fbpx

Краят на така нареченият EDM! А сега накъде?

Въпросът е: "А сега накъде?" Отговорът на нас обаче, хич не ни харесва...

Details

 
DSGN Clinic – Square Dark
 

Както може би знаете или сте забелязали, избягваме да коментираме EDM-a и всичките му прилежащи “superstar DJs”. За нас той е по-близо до pop музиката, отколкото до истинската dance музика.

Навлизането на EDM-а в Щатите обаче, превърна DJ-ите в суперзвезди, което определено се отрази и върху хонорарите и възприятията на фенове и медии към underground артистите. Краят на EDM ерата стартира още през 2015, когато най-големия промоутър на EDM – SFX Entertainment започна да изпитва сериозни финансови затруднения, а през февруари тази година подаде искане за обявяване в несъстоятелност. През май пък се очаква да се проведе и търга за Beatport, който в момента е собственост на SFX и така най-големия портал за digital download ще премине в ръцете на нов собственик.

В същото време, редица DJ-и бяха изправени пред съдебни дела заведени от лейбъли и промоутъри. New York Times преди дни излезе с изявление, в което разкрива подробни детайли защо тази година отказват да отразяват фестивали като Coachella и Bonnaroo. Основната причина е повтарящият се line-up всяка година, като не спестяват никаква критика към сибитията и организаторите. За сметка на това имат планове да отразяват по-малки фестивали и вероятно такива с underground имена в line-up-ите си.

Вчера Avicii пък излезе с отворено писмо към феновете си, в което заявява, че 2016 ще е последната година, в която ще прави турнета и че след това ще си вземе “почивка”. Avicii беше и един от артисти попаднали под съдебни престрелки с досегашните си издатели.

FACT Magazine пък обявиха краят на EDM-а, като цитираха статия в изданието Page Six, според която все повече хотели, казина и клубове в Лас Вегас са готови да прекратят договорите със EDM DJ-ите, и че музиката и DJ-ите все по-малко интересуват клиентите им. Собственика на клуб, който предстои да бъде отворен през април в Лас Вегас казва, че “на хората им е писнало от едни и същи DJ-и”, и че е “смешно да им плащаш 6 цифрени хонорари, а в същото време да губиш пари”. Според Jesse Waits, собственик на няколко клуба и ресторанта “хората, които идват заради музиката и DJ-ите не се обличат добре, нямат стил и дори изобщо не искат да бъдат в клуб”. И допълва, че “те не били готини, а клубовете са за готини хора”.

На този фон, все повече underground DJ-и биват бууквани по различни фестивали в Щатите и тръгват на турнета в Северна Америка, а хонорарите им скачат главоломно. Въпросът е: “А сега накъде?” Отговорът на нас обаче, хич не ни харесва…

Photo credit: factmag.com

 
Coda Radio – Wide
 

More from bassline.bg

Richie Hawtin – Electronic Beats TV Listen!

Electornic Beats TV представя кратко документално видео, което показва работата на Richie Hawtin по новият му албум From My Mind To Yours, който ще излезе на 11-ти декември през Plus 8.