By visiting our website, you agree with Bassline Ltd. Privacy and Cookie Policy.
VIEW

VA – BALANCE PRESENTS PATRICE BAUMEL

Details

Artists:

Labels:

DSGN Clinic | Facelift Your Brand

Patrice Bäumel беше дългогодишен резидент на клутовия Trouw Amsterdam, и глaвно действащо лице на няколко парти поредици в клуба през годините. Bäumel заема една ниша в електронната музика съчетаваща в себе си емоционалност с техничност и мелодичност с драматичност, и въпреки че мнозина лесно биха му лепнали етикета techno DJ, той по-скоро е един от добрите примери за progressive house жанра, който пък една голяма част от сънародниците му успяха да комерсиализират в последните няколко години.

През годините сме ви представяли няколко подкаста на Patrice Bäumel и всички те са се отличивали от масата с парчета, които не слушаме всеки ден, както и с усещането за идея и определена история, която микса разказва. Тъкмо тези отличителни белези в миксовете на Bäumel са причината те да звучат странно на моменти или прекалено отнесено и вероятно малко по-трудни за смилане от широката аудитория. Факт е, че и ние гледаме с насмешка на клишираното “миксът ще ви поведе на пътешествие” и подобните му варианти – израз, който мнозина използват, но малцина имат качествата да реализират в действителност. Миксът на Bäumel за Balance Presents обаче прави точно това.

Ако слушате парчетата поотделно е малко вероятно те да ви харесат – някои са прекалено ambient, други са прекалено progressive, трети са доста странни и разляти. След намесата на Bäumel обаче, и събирането им в микс, нещата придобиват съвсем друга форма, а усещането е коренно различно. Първите 30 минути от микса са доста атмосферични, и дори могат да ви се сторят излишни, още повече ако сте настроени за нещо по-еуфорично. Въпреки че има няколко добри попадения, като тройният mash-up от Clasp на Throwing Snow, Elliptic на Vessels в ремикс на Barkers & Baumecker и Casa De Bas Bun на Doubtingthomas, или Couleurs на M83 и Hell’s Kitchen на DJ Hell в ремикс на Playgroup, липсата на каквито и да е вокали било то лирики, семпли или дори хуукове е осезаема, а конструкцията на микса задава очакване. Minilogue – Ahck (Jichael Mackson Remix) дори много напомня на музикалните импресии, които звучат по време на някой голям фестивал докато се подготвя сцената за следващият артист, което някак гарантира еуфорията още при първият трак. Аналогичен е случая с момента, в който влиза Bird 1 на Underworld в ремикс на самият Patrice Bäumel. Цялото очакване за еуфория, изграждането на определено настроение и желанието ни да чуем най-после някакви вокали в първите 30 минути от микса, са възнаградени на максимум точно в този момент. Така ексклузивния едит на Bäumel не само, че заема централно място, но и задава друга посока на микса превръщайки го в едно от най-добрите парчета в траклиста.

Микса на Bäumel за Balance Presents e изключително динамичен и контрастен, непрестанно редувайки еуфорични парчета с по-атмосферични, които определено засилват усещанията от едните за другите. Тук подходящите примери отново не са малко – You Appearing на М83, Journey на Jon Hopkins или Familiar на Nils Frahm. Това което прави огромно впечатление са големия брой mash-up-и. И тук бързаме да уточним, че миксирането на две или три парчета едновременно, в повечето случаи е натоварващо и тежко. В случая обаче, Bäumel успешно хомогенизира всички mash-up-и създавайки усещането за чисто ново парче, при все, че повечето от използваните тракове са от коренно различни жанрове, като например Jesse Somfay – Lying In A Bed Of Myst в mash-up със Stephan Bodzin – Wir (Max Cooper Remix) или още по-добрият пример Тhrowing Snow – Lumen с FKA Twigs – Glass & Patron с Kangding Ray – L’envol.

Balance Presents Patrice Bäumel определено не е лъжица за всяка уста, но пък е изключително техничен и неконвенционален микс, който представя една по-различна бленда електронна музика имаща свойството да стимулира емоциите и въображението. Ако сте в етап, в който искате да чуете нещо различно или обичате да откривате нови артисти, то микса на Bäumel за Balance ще ви даде всичко това, че дори и повече. Точно това е и есенцията на самата поредица.

Balance Presents Patrice Baumel излезе на 15-ти април от Balance Music.

More from bassline.bg

YVESO

Ивайло Иванов с псевдоним YvesO се интересува от електронна музика от средата на деведесетте. Още в училище винаги носи в себе си касетки, които пуска на съучениците си.