Defected presents House Masters: Armand Van Helden

house_masters_armand_van_helden_1500x1500
Defected presents House Masters: Armand Van Helden
Details

Artists:

Album/EP/Title:

Defected presents House Masters

Labels:

Our Rating:

5/6

TRACKLIST

01. Armand Van Helden ft. Duane Harden – U Don’t Know Me
02. Armand Van Helden – The Funk Phenomena (Original Mix)
03. Dizzee Rascal & Armand Van Helden – Bonkers (Club Mix)
04. C.J. Bolland – Sugar Is Sweeter (Armand Van Helden’s Drum’n’Bass Mix)
05. Armand Van Helden – Witch Doktor (The Dark Ages Mix)
06. Armand Van Helden – My My My
07. Sneaker Pimps – Spin Spin Sugar (Armand’s Dark Garage Mix)
08. Armand Van Helden ft. Roland Clark – Flowerz
09. Armand Van Helden – I Want Your Soul
10. Uffie ft. Pharrell Williams – ADD SUV (Armand Van Helden Club Remix)
11. Kim English – Nitelife (Armand Van Helden Retail Mix)
12. Da Mongoloids – Spark Da Meth (Bangin Like A Benzi Mix)
13. Lee Walker vs DJ Deeon – Freak Like Me (Armand Van Helden Remix)
14. Armand Van Helden ft. DJ Sneak – Psychic Bounty Killaz
15. Armand Van Helden – Work Me Gadamit’96
16. Barbara Tucker – Stay Together (Armand’s ‘Crazy’ Trauma Mix)
17. Armand Van Helden – NYC Beat
18. The Mole People – Break Night
19. Cerrone – Je Suis Music (Armand Van Helden Remix)
20. Armand Van Helden – Ghandi Khan
21. Wamdue Project – Where Do We Go (Armand‘s Last Hustle In Paris)
22. Tonja Dantzler – In And Out Of My Life (Armand Van Helden Mix)
23. Armand Van Helden ft. Fat Joe & BL – Touch Your Toes
24. Banji Boys – Love Thang (Cat Walk Mix)
25. Circle Children – Zulu (Change Mix)
26. Barbara Tucker – I Get Lifted (Armand’s Lift Me Up Mix)
27. Armand Van Helden – Break Da 80’s
28. Armand Van Helden presents Jungle Juice – Egyptian Magician (Whirling Dervishes Mix)
29. Hardhead – New York Express
30. Sultans Of Swing – Move It To The Left (Rise Mix)
 
DSGN Clinic – Square Dark
 

Без значение дали ще издава парчета достигащи челните места в класациите като U Don’t Know Me (ft. Duane Harden) и Bonkers с Dizzee Rascal, или по-ъндърграунд химни като The Funk Phenomena и Flowerz, Armand Van Helden е типичния пример за легендарно име в dance музиката. С кариера продължаваща повече от 26 години, 7 студийни албума, стотици ремикси и безброй сингли издавани под различни псевдоними, Defected Records представя антология с най-добрите парчета и ремикси на Armand Van Helden спомогнали за достигането на напълно заслужената титла House Master. Така името на Helden се нарежда до тези на Frankie Knuckles, MK, Masters At Work и Todd Terry.

Колекцията House Masters на Armand Van Helden съдържа 30 парчета събрани в два диска и преди всичко ни върна близо 20 години назад, когато всяка една касетка съдържаше поне по 2 парчета на американеца. Далеч сме от идеята да съдим или критикуваме творчеството на Helden, въпреки че трябва да признаем доста от парчетата като Bonkers или Witch Doktor например, днес звучат доста сурово и зациклящо. Това, което е най-ценно в цялата картинка е възможността, която Defected Records дават на младото поколение, а именно да се запознаят с музиката на Helden – едно от имената изградили представата ни за dance музика през 90-те. Не искаме да влизаме и в полемиката commerce vs underground, а и тя е напълно излишна в случая. Armand Van Helden е един от продуцентите, които бутат всякакви прегради и ограничения с работата си, а антолгията на Defected House Masters е най-голямото доказателство за това.

Armand Van Helden

Голяма част от парчетата на Helden през годините са в колаборация с комерсиални имена, които по един или друг начин му помагат да стигне до Top of the Pops, без обаче да губи кредибилност в средите на истинската dance музика. В диска място намират както скорошни по-комерсиални хитове като ремикса му върху Freak Like Me на Lee Walker vs DJ Deeon или пък колаборацията му с A-Trak в проекта Duck Sauce от 2011, така и култови клубни класики като My My My и ремикса му върху Nitelife на Kim English, който междувпрочем можете да чуете в редица сетове и днес. Колекцията включва още и първият клубен хит на Helden – Move It To The Left, който излиза през 1992 под псведонима Sultans of Swing за лейбъла Strictly Rhythm. Witch Doktor пък е първият му сингъл който достига до номер 5 в класацията на Billboard за dance сингли през 1994, което му дава възможност в последствие да ремиксира имена като New Order, Deep Forest, Jimmy Somerville, Deee-Lite и Faithless.

The Funk Phenomena и You Don’t Know Me са следващите големи бенгъри на Helden, като вторият достига до втората позиция в класацията на Billboard за dance музика и няколко седмици поред оглавява чартовете на Острова. You Don’t Know Me всъщност и до днес е едно от най-култовите парчета в dance музиката, чийто текст само в няколко изречения обобщава смисълът на dance културата и свободата на изразяване. Не на последно място трябва да отбележим ремиксите му за C.J. Bolland, Barbara Tucker, Cerrone, Wamdue Project или пък Spin Spin Sugar на Sneaker Pimps, които също намират място в House Masters колекцията на Helden.

Колкото ненавиждаме музиката на проекти като Duck Sauce, толкова обожаваме парчета като You Don’t Know Me, Nitelife, My My My и Stay Together, a 27-мата част на Defected House Masters има за цел да ни покаже тъкмо разнообразието и продуцентските качества на Armand Van Helden без значение дали говорим за очевадни напъни за влизане в чартовете или вечни house класики. Изданието е задължително за всеки истински фен на dance музиката и своеобразна енциклопедия за по-младите, макар за тях да остава непонятно емоционалното значение на една голяма част от парчетата в диска.

Defected Presents House Masters на Armand Van Helden излезе на 2-ри септември от Defected Records.

 
Coda Radio – Wide
 

More from bassline.bg

Defected Croatia 2016 през август

След като преди няколко години Defected бяха едни от първите, които преустановиха резидентските си партита на Ибиза, а в последствие и редица други артисти като Richie Hawtin и Carl Cox, острова съвсем осезаемо започна да губи позициите си на топ парти дестинация.