By visiting our website, you agree with Bassline Ltd. Privacy and Cookie Policy.
VIEW

REVIEW: SIT – SIDEWAYS LP TRILOGY

Details

Artists:

Labels:

През изминалите няколко години така нареченият “румънски звук” претърпя забележително развитие. Толкова забележително, че терминът “румънски звук” на практика стана напълно изпразнен от съдържание. Артисти като Barac, Melodiе, Mihai Popescu и Suciu предложиха различни и иновативни интерпретации на minimal-а, идващ от северната ни съседка, което освежи стила и му вдъхна нов живот, в който поставянето на табели стана абсолютно ирелевантно.

Кулминацията на този процес обаче, като че ли дойде с новината за предстоящ албум на дуото SIT – Cristi Cons и Vlad Caia. Колаборацията между двамата приятели започва през 2010-та година и се разпростира на всякакви нива – от съвместна продукция, през DJ и live сетове, до създаване на общ лейбъл – Amphia. Скоро след това, сериозният им музикален бекграунд и креативният подход, комбиниращ различни стилови влияния (далеч не само от електронната музика), заслужено ги превръщат в едни от най-желаните имена, не само на румънската сцена, а и в цяла Европа. Вниманието към тях беше допълнително привлечено и от сета им на пролетното издание на Sunwaves през миналата година, който беше определен от мнозина като най-добрия за целия фестивал.

И така до ноември 2015-та, когато Cristi и Vlad обявиха излизането на първия си общ дългосвирещ рилийз – разделеният на три части албум Sideways. В края на същия месец се появи на бял свят и първата част от трилогията, която включва 6 парчета. Повечето от тях носят типичния почерк на дуото – в последните години звукът на SIT стана толкова разпознаваем, че трудно може да бъде оприличен с този на други артисти. Въпреки това обаче, всички тракове носят разнообразни емоции и усещане за различен подход и идея при създаването им. Като най-отличителни примери, подкрепящи това твърдение, могат да се посочат атмосферичното dubby интро Assemble и Brooklyn със своя размазващ afterhour groove, който бързо намери място в сетовете на много топ DJ-и. Не може да не се спомене и по-експерименталният, но танцувален Mandatory, както и забележителните хипнотични 15 минути, в които се развива Come Around. Още с въведението в Sideways стана ясно, че летвата е вдигната високо и нетърпението към следващите части нарасна още повече.

През януари стана факт и рилийза на втората част. Както при #1, и тук Cristi и Vlad комбинират парчета с доминиращ експериментален елемент (Moody, Seller’s Walk) и типични dancefloor тракове като Step By Step и Feel That Way, който определено изпъква на преден план с фънки вокалите си и сменящата се в един момент баслиния.

Безспорно обаче, с най-голям интерес се очакваше последната, трета част на Sideways, тъй като именно в нея трябваше да се появи едно парче, което буквално взривява дансинга от лятото досега. Hype-ът около Angels започна някъде около лятното издание на Sunwaves, когато Rhadoo и Cap го включиха в сетовете си, а убийственият acid groove и завладяващата мелодия превърнаха трака в класика и то месеци преди да излезе официално. Преди броени дни стана ясна и датата на рилийза – 22-ри февруари. Освен Angels, в последната част от трилогията са включени още две парчета – Reconnect и Shadow, които също не разочароват.

В общо 15-те си трака, Sideways преплита напълно успешно елементи и влияния от dub, acid и така характерната за много румънски продуценти неокласика, поставени върху солидна minimal основа. SIT се справят впечатляващо добре с нещо, което малцина артисти постигат. Sideways е напълно консистентен албум, който в същото време предлага голям диапазон от емоции и разнообразен vibe, без да е забравен groove-а. Дори напротив – почти всички парчета звучат релевантно на дансинг, като не е направен какъвто и да е компромис от чисто музикантска и експериментална гледна точка.

Накратко, Sideways е абсолютно явление не само за minimal-а, а и за електронната музика в цялост. Иновативният подход на SIT и наличието на толкова много музикалност в албума, определено ще имат съществено влияние в определянето на посоката на това звучене, а по всичко личи, че Sideways няма да бъде забравен скоро и има целия потенциал да се превърне в класика.

Sideways #3 на SIT излиза на 22-ри февруари от Amphia.

More from bassline.bg

GEORGE TARGET

Вирусът познат като “електронна музика” удря Георги Ташев преди пуберитета да успее и от тогава не може да намери лек, но пък симптомите се множат.