Metropolis Presents Cocoon

На 23-ти ноември, по покана на Metropolis, известния парти бранд Cocoon, идва в София. Партито е част от световното турне на Cocoon, което стартира за пръв път тази година. Партито е и част от малкото, за съжаление, качествени и значими прояви свързани с електронната музика у нас. Трябва да признаем, че дълго време мислихме по какъв начин да отразим събитието. Да ви разказваме кой е Sven Väth и какво е Cocoon, ще е все едно да ви разкажем кой е Michael Jackson. Да не говорим, че родните онлайн издания се надпреварват по copy-paste на един и същ PR материал за ивента.

Тогава се замислихме за двете срещи на Sven Väth с българска публика. Тази от 2012 на Cacao Beach, смятаме удобно да пропуснем – първо, заради локацията и второ, заради наградите Best DJ and Club Awards, които допълнително придадоха чалга украска, на и без това посредствената клубна култура в България. Всяка мисъл, обаче, за далечната 1998 година ни изпълва с носталгия и носи спомена за истинското значение на думата rave. Времена, в които парти типажите бяха различни и цветни, без задръжки или каквито и да било притесненения. Времена, в които хората се забавляваха истински, без значение дали клуба е лъскав или не, дали е вървежен или не и изобщо без значение дали партито е в клуб, в зала или на улицата. Времена, в които излизахме заради DJ-ят и музиката, а не заради клубът и хората в него.

Rave културата в България се изгуби безвъзвратно в последното десетилетие. Причините, вероятно са много – като започнем от масите на дансинга, минем през балните рокли и стигнем до наградите Best DJ and Club Awards. Рейвърите у нас са малцинство, което бе безмилостно изблъскано от клубния живот, за да освободят място за платежоспособни дами и господа, за които Nina Kraviz и Nina Ricci са едно и също нещо. И да – навлизането на електронната музика в мейнстрийма е световно явление, погребването на rave културата – не. И това става ясно още в мига, в който погледнем малко по-далеч от Cacao Beach или усетим вълнението, с което чакаме празници като Helloween, за да се маскираме и бъдем различни поне за малко.

OpenAir проявите от типа Love Parade и Street Parade, по света бяха трансформирани в пищни фестивали, без да губят особено много rave feeling-а на предшествениците си. В България парадите от всякакъв тип бяха заклеймени, както и посетителите им, а всеки с шарена коса, раничка и бутилка минерална вода, излязъл на улицата да се забавлява, да изрази позицията си, своето разбиране за свобода или просто себе си, обявен за наркоман, утрепка, измет или и трите заедно.

На фона на тази обстановка, в последните години, няколко събития на Metropolis, за миг ни върнаха към истинското усещане за rave и онези изгубени емоции от едно време, когато да танцуваш обсебен напълно от музиката, бе най-нормалното нещо. На John Digweed пред паметника на Съветската армия миналото лято и на партито в Борисовата градина от септември тази година, не видяхме маси на дансинга, не видяхме добре облечени дами и господа, не се лееше шампанско… Видяхме хора дошли да се забавляват, да танцуват – съблечени, облечени, черно-бели, цветни… Нямаше значение дали е ден или нощ, нито името на клуба, защото клуб просто нямаше. Противно на очакванията и насажданато с години обществено мнение, минувачите не гледаха с отвращение, нито цъкаха с език – едни се включваха спонтанно в забавлението, други просто отминаваха, но някак бяха съпричастни с радостта на младежите, дошли да потанцуват в центъра на София.

Едно събитие не е значимо само защото всеки блог или уебсайт ви казват това, чрез copy-paste публикации с дискографията и биографията на хедлайнера и гръмки заглавия започващи с НАЙ. Нито заради броя атенданти и броя like-ове във Facebook. Едно събитие е значимо, когато успее да предизвика спонтанна дискусия и размисъл и успее да промени настоящото статукво. Поредното гостуване на Sven Väth в България, породи именно тези наши размисли и вероятно, събитието поне за една нощ, ще ни върне усещането за един истински rave.

Със Sven Väth, за Cocoon Sofia идват още Martinez и Alejandro Mosso, който ще се представи live. Cocoon Sofia ще се състои на 23-ти ноември в зала Фестивална. Началото е 22:00 часа. Доброто настроение и удобните за танци дрехи са задължителни. Спазването на правилата за безопасно протичане на събитието – също!

 
Coda Radio – Wide
 

More from bassline.bg

stephan-panev-1
Stephan Panev – Bassline Podcast #004

Stephan Panev – Bassline Podcast #004

Stephan Panev е от онези артисти, за които музиката не е единствения начин за себеизразяване. Всички неща, с които се занимава обаче, й придават физическа и визуална стойности и затварят кръга.