Yalta Club: Най-доброто тепърва предстои

Интервю с Liubo Ursiny и Elitza Pop

Според едно скорошно проучване, един град променя напълно архитектурния си и социален облик за около 20 години. През това време се сменят поколения, вкусове и настроения. Разбира се, има и места, които устояват на тази динамика, най-вече заради факта, че самите те се променят – понякога задавайки посоката, друг път догонвайки нагласите на обществото, но винаги на една честота с предпочитанията на съвременното поколение. Едно от тези места е Yalta Club. Разположен на едно от най-комуникативните места, в самият център на София, клубът отдавна се е превърнал в институция и в културен и в урбанистичен смисъл. Този месец Yalta Club празнува своя 24-ти рожден ден. Това ще постави началото на двадесет и петата поредна година, през която някои от най-големите имена в електронната музика ще превземат пулта на клуба, за да напишат четвърт вековната му история. История, с редица визуални и концептуални промени и почти неизброим line-up от артисти, които превърнаха Yalta, не само в клуб номер едно у нас, но и в постоянно entry в годишната класация за най-добър клуб на DJMag в последните няколко години.

Рожденния ден на Yalta Club е и повода, поради който решихме да ви срещнем с две от най-важните лица на клуба и техните гледните точки. Liubo Ursiny – дългогодишен резидент и един от основните виновници за Takeover партитата и Elitza Pop – фейсконтрол, безспорен символ на Yalta и най-атрактивната дама в нощният живот у нас.

От колко време сте част от екипа на Yalta Club?

Liubo Ursiny: 2015 стават десет години. Първите ми свирения във вече несъществуващия варненски клуб Момо бяха през лятото на 2005. Малко след това ме поканиха да свиря в новата Yalta Club, която отваряше след дълго мълчание и сериозен ремонт.

Elitza Pop: Аз пък съм в холдинга от около 16 години. Първо в легендарният Спартакус, а след като клубът затвори ме преместиха в обновената Yalta! Така че съм част от екипа на клуба от доста време вече! (смее се)

Какво е Yalta Club за вас?

Liubo Ursiny: Моят втори дом, със сигурност. Това е мястото, където реално развих музикалния си вкус. Първите ми стъпки бяха като любител, меломан и клубър (всъщност първите ми нощни стъпки бяха в Спартакус). След това Yalta Club успя да хване меломанското в мен и да го превърне в артистично – говоря за онова място, където работата на диджея се среща с любителския ентусиазъм на един истински фен на електронната музика. Тези десет години ми помогнаха да дефинирам собствения си стил и въобще подход към нощния живот. Преминал съм през почти всеки стил – електро, прогресив, трайбъл, хаус, техно, тек и дийп хаус. За голяма част от публиката в момента тези понятия не са ясни. Но това не значи, че няма хубава нова музика и през 2015.

Elitza Pop: Yalta club е едно от най-уютните и любими за мен места. Това е клубът институция, мястото с най-добри традиции. Тук всеки може да намери подходящото парти и пространствено решение за себе си! Чувствам се като у дома си, където мога да срещна много приятели на по питие!

liubo-ursiny

Как се промени сцената у нас през последните 20 години и каква е ролята на Yalta Club в това?

Liubo Ursiny: Не мисля, че съм способен да дам адекватна и всеобхватна оценка и сериозна ретроспекция на всичко, което се е случило в нашата страна. Със сигурност обаче мога да твърдя, че България показа зъби на световната сцена и има страшно много артисти, които дават мило и драго, за да идват през месец при нас. Странно обаче как някак си обратното не се случи, поне не в същите пропорции. Сигурно защото мащабите са ни по-малки. Именно поради това и стимулите не са толкова много. Но когато има желание, има и начин. KiNK e страхотен пример за това.

Elitza Pop: С моята дългогодишна професия на фейсконтрол срещам страшно много хора, а и обичам да излизам и да се забавлявам! От тази гледна точка смея да твърдя, че сцената у нас се промени страшно много! Естествено към много по-добре, вече има страшно много избор, организират се най-различни събития! Едно време не съм си представяла, че България ще бъде посетена и от половината от диджейте, които вече бяха у нас! За това голяма роля изигра и Yalta, който се осмели да кани имена, които не бяхме и чували! Този клуб се превърна в един от най-добрите промоутъри, за което не съм и сънувала! Тук се диктуват модните тенденции… Нощният живот на София е започнал от Yalta, с което съм горда!

