By visiting our website, you agree with Bassline Ltd. Privacy and Cookie Policy.
VIEW

VARIOUS ARTISTS – DJ KICKS! BY MOODYMANN

Details

Artists:

Labels:

Като фенове на електронната музика, много често обичаме да се делим на микро групички – едни по-искрени и отдадени от други разбира се. Имаме дръм енд бейсъри, хаусари, техно пуристи и какво ли още не. Често, това става повод едните да се изживяват, като по-специални от другите, отказвайки да погледнат отвъд стила, които са призпознали като техен любим. Много голяма част от феновете, в отдадеността си забравят, че в края на краищата, почти всички стилове имат общо начало, взаимно са се повлияли и продължават да се влияят един от друг. Ние винаги сме твърдяли, че ако искрено обичаш електронна музика, то е добре да подхождаш с по-малко предубеждения и широко отворени уши, защото всеки стил има какво да предложи. Именно върху този инсайт смятаме да построим ревюто ни за последното издание на DJ Kicks, миксирано от не кой да е, а от детройтският гангстер Moodymann, който именно отказва да бъде причислен към който и да е конкретен стил.

Ако трябва да сравним това издание с друго издание на DJ Kicks, то бихме го сравнили с микса на DJ Koze от миналото лято. И двата микса, не се опитват да бъдат миксове от техническа гледна точка, а по-скоро да бъдат припознати като микстейпове – формата от нашето детство, който освен музика идваше и с нещо, което съвременните миксове и подкасти не притежават – душа. Музиката имаше съвсем друга стойност преди, а събирането и подреждането на правилните парчета отнемаше страшно много време на допотопните касетофони, но пък емоционалното задоволство за всички – и слушатели, и селектори беше несравнимо. Именно същото задоволство изпитваме, когато слушаме микса на Moodymann. Още първите няколко парчета на Yaw, Cody ChesnuTT и Dopehead, са страхотни попадения от soul и hip-hop жанровете. След това микса поема в една малко по-електронна бленда hip-hop ала Ninja Tune. Явно името Moodymann е напълно заслужено, защото Kenny Dixon Jr. успява да променя настроенията ни, както умело сменя стиловете. А те се сменят не малко пъти, като се мине през disco, jazz, bossa nova, house. Има и дори откъс от радио пиеса. Просто селекцията е толкова дълга и еклектична, че ревюто би се превърнало в преразказ, ако искаме да споменем всички парчета. Пoвярвайте ни за всяко от 30-те парчета има какво да се каже.

И все пак, има някои парчета, които буквално те карат да настръхнеш докато ги слушаш. Shawn Lee ft. Nino Moschella с Kiss The Sky, Nightmares On Wax – Les Nuits, José González – Remain и разбира се Anne Clark – Our Darkness, в началото на което аплодисментите на публиката внасят допълнителна сила на цялото изпълнение. Не бихме пропуснали и disco тупалката на Fort Knox Five ft. Mustafa Akbar – Uptown Tricks в ремикс на Rodney Hunter или пък house класиката Fall For You на Sandy Rivera.

Изключително трудно е да намериш нещо негативно в цялата картинка. Да, миксовете са просто кратки транзиции, но пък именно това позволява огромното стилово разнообразие, което всъщност е един от големите плюсове. Единственото парче, което като че ли не харесваме е Noir & Haze – Around (Solomun Remix) и то не защото парчето е лошо само по себе си, а просто защото отдавна се превърна в generic radio hit. В микса има и парче на Sandy Rivera, но това само затвърждава нашето мнение, че всеки стил има какво да предложи.

DJ Kicks на Moodymann опредeлено е подходящ за всякакъв mood – става за слушане, за каране, за секс и за всякакви приятни настроения и занимания и определено го препоръчваме от все сърце на всички обсебени от стиловите етикети пуритани. Миксът излезе на 19-ти февруари на CD, троен vinyl и digital от !K7 Records.

More from bassline.bg

TREVOR JACKSON – FEEL MY BICEP MIXTAPE 54

Trevor Jackson миксира 54-тата част от микс поредицата на Feel My Bicep. Миксът всъщност е запис от сета на Jackson от тазгодишното издание на New Dance Fantasy Festival Берлин и е значително специален, тъй като промоутърите са искали миксът на Jackson да има ретро и old-school филинг.