By visiting our website, you agree with Bassline Ltd. Privacy and Cookie Policy.
VIEW

PRINCE ПОЧИНА НА 57 ГОДИШНА ВЪЗРАСТ

Светът загуби една от най-влиятелните фигури в pop музиката.

Details

Prince Rogers Nelson почина на 57 годишна възраст. Тялото му е било намерено на 21-ви април сутринта в комплекса му Paisley Park в Минесота. На 15-ти април е бил приет по спешност в болница в Илинойс. Близки до него хора са казали пред медиите, че става въпрос за грипно заболяване, но е имал концерт на следващият ден. На този етап, причината за смъртта му е все още неизвестна. Според АП, представители на властите са се отзовали на повикване от студиото на Prince, където са открили безжизненото му тяло в асансьора.

Певец, музикант и мулти-инструменталист, Prince е създал редица албуми останали във времето – от едноименният му албум Prince от 1979, през Controversy и Dirty Mind, до двойния Sign O’ The Times. Участвал е в няколко филма, най-известният от които Purple Rain от 1984, за който създава и музиката. Пише хитови парчета за артисти като The Bangles и Sinead O’Connor. Има продадени над 100 млн. плочи и е спечелил 7 награди Grammy и Златен Глобус.

Prince е едно от най-големите вдъхновения за електронната музика и една от най-влиятелните фигури в pop музиката. Той е един от първите, които работи със синтезатори и drum машини (Linn drum по-конкретно) още през 70-те години на миналия век. Има навика да създава one-man-band албуми, като култовия Dirty Mind. Музиката му е смесица от funk, hip-hop, r’n’b и rock с богата звукова палитра, която все още отеква във времето и в съвременната музика. Prince беше и отявлен защитник на независимостта на артистите от мейджър лейбълите, като често попадаше в спорове с големи издатели за възможността да контролира собствената си работа.

More from bassline.bg

THE TECHNO LEGENDS WALL OF SOUND

Сайтът technolyf.com събира на едно място култови миксове и любими парчета на легендарни имена от techno жанра. The Techno Legend Sound of Wall е своебразна стена на techno славата, представяща звученето на 125 артиста от последните 30 години.

ЗА РЕКЛАМИТЕ И СПЕКУЛАTA В МУЗИКАТА

Филип Ферфериев e привърженик на електронното звучене от вече повече от две десетилетия и създател на блога e-music-bulgaria.blogspot.bg Идеята за блога идва спонтанно, като иска все повече и повече българи да получат инфрмация от света на елeктронната музика и технологиите на роден език.