By visiting our website, you agree with Bassline Ltd. Privacy and Cookie Policy.
VIEW

REVIEW: KOBOSIL – WE GROW, YOU DECLINE

Details

Artists:

Labels:

Споменавайки Berghain или Ostgut Ton, логично в съзнанието ни веднага се появяват имена като Ben Klock, Marcel Dettmann или Ryan Elliot. И няма как да е различно, при положение, че тези артисти са се превърнали в абсолютен символ както на клуба, така и на лейбъла. За голяма част от по-задълбочените почитатели на суровия берлински techno звук обаче, man of the moment е едно сравнително ново и непознато за широката аудитория име – Kobosil.

Роденият в Берлин Max Kobosil прави продуцентски дебют за Ostgut Ton през 2013-та година с ремикс на Barker & Baumeckers, а след няколко силни участия в Berghain е поканен и за резидент на култовия клуб. Следват още четири рилийза от 24-годишния германец, които окончателно го затвърждават като новото обещаващо име на берлинската techno сцена. През миналата година пък, от лейбъла обявиха излизането на предстоящ албум, което допълнително привлече интереса към Kobosil.

Озаглавено We Grow, You Decline, дебютното LP на Kobosil съдържа 11 парчета, които определено са предназначени за слушане в спокойна и тиха обстановка, а не на тъмен дансинг, някъде във времевата дупка между петък и неделя. Това не е особено голяма изненада, тъй като чрез все още скромната си дискография, младият продуцент вече е затвърдил увлечението си към по-абстрактния и неконвенционален techno саунд. Това привлича допълнително внимание към албума, който е един от най-експерименталните рилийзи на Ostgut Ton до момента.

Силно повлиян от musique concrète, Kobosil комбинира стандартните за techno-то индустриални, сурови звуци с меланхолични мелодии, което превръща We Grow, You Decline в един дълъг, мрачен трип. В албума присъстват дори beatless парчета като Eihwaz и While The Stairs Be Not Darkened. Все пак не липсват и няколко силни dancefloor момента, сред които може да се отличат To See Land със своите dub елементи и Aim For Target, чийто пронизващи синтове напомнят точно за vibe-а в Berghain.

We Grow, You Decline трудно може да се нарече techno албум, тъй като наравно с techno-to комбинира сериозни влияния от стилове като еlectronic body music, ambient и дори пълни звукови абстракции като drone. Комбинацията от толкова in advance стилове определено прави албума изключително интересен от експериментална и продуцентска гледна точка, но и прекалено нишов. Именно това, както и тотално доминиращия мрачен vibe, в крайна сметка натежават и We Grow, You Decline може да се определи като подходящ за много компактна аудитория с пристрастия към подобни видове звучене и достатъчно трениран слух. Това естествено не може да се отчете като минус на албума, но може и да е важен фактор за бъдещето му и възможността за запазване на интереса към него след време.

We Grow, You Decline излезе на 29-ти януари от Ostgut Ton.

More from bassline.bg

SVEN VATH И SLAM В СОФИЯ ПРЕЗ ДЕКЕМВРИ

Световното турне на Sven Vath и тази година ще мине през София. Това обаче, едва ли е новина. Българската публика отдавна е показала на германеца, че той винаги е добре дошъл, а и връзката му с най-старият techno колектив у нас далеч не се изчерпва само с работните взаимоотношения между артист и промоутър.

11-ТЕ НОВИ ФАНТАЗИИ НА TIGA ПРЕЗ МАРТ

Още в края на октомври ви информирахме за предстоящият трети албум на Tiga. Информацията тогава беше оскъдна и дойде от самият Tiga в кратко интервю за Resident Advisor придружаващо подкаста му за колегите.

TALE OF US СТАРТИРАТ НОВ ЛЕЙБЪЛ AFTERLIFE

Италианското дуо Tale of Us ще стартират нов лейбъл, който ще се казва Afterlife. Ако името на лейбъла ви звучи познато, то е защото Carmine Conte и Matteo Milleri вече рънват парти поредица със същото заглавие.