By visiting our website, you agree with Bassline Ltd. Privacy and Cookie Policy.
VIEW

SOFIA UNDERGROUND 2016: INNER CONFLICTS

Sofia Underground е фестивал за съвременно изкуство с легендарен статут и оригинална форма. Основан от художествения критик Руен Руенов (1958-2011) през 1997., когато се провежда в подземията на НДК като разгърнат хепънинг с многочасова пърформанс прогама – реакция на социалните кризи по това време. Оттогава (с малки прекъсвания в ежегодната си реализация) фестивалът развива изявена чувствителност към обществените процеси и динамиката на художествената сцена.

Артистите, представяни в ежегодните издания на фестивала, са включвани в програмата чрез кураторска селекция, базирана на отворена покана. Всяка година фестивалът представя български и чуждестранни артисти, едновременно значими фигури в сферата на пърформанс арта и съвременното изкуство на локално и дори международно ниво, но същo и дебютиращи артисти и студенти.

Sofia Underground се задава със своето дванадесето издание в периода 19-24 април 2016. Основна локация, за втора поредна година, е неконвенционалното подземно пространство на електро-контролната зала на Националния дворец на културата. Някои акценти в програмата са аудио-визуални интеракции с ескперименталното трио от Рим interference; въпроса за половата идентичност с активистите Art[]Gender[]Art от Хелзинки; въпросите за вътрешно и външно в реалния и дигиталния свят с Роналд Бал от Ротердам; изпълнения на български артисти като пърформанс арт ветеранът Орлин Дворянов, арх. Ясен Марков, Георги Ямалиев и Нино Гомез, RoboКnob, Иван Ямалиев, Продан Марков и още много други млади и утвърдени автори.

Организаторите са подготвили и парти с techno легендата от Варшава Jacek Sienkiewicz – собственик на клуб, основател на лейбъла Recognition Records, DJ и продуцент. Първият му гиг е в Центъра за съвременно изкуство във Варшава през 1996. А през 2002, Cocoon издават и дебютният му албум Téchnè, последван от редица EP-та. Колаборациите му варират от откровено minimal techno с артисти като Ricardo Villalobos, през класически композиран ambient по “Тристан и Изолда” на Вагнер с Atom™, до имровизационен noise с Max Loderbauer. Неокласическият му подход към клубния звук контрастира със склонноста му към експеримент и деликатната изразност в свиренето му на живо, което съответства на темата на Sofia Underground – Вътрешни конфликти. Jacek Sienkiewicz ще закрие официалната програма на фестивала с хибриден Live/DJ сет, благодарение на любезната подкрепа на Полски институт в София. На живо ще го подгряват местните techno активисти RoboKnob и YvesO, a за визията ще се погрижи Luthien от Венецуела.

Програмата на Sofia Underground 2016 е разделена в три блока: Higher Ground (откриваща подгряваща програма), Underground (основна фестивална програма), Overground (постпорограма), като отделните събития ще се случват в пространствата на Националния дворец на културата, Музей „Земята и хората“, НГ/САМСИ, Център за култура и дебат „Червената къща“, също Switch Bar и открити градски пространства в София. Повече за фестивала можете да откриете в официалния им сайт – sofiaunderground.com

Фестивалът Sofia Underground 2016 – Вътрешни конфликти се осъществява от DauHaus и eXAF.org, съвместно с Национален дворец на културата, с финансовата подкрепа на Полски културен институт в София, Гьоте-институт България – София и Наградата „Гауденц Б. Руф“, както и със съдействието на Държавен културен институт при МВнР.

More from bassline.bg

!K7 стартират нов дъщерен лейбъл Zehnin

!K7 Records ще стартират нов дъщерен лейбъл Zehnin. Музиката, която лейбълът ще издава ще варира от придобилите напоследък популярност по-експериментални стилове и ambient до techno, като идеята е да извадят артистите от комфортната им зона.

TALE OF US С РЕЗИДЕНТСТВО В SPACE IBIZA

Tale of Us получиха 13 седмична резидентска вечер в Space Ibiza за предстоящият парти сезон на острова. Afterlife ще се случва всеки четвъртък, като началото ще бъде поставено на 7-ми юли.