VA – BALANCE 028 BY STACEY PULLEN

През март тази година, посрещнахме астрономическата пролет с момчетата от Takeover и едно от най-големите имена в историята на детройтската techno сцена – Stacey Pullen. За тези, които присъстваха на събитието, сме сигурни, че няма нужда от каквито и да било пояснения. За нас сета на Pullen бе един от най-добрите за изминалата 2015. За тези, които по една или друга причина не успяха да присъстват на партито ще припомним само, че Stacey Pullen e от т.нар. втора вълна от артисти, които спомагат за развитието на techno жанрa от началото на 90-те години на миналия век, редом до имена като Jeff Mills, Carl Craig и Octave One. 20 години по-късно Stacey Pullen е едно от имената, които вдъхновяват съвременната techno музика, а появата му в по-ранните издания на компилации като DJ Kicks и fabric изобщо не е изненада.

В началото на 2013, австралийският лейбъл Balance Music, рестартираха поредиците си Balance и Balance Presents, като още тогава обещаха, че те ще продължат да залагат на имена, които движат сцената и оформят електронната музика, чрез творчеството си и музикалния си усет. Обещанието изглежда спазено, а в последните 2 години поредиците се радват на успешни издания от jozif, Radio Slave, Danny Howells, Danny Tenaglia, Hernan Cattaneo, Kölsch, Magda, Fur Coat и разбира се микса на Stacey Pullen.

Поредицата Balance има едно предимство и то е, че по един или друг начин успява да изкара гост артистите от комфортната им зона, така че рядко миксът им за поредицата съвпада с това, което очакваме от тях в клубна обстановка. Това обикновено, предизвиква не толкова добри първоначални реакции, но в крайна сметка показва възможностите и вкусът на артистите в по-широк аспект. Аналогичен е и случаят с микса на Pullen.

Това, което прави впечатление на първо време са уменията на Stacey Pullen да миксира, нещо което едва ли някой би поставил под съмнение. Първите 4 парчета от първият диск например, слушайки ги самостоятелно далеч не достигат вайбът, който Pullen успява да изгради още с влизането на втория трак Stomp на Leman & Dieckmann. Оттам насетне нагласата, с която се слуша микса е съвсем различна. Още по-голямо очакване създава и Another (NoGo) Zone на Folic State в ремикс на Gurwan, което изведнъж прелива в groovy RaySoo Dxb ремикса върху Fearless на DJ Hightech & IZT и всъщност осъзнаваш, че микса ще е всичко друго, но не и праволинеен. Dancing In Outer Space (The Revenge Rework 1) на Atmosfear пък вече тотално ни изправи на крака, а от тук селекцията преминава в disco и italo-disco вдъхновени парчета. Между тях и Run Giorgio Run на израелския продуцент Roi Okev, което очевидно намига към творчеството на Giorgio Moroder. Response на Cid Inc. помага на микса за пореден път да смени настроението си и продължава с култовото Little Boy на Digitaria. В края микса отново “олеква” за малко с Ubomi на Sobek преди окончателно да ни изненада появата на Deetron ремикса върху I Want You на Huxley, което ако трябва да бъдем откровени до край, харесваме доста, но някак точно тук ни дойде като съшито с бели конци.

Вторият диск стартира с UFO на Anderson Noise, което трудно бихме определели като парче – едноминутен шум, наподобяващ шум от летяща чиния. Тъкмо това intro ни подготвя за двата ексклузивни трака на самият Stacey Pullen – Save Ourselves и I’m Coming. Save Ourselves, не е точно нашата чаша чай, както казват англичаните, но пък умело добавя щипка glitch и tribal едновременно към иначе цветния микс. I’m Coming е доста по-разиграно, като настроение и groove и полага солидна основа за микса нататък. Появата на Kevin Saunderson as E-Dancer с Foundation е безспорно завръщане към корените и реверанс към един от менторите на Stacey Pullen. Микса не подминава и по-минималистичната страна на techno-то – Modern Kush на Hoito, а с Discordant на Alex B се връща и към по-танцувалната му част. Има и afro-house, и чисти funky парчета, като Schavanna на Osunlade. Всъщност последните няколко трака от вторият диск преди финалното Music Box на Fake Blood, може да ви се сторят супер странни и те са. Но отново напомняме, че в микс нещата стоят доста по-вълнуващи и впечатляващи.

Balance 028 на Stacey Pullen безспорно е еклектичен микс, който непрестанно променя настроението си. Това на някои, може да им се стори странно, дори разочароващо или кичозно. Факт е обаче, че Stacey Pullen се е справил повече от блестящо със задачата да намери баланса между всеки поджанр в dance музиката и с някои прости техники и умения да ги събере в микс, който не само, че е танцувален, но и емоционален. Що се отнася до цялостната селекция, с някои изключения, не всеки ден срещаме тези парчета в миксове и компилации.

Balance 028 на Stacey Pullen излезе в средата на миналия месец от Balance Music.


TRACKLIST

CD 01
1. rEJEKTS – Strung Out In Reno (Marc Ashken Remix)
2. Leman & Dieckmann – Stomp (Original Mix)
3. Folic State – Another (NoGo) Zone (Gurwan Remix)
4. DJ Hightech & IZT – Fearless (RaySoo Dxb Mix)
5. Atmosfear – Dancing In Outer Space (The Revenge Rework 1)
6. Miss Mee – Lets walk down (Dub Version)
7. Roi Okev – Run Giorgio Run
8. Cid Inc. – Response
9. rEJEKTS – Skinnfog (Original Mix)
10. Digitaria – Little Boy
11. Sobek – Ubomi (Original Mix)
12. Toby Dreher feat. Dirty Paul – A Try (Autotune Remix)
13. Huxley – I Want You (Deetron Remix)

CD 02
1. Anderson Noise – UFO
2. Stacey Pullen – Save Ourselves***
3. Stacey Pullen – I’m Coming***
4. Peter Gibney – Fine Lines
5. Kevin Saunderson as E-Dancer – Foundation (Original Mix)
6. Kevin Over – 2002
7. Hoito – Modern Kush
8. Alex B – Discordant (Original Mix)
9. Chris Carrier & Hector Moralez – Disco Remodel
10. Jad & The Ladyboy – Be My Friend (Original Mix)
11. Oscar P – Reactions Of You (Original Mix)
12. Osunlade – Schavanna
13. Roscius – The Royal Albert Hall (Jona Sul Remix)
14. Tom Ellis – Off On A Tangent (Original Mix)
15. Fake Blood – Music Box (Original Mix)


Our rating:
5/6