Ellen Allien: Обичам да гледам хората докато пускам!

Основателката на BPitch Control е поредния techno герой на Metropolis за 2019

Тази събота, 30-ти март, Metropolis се завръщат с второто издание на поредицата Heroes Total за тази година, заедно с имена като DVS1, Setaoc Mass и един от най-ярките представители на Берлинската techno сцена – Нейно Величество Ellen Allien.

Ellen е дниамичен селектор, позововаваща се на добрият си усет за музика и пулса на дансинга в световен мащаб, тъй като през годините като DJ е обиколила земното кълбо пускайки в редица клубове и превземайки сцените на почти всички фестивали от Европа до Южна Америка и обратно. Безкрайната й креативност се претворява в 7 самостоятелни албума, 8-ми – Alientronic, който се очаква да излезе през тази година и дълъг списък от сингли, EP-та и ремикси.

Преди 20 години основава един от най-уважаваните и до днес лейбъли – BPitch Control, успявайки да канализира непрестанната си страст към откриването на нови таланти, заедно с желанието й да издава музика от утвърдени имена и нейни приятели. Отдадена на себеизразяването, чрез всякакви изкуства включително визуални, мода и дори собствения й стайлинг, Ellen е съществена и изключително влиятелна част от субкултурата на родния й Берлин, разгръщайки собствената си идентичност и умело задавайки посоката на еволюция на електронната музика в глобален мащаб.

След всичко казано дотук, не е изненада, че сме силно развълнувани от възможността да разменим няколко думи с Ellen Allien въпреки натоварената й програма, още повече преди предстоящият й гиг на Metropolis Heroes Total 2.0, месец преди да излезе 8-ият й самостоятелен албум и 20 годишнината на култовия лейбъл BPitch Control.

Ellen Allien © Stini Roehrs

Тази година BPitch Control става на 20. Какво е усещането да стоиш зад един от най-влиятелните лейбъли? Каква е тайната на неговия продължаващ успех?
Всичко е до музиката и енергията, до това да работиш с талантливи артисти, които имат какво да кажат, чрез музиката си и които по някакъв начин успяват да ме докоснат с нея. Музиката трябва да създава енергия и вибрации. Това е.

Наскоро стартира нов лейбъл UFO Inc. По какво той ще се различава от BPitch и какво предстои да излезе от него?
UFO Inc. Records дава поле за изява на различни артисти, такива чиято музика е по-клубно ориентирана. Тази седмица изелзе втория ни рилийз UFO2 от Alien Rain. Нямаме планирани издания за напред. Но като цяло идеята е да имаме по 4 рилийза на година, не повече, тъй като искаме да запазим ексклузивитет.

8-ият ти албум излиза през месец май. Разкажи ни повече за него.
Албумът сам по себе си разказва истории – истории за моят живот, за раздели и преживявания с други хора, тъжни истории за това как хората се отнасят едни с други. Пробвала съм всяко едно парче в мои DJ сетове и когато всъщност осъзнах, че просто не мога да спра да ги пускам, знаех че са перфектни за мой нов албум.

Безспорно си адски заета с работата около лейбълите и това да продуцираш своя собствена музика, и все пак продължаваш яко да обикаляш света. Остава ли ти някакво свободно време за себе си и какво обичаш да правиш през него?
Сама избрах да живея живота, който имам и го живея на 100%. Това е страшно задоволително, тъй като мога да отприщвам креативността си и изследоватеслкия си дух, което определено ме прави щастлива. Да пътувам ме вдъхновява. Развих се в живота който си изградих и се оформих, така че да се впиша в него. Музиката и гиговете ми са начините, по които изразявам себе си. Станах силна и без да се страхувам и се наслаждавам на живота на макс по един творческо-музикален начин. И все пак ми остава достатъчно време за връзки, да се срещам с приятели и семейство, дори за различни хобита. Всичко е въпрос на някакъв вид течение, по което да се пуснеш. Междудругото, любимото ми хоби е да гледам хората на дансинга докато пускам.

Каква музика слушаш освен електронна?
Слушам предимно електронна или испанска музика. Обичам фламенко. Аз съм Spotify нърд и постоянно обменям музика с приятели.

Кои са твоите топ 3 парчета в момента?
Току що излязлото ми парче Stimulation от предстоящият ми албум Alientronic

Alien Rain – How Long is Now

Boston 168 – Daydreamer

Накрая, какво ще кажеш на всички твои фенове в България, които са нетърпеливи да те чуят в събота?
Хей София, очаквам с нетърпение да танцуваме и да се отправим на незабравимо музикално пътешествие! Ще се видим в събота!

Не пропускайте Ellen Allien тази събота – 30-ти март 2019 на Metropolis presents Heroes Total 2.0 заедно с DVS1, Seatoc Mass, DJ Steven, Ziggy & Zimone в Asics Arena (Зала Фестивална) – София. Билети в мрежата на ePay Go.

 
DSGN Clinic – Wide
 

More from bassline.bg

Stefan Goldmann – De-Gauss

Stefan Goldmann представи видео към парчето De-Gauss включено в Anchors EP издание на лейбълът му Macro. EP-то включва 3 парчета и излезе през август.