Ellen Allien: Обичам да гледам хората докато пускам!

Основателката на BPitch Control е поредния techno герой на Metropolis за 2019

Тази събота, 30-ти март, Metropolis се завръщат с второто издание на поредицата Heroes Total за тази година, заедно с имена като DVS1, Setaoc Mass и един от най-ярките представители на Берлинската techno сцена – Нейно Величество Ellen Allien.

Ellen е дниамичен селектор, позововаваща се на добрият си усет за музика и пулса на дансинга в световен мащаб, тъй като през годините като DJ е обиколила земното кълбо пускайки в редица клубове и превземайки сцените на почти всички фестивали от Европа до Южна Америка и обратно. Безкрайната й креативност се претворява в 7 самостоятелни албума, 8-ми – Alientronic, който се очаква да излезе през тази година и дълъг списък от сингли, EP-та и ремикси.

Преди 20 години основава един от най-уважаваните и до днес лейбъли – BPitch Control, успявайки да канализира непрестанната си страст към откриването на нови таланти, заедно с желанието й да издава музика от утвърдени имена и нейни приятели. Отдадена на себеизразяването, чрез всякакви изкуства включително визуални, мода и дори собствения й стайлинг, Ellen е съществена и изключително влиятелна част от субкултурата на родния й Берлин, разгръщайки собствената си идентичност и умело задавайки посоката на еволюция на електронната музика в глобален мащаб.

След всичко казано дотук, не е изненада, че сме силно развълнувани от възможността да разменим няколко думи с Ellen Allien въпреки натоварената й програма, още повече преди предстоящият й гиг на Metropolis Heroes Total 2.0, месец преди да излезе 8-ият й самостоятелен албум и 20 годишнината на култовия лейбъл BPitch Control.

Ellen Allien © Stini Roehrs

Тази година BPitch Control става на 20. Какво е усещането да стоиш зад един от най-влиятелните лейбъли? Каква е тайната на неговия продължаващ успех?
Всичко е до музиката и енергията, до това да работиш с талантливи артисти, които имат какво да кажат, чрез музиката си и които по някакъв начин успяват да ме докоснат с нея. Музиката трябва да създава енергия и вибрации. Това е.

Наскоро стартира нов лейбъл UFO Inc. По какво той ще се различава от BPitch и какво предстои да излезе от него?
UFO Inc. Records дава поле за изява на различни артисти, такива чиято музика е по-клубно ориентирана. Тази седмица изелзе втория ни рилийз UFO2 от Alien Rain. Нямаме планирани издания за напред. Но като цяло идеята е да имаме по 4 рилийза на година, не повече, тъй като искаме да запазим ексклузивитет.

8-ият ти албум излиза през месец май. Разкажи ни повече за него.
Албумът сам по себе си разказва истории – истории за моят живот, за раздели и преживявания с други хора, тъжни истории за това как хората се отнасят едни с други. Пробвала съм всяко едно парче в мои DJ сетове и когато всъщност осъзнах, че просто не мога да спра да ги пускам, знаех че са перфектни за мой нов албум.

Безспорно си адски заета с работата около лейбълите и това да продуцираш своя собствена музика, и все пак продължаваш яко да обикаляш света. Остава ли ти някакво свободно време за себе си и какво обичаш да правиш през него?
Сама избрах да живея живота, който имам и го живея на 100%. Това е страшно задоволително, тъй като мога да отприщвам креативността си и изследоватеслкия си дух, което определено ме прави щастлива. Да пътувам ме вдъхновява. Развих се в живота който си изградих и се оформих, така че да се впиша в него. Музиката и гиговете ми са начините, по които изразявам себе си. Станах силна и без да се страхувам и се наслаждавам на живота на макс по един творческо-музикален начин. И все пак ми остава достатъчно време за връзки, да се срещам с приятели и семейство, дори за различни хобита. Всичко е въпрос на някакъв вид течение, по което да се пуснеш. Междудругото, любимото ми хоби е да гледам хората на дансинга докато пускам.

Каква музика слушаш освен електронна?
Слушам предимно електронна или испанска музика. Обичам фламенко. Аз съм Spotify нърд и постоянно обменям музика с приятели.

Кои са твоите топ 3 парчета в момента?
Току що излязлото ми парче Stimulation от предстоящият ми албум Alientronic

Alien Rain – How Long is Now

Boston 168 – Daydreamer

Накрая, какво ще кажеш на всички твои фенове в България, които са нетърпеливи да те чуят в събота?
Хей София, очаквам с нетърпение да танцуваме и да се отправим на незабравимо музикално пътешествие! Ще се видим в събота!

Не пропускайте Ellen Allien тази събота – 30-ти март 2019 на Metropolis presents Heroes Total 2.0 заедно с DVS1, Seatoc Mass, DJ Steven, Ziggy & Zimone в Asics Arena (Зала Фестивална) – София. Билети в мрежата на ePay Go.

 
DSGN Clinic – Wide
 

More from bassline.bg

1aa178dc-8358-4b71-8264-b9091509eb84
Avision – Innocence ​EP

Avision – Innocence EP

Avision storms into 2020 in fine fashion with his first EP for Maceo Plex’s Ellum Audio label. Playing the decks since just 12 years of age, this American artist grew up in the musically rich New York City scene and is now at the sharp end of it with his own new school techno sound.

Посрещаме 2016 с Julian Jeweil и Whyt Noyz

Julian Jeweil, Whyt Noyz и Metropolis DJs ще взривят зала Христо Ботев в новогодишната нощ. Миналата година, Whyt Noyz дебютираха у нас докато все още бяха дуо след John Degweed и спечелиха хиляди почитатели сред родната аудитория.

pleone
P.Leone – Indie Mix #17

P.Leone – Indie Mix #17

P.Leone is a musician, DJ and producer hailing from South Brooklyn, New York. He started DJing when he was 20, with the clubs of the Lower East Side proving a fertile stomping ground for his blend of hip-hop, experimental and disco.