Essential Mix of The Year Collection

Чуйте миксовете на всички победители в Essential Mix of the Year от самото начало до сега.

Details

 
DSGN Clinic – Square Dark
 

Essential Mix е седмично радио шоу по британското BBC Radio 1, което обхваща всички жанрове на електронната музика. Шоуто е създадено по идея на Eddie Gordon, който е и негов продуцент от старта му през 1993 до 2001.

През 1993, след няколко месеца през които редактора за dance музика в американския Billboard изпраща касетки на Eddie Gordon със седмични микс шоута като тези на Tony Humphries и Frankie Knuckles, Eddie съветва програмните директори на BBC Radio 1 да стартират седмично dance шоу. Целта е то да включва всички поджанрове на dance музиката, като по този начин да се даде поле за изява на различни артисти и DJ-и от иначе бързо разрастващата се dance сцена в Англия.

От самото си създаване през 1993, шоуто е поверено в ръцете на Pete Tong, който е и първият DJ представил своя Essential Mix в ефира на радиото. Датата е 30-ти октомври 1993. От тогава насам, предаването има изключително влияние върху сцената, както междудругото и всички предавания на BBC Radio 1 с dance музика, а към днешна дата е и може би най-влиятелното шоу в ефира, за което няма сигнали скоро да отслаби позициите си.

В края на всяка година, BBC излъчва shortlist (обикновено съставен от 5 микса) на най-популярните издания на предаването през годината, а слушателите са подканени да гласуват за най-добрият от тях в рамките на две седмици. Миксът с най-много гласове бива коронясан с титлата Essential Mix of the Year и бива излъчен повторно в последното издание на предаването за годината. Изключение прави гласуването за Essential Mix of the Year през 2007, когато гласуването се извършва от самият Pete Tong и екипа на предаването, заради няколко поредни провала на различни слушателски гласувания в системата на BBC Radio в същата година. Оттогава насам, изборът за Essential Mix of the Year e поверен в ръцете на “специалистите”. Първият обявен Essential Mix of the Year е през 1995 с няколко прекъсвания в следващите години.

В началото на дкември бе обявен и списъкът с 5-те микса на 2016, между които ще бъде излъчен победителят за тази година. Shortlist-a за 2016 включва Ame x Dixon, Midland, Dusky, Leon Vynehall и Recondite. Докато чакаме редакторите и журналистите на BBC Radio 1 да обявят най-добрият според тях микс за тази година, ви предлагаме колекция от миксовете на всички победители досега през годините. Към моментa британците Above & Beyond са единствените отличени два пъти – веднъж през 2004 и веднъж през 2011. Sasha печели приза през 2002 със съвместния си микс с John Digweed и самостоятелно през 2005. Останалите миксове включват първият Essential Mix of the Year от 1995 на Tony De Vit, Basement Jaxx, Trentemoller, High Contrast, Nicolas Jaar, Caribou и победителят от миналата година Ben Klock.

1995: TONY DE VIT1997: DAVID HOLMES1999: BASEMENT JAXX2000: DAVE CLARKE2001: SANDER KLEINENBERG2002: SASHA & JOHN DIGWEED2004: ABOVE & BEYOND2005: SASHA2006: TRENTEMOLLER2007: HIGH CONTRAST2008: FLYING LOTUS2009: SHARAM2010: SWEDISH HOUSE MAFIA2011: ABOVE & BEYOND2012: NICOLAS JAAR2013: ERIC PRYDZ2014: CARIBOU2015: BEN KLOCKДалеч сме от идеята, че това са най-добрите миксове и са някаква крайна инстанция. Просто решихме, че момента и поводът са подходящи да си припомним историята на Essential Mix и защо двучасовото радиошоу на BBC Radio 1 и водещият Pete Tong днес са едни от най-влиятелните фактори в dance музиката. А и какво по-хубаво от една колекция от миксове, белязала последните 20 години.

Миксовете можете да stream-вате или свалите напълно безплатно от нашия профил в hearthis.at Не забравяйте да ни последвате в музикалната платформа, където ще продължаваме да качваме редки и ценни неща. Следете bassline.bg, където ще обявим и тазгодишния победител в Essential Mix of the Year до края на месеца.

Photo: Essential Mix

 
Coda Radio – Wide
 

More from bassline.bg

Ben Klock отново в София през март

Ben Klock се завръща в София за първото голямо събитие на Metropolis за 2017 – Heroes Total. Последното гостуване на резидента на Berghain у нас бе през април 2016, в първото издание на Sonic Voyager, когато двамата с KiNK взривиха Хладилният завод в чест на 20-тият юбилей на най-старият techno колектив в България.

Screen-Shot-2018-11-13-at-12.03.27
GHEIST – Loewe

GHEIST – Loewe

After the successful debut release SYSYGY on mobilee earlier this year and the launch of their own label Radau the super group GHEIST from Berlin is following up with Loewe to close the year in style.