REVIEW: HOT CHIP – WHY MAKE SENSE

Artist:

Hot Chip са electropop банда, която категорично заяви своето място в чартовете през 2000-та година със сингъла Ready For The Floor. Тогава queer вокала на Alexis Taylor и специфичните наелектризиращи electro бийтове на бандата бяха нещо ново и различно – едновременно стъпващо на electropop наследството от групи като Goldfrapp и Scissor Sisters и добавяйки солидна доза dance ориентирани UK бийтове тип Fat Boy Slim и Basement Jaxx.

Именно суровата dance енергия на парчетата им, гарнирана със солидно количество pop hooks им отреди и място на почти всеки фестивал, защото групата смогна да представи много силен live, който на моменти граничи с импровизацията. Оттогава досега, групата издаде 5 албума, които излизаха средно през 2-3 години, като всеки от тях успяваше да извади по минимум 2 сингъла, които покоряваха чартовете – винаги ще има място с сърцата ни за парчета като Ready For The Floor, I Feel Better или Flutes. Даже ако си пуснем отново някой стар албум, със сигурност ще се присетим за поне още 5 парчета, които са се застоявали в плейлиста ни. Говорейки за качествата на бандата и тяхната музика, нека не пропускаме и великоленият им DJ Kicks! от 2007 и соловото творчество на Joe Goddard, което пък ни даде мега pop/dance химна Gabriel и другият му проект – дуото The 2 Bears, за коeто сме писали неведнъж.

Нека обаче се върнем на Hot Chip. Звука на групата винаги е бил повлиян от dance музиката, като при първите албуми, bigbeat беше явното влияние, докато през годините звука има стана все по-напоен от house акорди и прогресии. Това се усеща и в последният им албум Why Make Sense, в който има дори акапели от известни house химни – “I got something for your mind, body and soul” например в пилотният сингъл Huarache Lights. Друг силен house момент е дивата в Need You Now, чийто вокал контрастира перфектно с иначе меланхоличния инструментал. Need You Now е и може би най-силното парче от албума. Като говорим за меланхолия, Hot Chip винаги са уцелвали онези bittersweet акорди, които не могат да те оставят безразличен. В албума има две по-бавни и баладични парчета, които разчитат именно на това – So Much Further To Go и White Wine and Fried Chicken. Останалото балансира между всичко изброено дотук, като не можем да не споменем Easy To Get и Dark Night. Закриващото леко хаотично Why Make Sense пък, донякъде улавя суровата енергия, която носят лайвовете им.

Толкова можем да кажем за последния албум на бандата, просто защото сам по себе си албума не предствя Hot Chip в някаква по-различна светлина, a и не е нужно. Като техни фенове, ние ще го слушаме много пъти, като най-подходящото време за това е преди или след чудесно прекарана нощ навън, защото албума е подходящ и за двете. Why Make Sense на Hot Chip излиза на 18-ти май от Domino.


TRACKLIST

01. Huarache Lights
02. Love Is The Future
03. Cry For You
04. Started Right
05. White Wine and Fried Chicken
06. Dark Night
07. Easy To Get
08. Need You Now
09. So Much Further To Go
10. Why Make Sense

Our rating:
5/6