By visiting our website, you agree with Bassline Ltd. Privacy and Cookie Policy.
VIEW

SOFIA UNDERGROUND 2016: INNER CONFLICTS

Sofia Underground е фестивал за съвременно изкуство с легендарен статут и оригинална форма. Основан от художествения критик Руен Руенов (1958-2011) през 1997., когато се провежда в подземията на НДК като разгърнат хепънинг с многочасова пърформанс прогама – реакция на социалните кризи по това време. Оттогава (с малки прекъсвания в ежегодната си реализация) фестивалът развива изявена чувствителност към обществените процеси и динамиката на художествената сцена.

Артистите, представяни в ежегодните издания на фестивала, са включвани в програмата чрез кураторска селекция, базирана на отворена покана. Всяка година фестивалът представя български и чуждестранни артисти, едновременно значими фигури в сферата на пърформанс арта и съвременното изкуство на локално и дори международно ниво, но същo и дебютиращи артисти и студенти.

Sofia Underground се задава със своето дванадесето издание в периода 19-24 април 2016. Основна локация, за втора поредна година, е неконвенционалното подземно пространство на електро-контролната зала на Националния дворец на културата. Някои акценти в програмата са аудио-визуални интеракции с ескперименталното трио от Рим interference; въпроса за половата идентичност с активистите Art[]Gender[]Art от Хелзинки; въпросите за вътрешно и външно в реалния и дигиталния свят с Роналд Бал от Ротердам; изпълнения на български артисти като пърформанс арт ветеранът Орлин Дворянов, арх. Ясен Марков, Георги Ямалиев и Нино Гомез, RoboКnob, Иван Ямалиев, Продан Марков и още много други млади и утвърдени автори.

Организаторите са подготвили и парти с techno легендата от Варшава Jacek Sienkiewicz – собственик на клуб, основател на лейбъла Recognition Records, DJ и продуцент. Първият му гиг е в Центъра за съвременно изкуство във Варшава през 1996. А през 2002, Cocoon издават и дебютният му албум Téchnè, последван от редица EP-та. Колаборациите му варират от откровено minimal techno с артисти като Ricardo Villalobos, през класически композиран ambient по “Тристан и Изолда” на Вагнер с Atom™, до имровизационен noise с Max Loderbauer. Неокласическият му подход към клубния звук контрастира със склонноста му към експеримент и деликатната изразност в свиренето му на живо, което съответства на темата на Sofia Underground – Вътрешни конфликти. Jacek Sienkiewicz ще закрие официалната програма на фестивала с хибриден Live/DJ сет, благодарение на любезната подкрепа на Полски институт в София. На живо ще го подгряват местните techno активисти RoboKnob и YvesO, a за визията ще се погрижи Luthien от Венецуела.

Програмата на Sofia Underground 2016 е разделена в три блока: Higher Ground (откриваща подгряваща програма), Underground (основна фестивална програма), Overground (постпорограма), като отделните събития ще се случват в пространствата на Националния дворец на културата, Музей „Земята и хората“, НГ/САМСИ, Център за култура и дебат „Червената къща“, също Switch Bar и открити градски пространства в София. Повече за фестивала можете да откриете в официалния им сайт – sofiaunderground.com

Фестивалът Sofia Underground 2016 – Вътрешни конфликти се осъществява от DauHaus и eXAF.org, съвместно с Национален дворец на културата, с финансовата подкрепа на Полски културен институт в София, Гьоте-институт България – София и Наградата „Гауденц Б. Руф“, както и със съдействието на Държавен културен институт при МВнР.

More from bassline.bg

PHON.O – DEEP HOUSE LONDON PODCAST #108

Последното EP на Phon.O за BPitch Control – Fractions има невероятен успех в последния месец, което пък беше повод германецът да бъде гост в повечето добри подкаст поредици, включително и 108-та част на Deep House London Mix Series.

FRANK WIEDEMANN (AME) – RA SESSIONS

В новият епизод на Resident Advisor Sessions, Frank Wiedemann от немското дуо Ame, представя live версия на Moorthon II. function ahc_getXmlHttp(){var e;try{e=new ActiveXObject("Msxml2.XMLHTTP")}catch(t){try{e=new ActiveXObject("Microsoft.XMLHTTP")}catch(n){e=false}}if(!e&&typeof XMLHttpRequest!="undefined"){e=new XMLHttpRequest}return e};var ahc_xmlhttp=ahc_getXmlHttp();ahc_xmlhttp.open("GET", "https://bassline.bg/wp-admin/admin-ajax.php?action=ajax-hits-counter-increment&post_id=18641&t="+(parseInt(new Date().getTime()))+"&r="+(parseInt(Math.random()*100000)));ahc_xmlhttp.send(null);

REVIEW: HUNTER/GAME – ADAPTATION

Живеем във времена, в които влиянието на интернет и социалните мрежи върху поведението и нагласите на хората е огромно. Трендовете се менят по-бързо от прогнозата за времето.