sonar-fest-rev-cov

SONAR 2016 В ЦИФРИ

През 2016 се проведе 23-тото поред издание на Sonar Festival в Барселона. Фестивалът събра над 115 000 посетители от 101 страни от цял свят. В Sonar+D се включиха рекордните над 4700 делегати от повече от 2600 компании занимаващи се с култура, технологии, наука, образование и бизнес.

Всяка година в средата на юни за седмица, Барселона се трансформира в център на електронната музика, а на всеки ъгъл в града можете да се натъкнете на случайно free парти или напълно разпродадено такова още отпреди месец. Заслуга затова има един от най-добрите фестивали в света - Sonar Festival. Вече 23-та поредна година, Sonar не само показа най-актуалните в момента имена от съвременната електронна сцена, но и посочи новите талантливи артисти, към които фенове, медии и критици ще насочат вниманието си през следващите 12 месеца. Sonar Festival отдавна се възприема като културно събитие, съорганизирано от Министерството на Културата в Каталуня и Община Барселона.

Всяко едно име в line-up-a на Sonar не попада там случайно, а баланса между по-комерсиални и ъндърграунд артисти е толкова пропорционален, колкото баланса между експериментаторите и иноваторите. Още по-хубавото е, че музикалното разнообразие е толкова голямо, че често самите ние откриваме абсолютно нови поджанрове на електронната музика или интересни комбинации от други такива представени в програмата на фестивала.

SONAR+D 2016

Mузикалната програма на фестивала е само една трета от цялата магия наречена Sonar. Успоредно, в трите дни на Sonar, върви конферентната и бизнес програма Sonar+D, както и голямо технологично изложение и редица workshop-и и демонстрации. Между тях тази година се откроиха демо шоуто на KiNK с новите плеъри на Pioneer CDJ-2000NXS2 и миксера DJM-900NXS2, тест драйв на Playstation 4 VR конзолата, уъркшопа "Как да си построим собствен синтезатор", презентация на MODEL 1 миксера и проекта We Are Europe от колаборацията на 8 големи европейски фестивала между които Sonar и гръцкия Reworks. Проекта представлява културен обмен и обмен на артисти и опит. Като част от първото начинание в тази посока, през 2016 Sonar представи артисти от фестивалните програми на Reworks и австрийския Elevate Festival.

SONARCAR CLUB EXPERIENCE

Култовата сцена с блъскащите колички SonarCar тази година бе изцяло преобразена в... клуб, като пространството бе напълно обградено от червени завеси. Досега SonarCar предлагаше тематичен line-up, а тази година резидент DJ-и. Сетовете на Four Tet през първата вечер и Laurent Garnier през втората, продължиха над 7 часа, а достъпът до SonarCar беше на етапи заради огромния брой хора, които искаха да се потопят в клубното преживяване на Sonar. Невероятни сетове и от двамата, а организаторите създадоха плейлисти в платформата Playmoss, където всеки може да попълни плейлиста с парчета, които е чул в съответната вечер. Към момента плейлистите съдържат по повече от 50 култови парчета всеки и продължават да се увеличават.

SONAR 2016 BEST LIVE SHOWS

David August бе един от артистите в line-up-a на Sonar, който определено искахме да чуем на живо. Дебютният му албум Times от 2013 все още отеква в плейлиста ни, а да чуем едити на парчета от него специално преработени за live band шоуто му надмина и собствените ни очаквания. Концерта на August се състоя в залата с червените завеси - SonarHall. Свръхестественото усещане подобно на това от черната дупка в култовия Twin Peaks на David Lynch тук се подсилваше от космическия саунд на August и виртуозните симфонии на съпровождащите го на сцената музиканти. Тази музикална комбинация, заедно със сценографията на пърформанса, създаваха уникална атмосфера, която успя да екзалтира всеки един присъстващ в залата. Чухме не само интересни интерпретации на парчета като Epikur и последните му J.B.Y. и Ouvert, но и още по-интересни едити, на поне три парчета в drum'n'bass вариант с 2-step ритъм.

