Riva Starr – Definition Of Sound

definition-of-sound-cover
Riva Starr – Definition Of Sound
Details

Artists:

Album/EP/Title:

Definition Of Sound

Labels:

Release Date:

11.03.2016

Our Rating:

5/6

TRACKLIST

01. In The Midnight Hour
02. Can You Feel Sunshine
03. You’re Beating feat. Green Velvet
04. Without You
05. Superfly
06. Count On Me
07. I Can See The Light
08. I Believe In You
09. The Loft feat. Dajaé
10. Acid Train feat. DJ Pierre
11. After Dark (Is When We Move) feat. Gene Farris
 
Coda Radio – Stay Focused – Square
 

90-те години на миналия век, ще останат в историята като златните години на dance музиката. Времена, в които не беше от значение кой стои зад дадено парче. Редица продуценти създаваха музика с единствената цел тя да работи на дансинга, без на всяка цена да гонят слава, пари и евтина популярност. Днес, dance музиката звучи навсякъде, а всеки неин акорд бива разглеждан под лупа и оценяван от хора, припознали я като тренд. В същността си тя никога не се е опитвала да бъде кой знае колко идейна, интелигентна и оригинална и още от самото си създаване смело е взаимствала от всички музикални стилове.

Именно с подобни обвинения бе посрещнат третият албум на италианеца Stefano Miele, по-известен като Riva Starr. Да, всички 11 парчета в Definition of Sound са безспорен 90’s rip off и още на първо слушане имаш чувството, че вече си ги слушал и дори припяваш семплираните вокали. Но, също така, всички 11 парчета съвсем непринудено, те карат да танцуваш без значение къде се намираш и какво правиш. А когато говорим за dance музика, това си остава основният и най-важен критерии, по който тя трябва да бъде оценявана. Абсурдно е да смятаме, че продуцент като Riva Starr използва вокалите на Чикаго дивата Dajaé, дефинирали една голяма част от класическия house саунд на 90-те, мислейки си, че създава нещо нечувано досега или пък още повече оригинално.

Направих този албум с ясната идея, парчетата в него да работят на дансинга – от по-бавни подгряващи тракове, до peak-time бенгъри, всички те са създадени след жестоки партита в различни клубове.

От откриващото In The Midnight Hour до финалното After Dark (Is When We Move), парчетата в албума са създавани с винтидж аналогови машини като Roland SH-101, Juno-1​06, Prophet-5 и Roland JX-1 плюс класически gospel house вокали или семплирани акапели. Всеки един от колабораторите на Riva Starr в албума, като Green Velvet, DJ Pierre и Gene Farris залагат и своя индивидуален почерк в парчетата, което в известен смисъл разнообразява цялостното звучене на Definition of Sound. Тъкмо те са и част от хората, които през годините вдъхновяват творчеството на италианецът.

Освен, че 11-те парчета в албума са своеобразно завръщане към корените на house музиката, Definition of Sound има и конкретната цел – да дефинира звученето на Riva Starr и музиката, която самият той обича и иска да прави.

Както подсказва и заглавието, искам да дам ясна представа за това какво е моето звучене в този момент, понеже съм еклектичен и това може би предизвиква известно объркване по отношение определянето на моя конкретен звук. Този албум цели да покаже кой съм и каква музика правя.

Definition of Sound обгръща клубното звучене и е в противовес на indie посоката, която беше поел с албума си от 2013 – Hand In Hand и точно това е най-хубавото – тотални dancefloor бенгъри, които биха те накарали да се разцепиш от танци в средата на тъмен дансинг. Пуснете си The Loft, In The Midnight Hour или I Believe In You – стопроцентови house класики, точно такива, каквито днес все по-рядко се правят, тъкмо заради желанието на голяма част от продуцентите (или заради все по-големия медиен натиск) да изпъкнат с някаква превзета софистицираност или музикантска експерименталност, които дават поле на всякакви псевдо-разбирачи да дават оценки за всичко и всеки.

Ние сме изключително доволни, че и днес има продуценти като Riva Starr, които се придържат към основната идея на dance музиката, връщайки ни към саунда, който дефинира не само него като артист, но и нас като фенове на тази музика.

Definition of Sound на Riva Starr излезе на 11-ти март от лейбъла на Green Velvet – Cajual Records.

 
Coda Radio – Wide
 

More from bassline.bg

c06f7037-cd00-4110-ac47-30d542582173
DJ Seinfeld – Lilium EP

DJ Seinfeld – Lilium EP

Lilium is released a year on from DJ Seinfeld’s 2018 DJ KiCKS! entry, and is something of a curveball. As with all of Jakobsson’s music, it’s honest and emotive, but the sun kissed house and italo of Lilium and Lovejoy is full of happiness and optimism, in contrast to the normally melancholic mood of his productions.