DJ Kaloo: Мисията на DJ-ят е да споделя вкуса си

Details

Artists:

Album/EP/Title:

KALOO - BASSLINE PODCAST #001

Labels:

Clubs:

 
DSGN Clinic – Square Dark
 

Диско. Хаус. Геридж. Кой саунд най-много предпочиташ?
Aз харесвам електронната музика, като цяло (без транс разбира се), а гореизброените стилове са част от нещата, които намират най-често място в сетовете ми. Когато пускам музика нещата обикновенно започват от диско към хаус и геридж до техно и дори малко ‘изправен’ дъбстеп (тази дума отдавна се лиши от съдържание, но…). Всичко е импровизация и зависи изцяло от това дали пускаш в началото, средата или края на партито, продължителността на сета ти и не на последно място, дали хората дошли на партито носят правилният вайб със себе си или не. Общо взето мисията на ди джея, според мен е да сподели своя вкус, като балансира между собственият си сатисфакшън и този на публиката.

Продуцираш вече собствени парчета. Как се реши на тази стъпка и откъде се вдъхнови?
Започнах от около година и честно да си призная още не се чувствам много уверен в това, което правя. За мен това е изцяло ново поле за изследване. Реших се да започна, първо заради любовта ми към електронната музика и желанието да съм на мястото на този, който създава. Това което ми харесва най-много при създаването на музика, за разлика от създаването на графика (нещо което правя вече над 10 години), е че никой не се хваща да коментира – ‘тва можеше да го направиш така или иначе’, защото музиката просто влияе на емоционално ниво и нещата се оценяват до ‘да, много ме кефи’ и ‘не, не е моето’. И така събрах смелост, изкарах кратък въвеждаш курс, купих си легален софтуер Ableton, контролер Akai и кийборд M-Audio и се получи като мини home студио. Непрекъснато търся звуци и плъг-инове и анализирам музиката, която ми харесва. Надявам се скоро да успея да намеря своя арт дирeкшън в това начинание.

Не пускаш достатъчно често. Поради липсата на адекватна публика и клубове или заради други причини?
Една от причините вече да не търся толкова изява като диджей, първо е желанието да се науча да правя читава денс музика, което изисква сериозен времеви ресуср и енергия, второ в България диджея не е просто диждей – той се нагърбва с куп несвойтвени дейности като дизайн, печат, разпространение на флаер, фейсбук спам, преговори със собственици на клубове и безкрайни телефонни разговори. Често в името на ивента се налага дори да вади и пари от собствения си джоб и те често не се връщат. Адски много усилия, които могат да се вложат в нещо по-градивно. Колкото до публиката – за съжаление ентусиазма на хората към електронната музика в БГ отдавна е изветрял. Хората дейтват първосигнално и често отиват да чуят някой артист просто защото някое негово парче се върти из Фейсбук, но никой не си е направил труда да чуе повече от този артист, което говори за пълната липса на интерес и ясното следване на тренд, но това вече е друга тема, която не ми се иска да подхващам.

Подържаш портала bassline.bg…
Bassline е мястото, където малко или много продължавам мисията си като диджей – да споделям музиката, кoято харесвам. В днешно време цялата музика е в google и трябва малко усилие и желание, за да стигнеш до нея. В този случай Bassline.bg e нещо като металотърсач за малки съкровища.

Kaкво да очакваме от теб на партито в 4 Стаи?
Вече казах, стилово как седят нещата. За тези, които излизат от фейсбук шаблона мога да кажа, че ще се въртят релийзи от лейбъли като Pets, Dirty Bird, Your Mama’s Friend, Hypercolour, Leftroom и други.

 
Coda Radio – Wide
 

More from bassline.bg

Безсъници в Приморско с Metropolis

24-часовия underground gathering на Metropolis – Insomnia се задава през август на Perla Beach в Приморско. Това ще е и третото събитие от поредицата Metropolis 20, под чийто знак най-големият techno промоутър у нас празнува 20 годишнината си през 2016.