By visiting our website, you agree with Bassline Ltd. Privacy and Cookie Policy.
VIEW

КРАЯТ НА ТАКА НАРЕЧЕНИЯТ EDM! А СЕГА НАКЪДЕ?

Въпросът е: "А сега накъде?" Отговорът на нас обаче, хич не ни харесва...

Details

DSGN Clinic | Facelift Your Brand

Както може би знаете или сте забелязали, избягваме да коментираме EDM-a и всичките му прилежащи “superstar DJs”. За нас той е по-близо до pop музиката, отколкото до истинската dance музика.

Навлизането на EDM-а в Щатите обаче, превърна DJ-ите в суперзвезди, което определено се отрази и върху хонорарите и възприятията на фенове и медии към underground артистите. Краят на EDM ерата стартира още през 2015, когато най-големия промоутър на EDM – SFX Entertainment започна да изпитва сериозни финансови затруднения, а през февруари тази година подаде искане за обявяване в несъстоятелност. През май пък се очаква да се проведе и търга за Beatport, който в момента е собственост на SFX и така най-големия портал за digital download ще премине в ръцете на нов собственик.

В същото време, редица DJ-и бяха изправени пред съдебни дела заведени от лейбъли и промоутъри. New York Times преди дни излезе с изявление, в което разкрива подробни детайли защо тази година отказват да отразяват фестивали като Coachella и Bonnaroo. Основната причина е повтарящият се line-up всяка година, като не спестяват никаква критика към сибитията и организаторите. За сметка на това имат планове да отразяват по-малки фестивали и вероятно такива с underground имена в line-up-ите си.

Вчера Avicii пък излезе с отворено писмо към феновете си, в което заявява, че 2016 ще е последната година, в която ще прави турнета и че след това ще си вземе “почивка”. Avicii беше и един от артисти попаднали под съдебни престрелки с досегашните си издатели.

FACT Magazine пък обявиха краят на EDM-а, като цитираха статия в изданието Page Six, според която все повече хотели, казина и клубове в Лас Вегас са готови да прекратят договорите със EDM DJ-ите, и че музиката и DJ-ите все по-малко интересуват клиентите им. Собственика на клуб, който предстои да бъде отворен през април в Лас Вегас казва, че “на хората им е писнало от едни и същи DJ-и”, и че е “смешно да им плащаш 6 цифрени хонорари, а в същото време да губиш пари”. Според Jesse Waits, собственик на няколко клуба и ресторанта “хората, които идват заради музиката и DJ-ите не се обличат добре, нямат стил и дори изобщо не искат да бъдат в клуб”. И допълва, че “те не били готини, а клубовете са за готини хора”.

На този фон, все повече underground DJ-и биват бууквани по различни фестивали в Щатите и тръгват на турнета в Северна Америка, а хонорарите им скачат главоломно. Въпросът е: “А сега накъде?” Отговорът на нас обаче, хич не ни харесва…

Photo credit: factmag.com

More from bassline.bg

AND THE WINNERS ARE…

Изминаха повече от два месеца, откакто стартирахме DJ Mix конкурса на Horizon Festival, bassline.bg и списание Go Guide. За това време получихме 52 микса, които успяха да влязат във финалния кръг и да достигнат до журито на конкурса и още близо 10, които не успяха, тъй като не отговаряха на условията или изпуснаха крайния срок.

Fabric London ще отвори врати отново

Съвсем скоро лондонския клуб fabric ще отвори врати отново. След като в края на миналата седмица стана ясно, че клубът преговаря с областната управа и полицията за възобновяването на лиценза, днес те са постигнали съгласие, което е потврдено и от магистратите.