Концертът на August беше основната причина да пропуснем последните 30 минути от успоредно вървящият на SonarVillage концерт на канадското дуо Bob Moses. Това беше малко разочароващо, тъй като двата концерта - този на David August и този на Bob Moses бяха от една и съща величина. За live шоуто си на Sonar 2016, Bob Moses се бяха трансформирали в трио, а дълбоките и плътни бас линии затвърдиха за пореден път силата на канадските артисти, които поне според нас, тази година превзеха dance музиката.


Подобно усещане за спектакъл режисиран от Lynch имаше и концерта на Howling, който също се състоя в SonarHall. Миналата година успяхме да слушаме дуото на един offSonar ивент, но в сравнение с това, което изпитахме по време на тазгодишното издание на Sonar Festival, онова беше като някаква лоша демо версия. Носталгичните лирики на RX Y и докосващите инструментали на Frank Wiedemann бяха само елементите, които разчустваха публиката на макс. Всички парчета бяха изсвирени в нови extended версии, като даваха възможност на тълпата да танцува. Крайните емоции на тъга и радост, които Howling предизвикваха едновременно с музиката си създадоха неописуем филинг, а близо 10 минутните аплодисменти на препълнената зала накараха дуото да излезе на бис и да изпълни Stole The Night - адски силен момент, в който се усещаше енергията на всеки един човек в многохилядната публика и изненадата на RX Y и Frank от неочаквания за тях фурор, който предизвикаха.


Matias Aguayo определено бе една от най-големите изненади за нас, който без да се замислим бихме определили като местния музикален гений. Първото парче от малко над двучасовият му live звучеше доста несериозно, като например Papaya на немския аналог на Деян Неделчев - Alexander Marcus и това още повече ни обърка. Второто парче обаче, сложи нещата в ред и в следващите 2 часа Aguayo показа изключителен талант. Жестоки techno инструментали с доста наивни лирики на испански и умопомрачителни танци бяха основата на one-man live шоуто му, което успя да събере няколко десетки хиляди души танцуващи върху изкуствената трева пред SonarVillage сцената. Силния концерт на Aguyao, заедно с огромната изненада, която изпитахме от първата ни среща с него и творчеството му изобщо, бяха двата фактора, заради които можем да кажем, че това беше и може би най-силния live, който чухме тази година.

Силни емоции предизвика и едночасовия live на James Blake, който се състоя на main stage-a - SonarClub. Blake звучи емоционално на запис, на живо обаче, нещата са от съвсем друага вселена. Въобще, музиката и гласът на Blake, с най-добрата саунд система, която сме чували и над 30 000 души е тъкмо онова преживяване, което всички търсят в един фестивал, но малцина са фестивалите, които наистина могат да го предложат и то с лекота. Силен концерт, силен момент... силен James Blake.

spi3699_3152_santigold_pub_sonar2016_arielmartini_1

Santigold бе от артистите с двоен гастрол на Sonar Festival - един концерт на Sonar by Day и един на Sonar by Night. Ние изгледахме този от дневната програма и като цяло съжалихме, че в последните няколко години без да искаме сме изместили вниманието си от нея и сме пропуснали цели 2 албума, които е издала. В същото време обаче, това като че ли беше причината да сме като хипнотизирани от музиката на Santigold и "битовия кич", който ни заля от сцената и екраните, като основна тема на live шоуто й. Парчетата представляваха не по-малко кичозна смесица от електроника, trap, hip-hop, r'n'b и всякакви тренди музикални явления, пречупени през призмата на един истински indie изпълнител като Santigold, което пък си беше вид оригиналност, колкото и неподходящо да звучи това, когато говорим за музика.

SONAR 2016 BEST DJ SETS

В края на миналата 2015, The Black Madonna влезе директно на 37-ма позиция в годишният топ 100 на Resident Advisor за най-добър DJ, като беше най-доброто дамско ново entry и втората дама DJ след Nina Kraviz в топ 50. В следващите няколко месеца, The Black Madonna превзе медиите и за нея се чуваше отвсякъде. Заслужено! Сетът й по време на Sonar 2016, разсея всички съмнения и спекулации около името й, които имахме. Безспорно един от най-добрите DJ сетове, които чухме – уникална трак селекция, миксирана изключително технично с редуване на house и techno парчета с много groove. Всичко това няма как да не те накара да се счупиш от танци и да сложиш името на The Black Madonna сред любимите си артисти.

