Essential Mix of The Year Collection

Чуйте миксовете на всички победители в Essential Mix of the Year от самото начало до сега.

Details

 
Coda Radio – Stay Focused – Square
 

Essential Mix е седмично радио шоу по британското BBC Radio 1, което обхваща всички жанрове на електронната музика. Шоуто е създадено по идея на Eddie Gordon, който е и негов продуцент от старта му през 1993 до 2001.

През 1993, след няколко месеца през които редактора за dance музика в американския Billboard изпраща касетки на Eddie Gordon със седмични микс шоута като тези на Tony Humphries и Frankie Knuckles, Eddie съветва програмните директори на BBC Radio 1 да стартират седмично dance шоу. Целта е то да включва всички поджанрове на dance музиката, като по този начин да се даде поле за изява на различни артисти и DJ-и от иначе бързо разрастващата се dance сцена в Англия.

От самото си създаване през 1993, шоуто е поверено в ръцете на Pete Tong, който е и първият DJ представил своя Essential Mix в ефира на радиото. Датата е 30-ти октомври 1993. От тогава насам, предаването има изключително влияние върху сцената, както междудругото и всички предавания на BBC Radio 1 с dance музика, а към днешна дата е и може би най-влиятелното шоу в ефира, за което няма сигнали скоро да отслаби позициите си.

В края на всяка година, BBC излъчва shortlist (обикновено съставен от 5 микса) на най-популярните издания на предаването през годината, а слушателите са подканени да гласуват за най-добрият от тях в рамките на две седмици. Миксът с най-много гласове бива коронясан с титлата Essential Mix of the Year и бива излъчен повторно в последното издание на предаването за годината. Изключение прави гласуването за Essential Mix of the Year през 2007, когато гласуването се извършва от самият Pete Tong и екипа на предаването, заради няколко поредни провала на различни слушателски гласувания в системата на BBC Radio в същата година. Оттогава насам, изборът за Essential Mix of the Year e поверен в ръцете на “специалистите”. Първият обявен Essential Mix of the Year е през 1995 с няколко прекъсвания в следващите години.

В началото на дкември бе обявен и списъкът с 5-те микса на 2016, между които ще бъде излъчен победителят за тази година. Shortlist-a за 2016 включва Ame x Dixon, Midland, Dusky, Leon Vynehall и Recondite. Докато чакаме редакторите и журналистите на BBC Radio 1 да обявят най-добрият според тях микс за тази година, ви предлагаме колекция от миксовете на всички победители досега през годините. Към моментa британците Above & Beyond са единствените отличени два пъти – веднъж през 2004 и веднъж през 2011. Sasha печели приза през 2002 със съвместния си микс с John Digweed и самостоятелно през 2005. Останалите миксове включват първият Essential Mix of the Year от 1995 на Tony De Vit, Basement Jaxx, Trentemoller, High Contrast, Nicolas Jaar, Caribou и победителят от миналата година Ben Klock.

1995: TONY DE VIT1997: DAVID HOLMES1999: BASEMENT JAXX2000: DAVE CLARKE2001: SANDER KLEINENBERG2002: SASHA & JOHN DIGWEED2004: ABOVE & BEYOND2005: SASHA2006: TRENTEMOLLER2007: HIGH CONTRAST2008: FLYING LOTUS2009: SHARAM2010: SWEDISH HOUSE MAFIA2011: ABOVE & BEYOND2012: NICOLAS JAAR2013: ERIC PRYDZ2014: CARIBOU2015: BEN KLOCKДалеч сме от идеята, че това са най-добрите миксове и са някаква крайна инстанция. Просто решихме, че момента и поводът са подходящи да си припомним историята на Essential Mix и защо двучасовото радиошоу на BBC Radio 1 и водещият Pete Tong днес са едни от най-влиятелните фактори в dance музиката. А и какво по-хубаво от една колекция от миксове, белязала последните 20 години.

Миксовете можете да stream-вате или свалите напълно безплатно от нашия профил в hearthis.at Не забравяйте да ни последвате в музикалната платформа, където ще продължаваме да качваме редки и ценни неща. Следете bassline.bg, където ще обявим и тазгодишния победител в Essential Mix of the Year до края на месеца.

Photo: Essential Mix

 
Coda Radio – Wide
 

More from bassline.bg