Клуба премина през няколко концептуални и интериорни промени, смениха се няколко поколения… Спартакус, Elevate, а сега и Takeover. Кой е най-добрият период в историята на Yalta?

Elitza Pop: С времето променяхме няколко интериорни концепции, а това е изискуемо и нормално, трябва да се подържа интереса на клиента! Поколенията също не са същите… за това мога да говоря много и за съжаление не с добро. Сега публиката е много по-претенциозна и агресивна, не се старае за външния си вид достатъчно, но разбира се има и изключения!

Liubo Ursiny: Реално всеки един период беше страхотен сам по себе си. Спартакус беше и ще остане първият микс-клуб в България. Там наистина нещата се случваха по един освободен начин и може би затова мястото (понастоящем книжарница) е специално за много хора и до днес. Новата Yalta пък бързо се превърна в много сериозна машина за сериозни и по-малки бутикови събития. Десетте години сякаш създадоха една мелачка (в добрия смисъл) за млади хора, на които им се танцува.

Elitza Pop: Спартакус беше легенда – едно място пълно с авангардни и разкрепостени хора, които умееха да се забавляват на 100%! Понякога ми се ще да се върнат тези времена! Но трябва да гледаме напред.

Liubo Ursiny: Elevate бе плод на желанието на две момчета да създадат нещо специално и конкурентноспособно на световните тенденции. В крайна сметка, това желание се материализира и успя да получи признание на световно ниво, а също и от доста международни артисти. И се оттегли в пиковата си точка, непобеден на върха. Takeover е новото бебче, най-добрият му период тепърва предстои през 2015, ако всичко върви по план.

Elitza Pop: Да! Най-добрите моменти предстоят и силно вярваме в това! Подготвили сме много добри проекти, така че надявам се да пожънем успех! Тakeover e един от тях! Посещавайте го!

elitza-pop

Кой е най-добрият DJ заставал зад пулта на клуба за тези 24 години?

Liubo Ursiny: Не е само един, със сигурност ще пропусна някой. Чувал съм страхотни сетове и от световните, и от българските имена. Критериите, по които ги оценявам, са техника, програмиране, взаимодействие с публиката и разбира се, вкус. Hernan Cattaneo, Danny Howells, Sander Kleinenberg, Marco Carola, DJ Paul, Dixon, Valdy, Philip Chernikov, Mark Knight и Dubfire – ето няколко имена на прима виста.

Elitza Pop: Специално аз мисля, че няма най-добър DJ който да е заставал зад пулта. Много зависи от музикалният вкус, настроението и желанието да си на дадено парти и да изкараш перфектно! Световни звезди са пускали в клуба, но не за всеки това е така! Най-доброто тепърва предстои!

Какви щяха да бъдат Liubo Ursiny и Elitza Pop, aко не бяха част от екипа на Yalta?

Liubo Ursiny: Китарист в рок-група.

Elitza Pop: Не съм вярвала, че ще се задържа в екипа на Yalta толкова дълго! Започнах на 18 години, а тогава мечтаех да стана актриса! Много съм щастлива в работата си, макар че има и неприятни ситуации. Изисква се много любов, психически устои и др.! Но важното е да ти харесва това, което правиш!

 
Coda Radio – Wide
 

More from bassline.bg

Carola Pisaturo се завръща в София през април

От няколко години насам, София е задължителна дестинация от световното турне на Sven Vath и лейбълът му Cocoon. През 2015, в едно от най-паметните събития от последните години, заедно с него бе и мултиталантливата италианка Carola Pisaturo, която тогава слушахме на живо за пръв път, и поне за нас двучасовият й vinyl only сет се превърна в гвоздея на вечерта.

Reinvent the Pool Party с DJ Doo и Guney

На 11-ти март, петък, басейна на хотел Родина ще посрещне третото издание от парти концепцията Reinvent. Събитието ще преобрази известния закрит басейн със следващата инсталация Everything Lives, която за първи път ще пренесе гостите във виртуална реалност, създадена от визуалния артист и фотограф Златимир Араклиев.