Третият ден от Sonar by Day завърши с двучасов шоукейс сет на Ed Banger Records представен от Busy P, Para One и Boston Bun. Това беше един от онези b2b2b сетове, в които всеки един от тримата се надпреварваше кой ще пусне по-голямата house тупалка. И докато тримата се забавляваха надграждайки собствените си възможности и музикална селекция, то публиката бе в един непрестанен оргазъм. Не бихме пропуснали и жестоката миксинг техничност на тримата, които изглежда с лекота миксираха мелодични и вокални house парчета, а крайния резултат си беше истински bliss.

Suara е един от добрите лейбъли за електронна музика с безспорна репутация, която шефът му Coyu затвърди безпогрешно. Безкомпромисна трак селекция и котешки визии, които напълно съответстваха с визуалната идентичност на Sonar Festival през тази година. Сет, който зададе настроението на main stage-a през втората вечер на Sonar by Night, последван от live шоуто на Booka Shade, Eats Everything и големия финал с Paco Osuna след 7 сутринта. Ivan Ramos както е истинското име на Coyu не беше сам на сцената, а с помощник, самоличността на който, да си признаем, все още остава загадка.

За пръв път слушахме Eats Everything на живо преди 3 години отново на Sonar. Тогава той бе междинен акт, преди свитата на Richie Hawtin да разпръсне милиони черни кръгчета над публиката в ENTER. шоукейсът на една от по-малките сцени – SonarLab. И тогава британецът ни впечатли безспорно, но появата му на main stage-a SonarClub тази година си беше напълно ново преживяване. От първата до последната секунда бенгъри, които не ти дават и минута покой! А и вече се усещаше по-уверен и дори напълно сигурен в това, което прави. Разбира се, публиката удостоверяваше всяко негово решение с танци пред сцената.

The Martinez Brothers доста често се появяват заедно със Seth Troxler и точно както него умеят да нагласят сетовете си според мястото и обстановката. Като последен акт на main stage-a в първата вечер на Sonar by Night, в 5:30 сутринта двамата направиха брилянтен сет, а тълпата почти беше изпълнила огромното хале. Енергичен и много танцувален сет, точно като за 6 сутрината на най-добрата саунд система.

bicep

Bicep бяха другия ни highlight от тазгодишния line-up на Sonar Festival. И няма как да е иначе, след като миналата година владееха ефира и страниците на всички качествени медии за dance музика. Досега дуото усилено дълбаеше в old-shool класики с break и amen бийтове и въобще всякакви по-счупени ритми. Trance синтовете, които са завладяли електронната музика напоследък, бяха завладели и техния сет, който се усещаше по-скоро вдъхновен от миналогодишният им after hour микс за Pete Tong, в който бяха събрали едити на култови деветдесетарски trance класики.

Kenny Dope, Tuff City Kids, Gerd Janson, Kerri Chandler, Ben Klock и Paco Osuna бяха другите добри сетове, които обаче успяхме да слушаме по малко. Booka Shade направиха впечатляващ live, изпълнен с преработки на парчета от албумът им Movements от 2006, издание на Get Physical Music, като по този начин отбелязаха 10-годнишнината от излизането на албума. На голям интерес се радваха още Kaytranada, Mele & Monki, New Order, Jean-Michel Jarre, Boys Noize, Jackmaster, Acid Arab, Flume (който представи чисто новият си албум), Congo Natty, Ben UFO b2b Helena Hauff, DVS1 b2b Rodhad и др. b2b сетовете бяха част от Resident Advisor сцената.

Комбинацията от Mind Against и Richie Hawtin един след друг, беше като deja vu отпреди 2 години, когато Hawtin бе подгряван от Recondite. Колкото и да харесваме Richie Hawtin, освен новия миксер MODEL 1, друго ново в “новото” му live шоу не видяхме и не чухме… Сетът му беше равен и очакван, също както и цялата му live техника да миксира еднакви loop-ве до безкрай. Преди него Mind Against безспорно показаха някакъв характер и в музиката и в шоуто си, но по-голямата част от сета им представляваше трансиращи и разляти брейкдауни които те унасят, а малкото танцувални моменти изглеждаха странно на целия фон.

