By visiting our website, you agree with Bassline Ltd. Privacy and Cookie Policy.
VIEW

PRINCE ПОЧИНА НА 57 ГОДИШНА ВЪЗРАСТ

Светът загуби една от най-влиятелните фигури в pop музиката.

Details

Prince Rogers Nelson почина на 57 годишна възраст. Тялото му е било намерено на 21-ви април сутринта в комплекса му Paisley Park в Минесота. На 15-ти април е бил приет по спешност в болница в Илинойс. Близки до него хора са казали пред медиите, че става въпрос за грипно заболяване, но е имал концерт на следващият ден. На този етап, причината за смъртта му е все още неизвестна. Според АП, представители на властите са се отзовали на повикване от студиото на Prince, където са открили безжизненото му тяло в асансьора.

Певец, музикант и мулти-инструменталист, Prince е създал редица албуми останали във времето – от едноименният му албум Prince от 1979, през Controversy и Dirty Mind, до двойния Sign O’ The Times. Участвал е в няколко филма, най-известният от които Purple Rain от 1984, за който създава и музиката. Пише хитови парчета за артисти като The Bangles и Sinead O’Connor. Има продадени над 100 млн. плочи и е спечелил 7 награди Grammy и Златен Глобус.

Prince е едно от най-големите вдъхновения за електронната музика и една от най-влиятелните фигури в pop музиката. Той е един от първите, които работи със синтезатори и drum машини (Linn drum по-конкретно) още през 70-те години на миналия век. Има навика да създава one-man-band албуми, като култовия Dirty Mind. Музиката му е смесица от funk, hip-hop, r’n’b и rock с богата звукова палитра, която все още отеква във времето и в съвременната музика. Prince беше и отявлен защитник на независимостта на артистите от мейджър лейбълите, като често попадаше в спорове с големи издатели за възможността да контролира собствената си работа.

More from bassline.bg

Dixon отново е номер едно в poll-a на RA

И тази година Dixon e победителят в годишният пол на Resident Advisor за Top 100 DJs. Така германецът получава титлата за най-добър DJ на годината според читателите на портала за 4-та поредна година.

THE TECHNO LEGENDS WALL OF SOUND

Сайтът technolyf.com събира на едно място култови миксове и любими парчета на легендарни имена от techno жанра. The Techno Legend Sound of Wall е своебразна стена на techno славата, представяща звученето на 125 артиста от последните 30 години.

КРАЯТ НА DJBROADCAST INTERNATIONAL

Миналата година Electronic Beats оповестиха края на печатното си издание. Веднага след това се потвърдиха и слуховете за края на дигиталната антология на dance музиката –