всеки един период беше страхотен сам по себе си. Спартакус беше и ще остане първият микс-клуб в България. Там наистина нещата се случваха по един освободен начин и може би затова мястото (понастоящем книжарница) е специално за много хора и до днес. Новата Yalta пък бързо се превърна в много сериозна машина за сериозни и по-малки бутикови събития. Десетте години сякаш създадоха една мелачка (в добрия смисъл) за млади хора, на които им се танцува.

Elitza Pop: Спартакус беше легенда – едно място пълно с авангардни и разкрепостени хора, които умееха да се забавляват на 100%! Понякога ми се ще да се върнат тези времена! Но трябва да гледаме напред.

Liubo Ursiny: Elevate бе плод на желанието на две момчета да създадат нещо специално и конкурентноспособно на световните тенденции. В крайна сметка, това желание се материализира и успя да получи признание на световно ниво, а също и от доста международни артисти. И се оттегли в пиковата си точка, непобеден на върха. Takeover е новото бебче, най-добрият му период тепърва предстои през 2015, ако всичко върви по план.

Elitza Pop: Да! Най-добрите моменти предстоят и силно вярваме в това! Подготвили сме много добри проекти, така че надявам се да пожънем успех! Тakeover e един от тях! Посещавайте го!

elitza-pop

Кой е най-добрият DJ заставал зад пулта на клуба за тези 24 години?

Liubo Ursiny: Не е само един, със сигурност ще пропусна някой. Чувал съм страхотни сетове и от световните, и от българските имена. Критериите, по които ги оценявам, са техника, програмиране, взаимодействие с публиката и разбира се, вкус. Hernan Cattaneo, Danny Howells, Sander Kleinenberg, Marco Carola, DJ Paul, Dixon, Valdy, Philip Chernikov, Mark Knight и Dubfire – ето няколко имена на прима виста.

Elitza Pop: Специално аз мисля, че няма най-добър DJ който да е заставал зад пулта. Много зависи от музикалният вкус, настроението и желанието да си на дадено парти и да изкараш перфектно! Световни звезди са пускали в клуба, но не за всеки това е така! Най-доброто тепърва предстои!

Какви щяха да бъдат Liubo Ursiny и Elitza Pop, aко не бяха част от екипа на Yalta?

Liubo Ursiny: Китарист в рок-група.

Elitza Pop: Не съм вярвала, че ще се задържа в екипа на Yalta толкова дълго! Започнах на 18 години, а тогава мечтаех да стана актриса! Много съм щастлива в работата си, макар че има и неприятни ситуации. Изисква се много любов, психически устои и др.! Но важното е да ти харесва това, което правиш!

 
Coda Radio – Wide
 

More from bassline.bg

Sound Ninja Music Academy става на 2

На 15-ти октомври, събота, единствената по рода си у нас школа по софтуерно продуциране на музика и DJ-инг – Sound Ninja Music Academy, ще отпразнува своята 2-ра годишнина в бар Switch, София.

Dixon пристига за Takeover в Yalta Club

Новият сезон на Takeover стартира с естетския сет на Apollonia. Заедно с първокласната музика на френското трио, организаторите зарадваха феновете и с името на следващия си голям гост, DJ номер едно в света според класацията на Resident Advisor –