By visiting our website, you agree with Bassline Ltd. Privacy and Cookie Policy.
VIEW

REVIEW: TIGA – NO FANTASY REQUIRED

Details

Artists:

Labels:

Вече повече от месец слушаме третия албум на Tiga – No Fantasy Required и ако трябва да сме честни, все още се затрудняваме да кажем какво точно ни харесва в него и защо. Но ни харесва. Въпреки че по-голяма част от творчеството на канадецът по принцип е ко-продуцирано от други артисти, специфичното technopop звучене на Tiga винаги изпъква на преден план. Парчетата в No Fantasy Required не са изключение.

Като цяло албумът звучи, като музика създавана за kinky модно ревю. Този inception се подсилва и от live шоуто на Tiga, което вече близо година жъне успехи из цяла Европа. Интересен факт е, че някои от от парчетата сме слушали и в DJ сетове, и в live шоуто на Tiga и сега като част от LP формат и във всеки от случаите възприятието за дадено парче е коренно различно. В този ред на мисли, Tiga като че ли е от малкото артисти, които умеят да профилират правилно не само изявите си, но и въобще всичко, което прави, без обаче да губи изходната си позиция, а музиката му успешно се адаптира към повода и случая. Трудно бихме могли да кажем, че парчетата в No Fantasy Required са dancefloor ориентирани, но пък в същото време сме се счупвали от танци на тях и това, като че ли е валидно за по-голяма част от творчеството на Tiga.

На този фон изпъкват Tell Me Your Secrets и Blondes Have More Fun – парчета с indie dance звучене, което определено е неразделна част от имиджа на канадските артисти в последните няколко години. За сравнение можете да преслушате творчеството на Junior Boys, Friendly Fires или дори Caribou. Заглавното No Fantasy Required носи онова 80’s glamorous усещане от музиката на Bryan Ferry, но с eлектронен привкус. Като изключим добре познатите Plush и Bugatti, Make Me Fall In Love с вокалите на Jake Shears от Scissor Sisters и Don’t Break My Heart са двата ни безспорни фаворита в албума – с перфектните пропорции от pop и електронна музика. Planet E и Always също не ни оставят безразлични.

Това, което винаги ни е харесвало не само в музиката на Tiga, но и в неговият образ е балансираното ниво на самоирония. Неведнъж сме казвали, че dance музиката отвреме навреме има нужда от малко самоирония, а Tiga определено е от артистите, които знаят как да я поднесат. В случая освен лириките на по-голяма част от парчетата, вокалите изпълнени от самият него в много случаи не звучат особено убедително и сериозно. Още преди месец самият Tiga се постара да не взимаме прекалено сериозно дори парчета като Make Me Fall In Love, като побърза да уточни, че е записал вокалите на Jake Shears с телефона си, докато той ги е изпълнявал по прашки на лодка.

No Fantasy Required излезе на 4-ти март от Counter Records.

More from bassline.bg

SBTRKT – SAVE YOURSELF (ANIMATED SHORT)

Кратко анимирано видео закодирало някои визуални елементи от всички досегашни албуми на SBTRKT и ще бъде водещ елемент във визуалната част от новия проект на британеца Save Yourself.