Краят на така нареченият EDM! А сега накъде?

Въпросът е: "А сега накъде?" Отговорът на нас обаче, хич не ни харесва...

Details

 
DSGN Clinic – Square Light
 

Както може би знаете или сте забелязали, избягваме да коментираме EDM-a и всичките му прилежащи “superstar DJs”. За нас той е по-близо до pop музиката, отколкото до истинската dance музика.

Навлизането на EDM-а в Щатите обаче, превърна DJ-ите в суперзвезди, което определено се отрази и върху хонорарите и възприятията на фенове и медии към underground артистите. Краят на EDM ерата стартира още през 2015, когато най-големия промоутър на EDM – SFX Entertainment започна да изпитва сериозни финансови затруднения, а през февруари тази година подаде искане за обявяване в несъстоятелност. През май пък се очаква да се проведе и търга за Beatport, който в момента е собственост на SFX и така най-големия портал за digital download ще премине в ръцете на нов собственик.

В същото време, редица DJ-и бяха изправени пред съдебни дела заведени от лейбъли и промоутъри. New York Times преди дни излезе с изявление, в което разкрива подробни детайли защо тази година отказват да отразяват фестивали като Coachella и Bonnaroo. Основната причина е повтарящият се line-up всяка година, като не спестяват никаква критика към сибитията и организаторите. За сметка на това имат планове да отразяват по-малки фестивали и вероятно такива с underground имена в line-up-ите си.

Вчера Avicii пък излезе с отворено писмо към феновете си, в което заявява, че 2016 ще е последната година, в която ще прави турнета и че след това ще си вземе “почивка”. Avicii беше и един от артисти попаднали под съдебни престрелки с досегашните си издатели.

FACT Magazine пък обявиха краят на EDM-а, като цитираха статия в изданието Page Six, според която все повече хотели, казина и клубове в Лас Вегас са готови да прекратят договорите със EDM DJ-ите, и че музиката и DJ-ите все по-малко интересуват клиентите им. Собственика на клуб, който предстои да бъде отворен през април в Лас Вегас казва, че “на хората им е писнало от едни и същи DJ-и”, и че е “смешно да им плащаш 6 цифрени хонорари, а в същото време да губиш пари”. Според Jesse Waits, собственик на няколко клуба и ресторанта “хората, които идват заради музиката и DJ-ите не се обличат добре, нямат стил и дори изобщо не искат да бъдат в клуб”. И допълва, че “те не били готини, а клубовете са за готини хора”.

На този фон, все повече underground DJ-и биват бууквани по различни фестивали в Щатите и тръгват на турнета в Северна Америка, а хонорарите им скачат главоломно. Въпросът е: “А сега накъде?” Отговорът на нас обаче, хич не ни харесва…

Photo credit: factmag.com

 
DSGN Clinic – Wide
 

More from bassline.bg

За рекламите и спекулатa в музиката

Филип Ферфериев e привърженик на електронното звучене от вече повече от две десетилетия и създател на блога e-music-bulgaria.blogspot.bg Идеята за блога идва спонтанно, като иска все повече и повече българи да получат инфрмация от света на елeктронната музика и технологиите на роден език.