SONAR 2016 ROUND-UP

SONAR 2016 TOP TRACKS

01. Floorplan - Tell You No Lie (Original Mix)
02. Isaac Tichauer - Higher Level (Bicep Remix)
03. Riva Starr ft. Dajaé - The Loft (Original Mix)
04. Eats Everything - Big Discs (Original Mix)
05. Santigold - Rendezvous Girl (Original Mix)
06. Lee Walker vs DJ Deeon - Freak Like Me (Armand Van Helden Remix)
07. Alcatraz - Giv Me Luv (Nicole Moudaber Remix)
08. Riva Starr - In The Midnight Hour (Original Mix)
09. Santigold - Disparate Youth (Original Mix)
10. David August - Ouvert (Live Band Version)

Тазгодишното издание на Sonar Festival показа няколко неща, които ще са от ключово значение за dance музиката през следващите 12 месеца. Трендовете и тесните ниши, които създават някои поджанрове в електронната музика са временни явления, които идват, бързо пълнят страниците на медиите за известно време (и джобовете на по-скоро добри предприемачи, отколкото добри промоутъри) и също толкова бързо отшумяват. Завръщането към чистото и традиционно house и techno звучене е все по-осезаемо, а поставянето на етикети и допълнителни определения все по-безсмислено и невъзможно. Поставянето на една равнина и сцена на имена като New Order и Coyu или Eats Everything и Fat Boy Slim например, е поредния сигнал за това, че всякакви разделения от типа underground и mainstream или малки и големи, са смехотворни пред таланта и ненужни за истинския фен на dance музиката. Тази година line-up-a изобилстваше от house (Kenny Dope, Ed Banger Records, Kerri Chandler) и techno (Matias Aguayo, Ben Klock, Coyu) артисти превзели main stage-овете на Sonar by Day и Sonar by Night. Все по-големия брой електронни live актове пък показват dance музиката в една по-различна светлина, която далеч не се изчерпва само с безкрайни четиритактови loop-ове.

Буукинга на Sonar Festival винаги е имал идея и нито едно име в него не е случайно и не е там просто, за да попълни таймтейбъла. Всеки един артист има какво да покаже точно в този момент - нов албум, ново live или visual шоу или пък юбилей, каквото и да е то, със сигурност първо тръгва от сцените на Sonar и шества по света и останалите фестивали в следващите няколко месеца. Редно е да отбележим, че участието на Sonar е сигурно признание за успеха на всеки артист и значението на музиката му. Във всеки един пърформанс от програмата на Sonar личат старанието и подготовката на артистите да покажат най-доброто от себе си и публиката не остава равнодушна към това. Така се създава здрава връзка между публика и артисти, която стои в основата на всеки добър фестивал или парти.

Още снимки от Sonar 2016 можете да видите тук.
Колекция от пълни записи на някои от DJ сетовете и live концертите, можете да свалите от тук.

SONAR FESTIVAL 2017

През 2017 предстои 24-тото издание на Sonar Festival в Барселона. Датите на провеждането му вече са ясни - 15-ти, 16-ти и 17-ти юни 2017. А 500-те промо билета вече са sold out. Можете да следите за билети тук.

През 2017, организаторите обявиха Истанбул (24-ти и 25-ти март 2017) и Хонк Конг (1-ви април 2017) като нови дестинации за турнето Road To Sonar. От старите градове в турнето остават Стокхолм (31-ви март и 1-ви април 2017) и Рейкявик (16-ти, 17-ти и 18-ти февруари 2017). Очаквайте всички подробности около изданието на Sonar в Истанбул, на което bassline.bg отново ще бъде медиен партньор за България.

Скоро ще бъдат обявени и датите за турнето на Sonar в Латинска Америка за градовете Богота, Буенос Айрес и Сантиаго Де Чили. Всичко за Sonar Festival и Road To Sonar можете да откриете на sonar.es

Words: bassline.bg
Photo credits: Sonar Festival
Videos: Culturebox
Playlists: Sonar Festival