Metropolis Presents Cocoon

На 23-ти ноември, по покана на Metropolis, известния парти бранд Cocoon, идва в София. Партито е част от световното турне на Cocoon, което стартира за пръв път тази година. Партито е и част от малкото, за съжаление, качествени и значими прояви свързани с електронната музика у нас. Трябва да признаем, че дълго време мислихме по какъв начин да отразим събитието. Да ви разказваме кой е Sven Väth и какво е Cocoon, ще е все едно да ви разкажем кой е Michael Jackson. Да не говорим, че родните онлайн издания се надпреварват по copy-paste на един и същ PR материал за ивента.

Тогава се замислихме за двете срещи на Sven Väth с българска публика. Тази от 2012 на Cacao Beach, смятаме удобно да пропуснем – първо, заради локацията и второ, заради наградите Best DJ and Club Awards, които допълнително придадоха чалга украска, на и без това посредствената клубна култура в България. Всяка мисъл, обаче, за далечната 1998 година ни изпълва с носталгия и носи спомена за истинското значение на думата rave. Времена, в които парти типажите бяха различни и цветни, без задръжки или каквито и да било притесненения. Времена, в които хората се забавляваха истински, без значение дали клуба е лъскав или не, дали е вървежен или не и изобщо без значение дали партито е в клуб, в зала или на улицата. Времена, в които излизахме заради DJ-ят и музиката, а не заради клубът и хората в него.

Rave културата в България се изгуби безвъзвратно в последното десетилетие. Причините, вероятно са много – като започнем от масите на дансинга, минем през балните рокли и стигнем до наградите Best DJ and Club Awards. Рейвърите у нас са малцинство, което бе безмилостно изблъскано от клубния живот, за да освободят място за платежоспособни дами и господа, за които Nina Kraviz и Nina Ricci са едно и също нещо. И да – навлизането на електронната музика в мейнстрийма е световно явление, погребването на rave културата – не. И това става ясно още в мига, в който погледнем малко по-далеч от Cacao Beach или усетим вълнението, с което чакаме празници като Helloween, за да се маскираме и бъдем различни поне за малко.

OpenAir проявите от типа Love Parade и Street Parade, по света бяха трансформирани в пищни фестивали, без да губят особено много rave feeling-а на предшествениците си. В България парадите от всякакъв тип бяха заклеймени, както и посетителите им, а всеки с шарена коса, раничка и бутилка минерална вода, излязъл на улицата да се забавлява, да изрази позицията си, своето разбиране за свобода или просто себе си, обявен за наркоман, утрепка, измет или и трите заедно.

На фона на тази обстановка, в последните години, няколко събития на Metropolis, за миг ни върнаха към истинското усещане за rave и онези изгубени емоции от едно време, когато да танцуваш обсебен напълно от музиката, бе най-нормалното нещо. На John Digweed пред паметника на Съветската армия миналото лято и на партито в Борисовата градина от септември тази година, не видяхме маси на дансинга, не видяхме добре облечени дами и господа, не се лееше шампанско… Видяхме хора дошли да се забавляват, да танцуват – съблечени, облечени, черно-бели, цветни… Нямаше значение дали е ден или нощ, нито името на клуба, защото клуб просто нямаше. Противно на очакванията и насажданато с години обществено мнение, минувачите не гледаха с отвращение, нито цъкаха с език – едни се включваха спонтанно в забавлението, други просто отминаваха, но някак бяха съпричастни с радостта на младежите, дошли да потанцуват в центъра на София.

Едно събитие не е значимо само защото всеки блог или уебсайт ви казват това, чрез copy-paste публикации с дискографията и биографията на хедлайнера и гръмки заглавия започващи с НАЙ. Нито заради броя атенданти и броя like-ове във Facebook. Едно събитие е значимо, когато успее да предизвика спонтанна дискусия и размисъл и успее да промени настоящото статукво. Поредното гостуване на Sven Väth в България, породи именно тези наши размисли и вероятно, събитието поне за една нощ, ще ни върне усещането за един истински rave.

Със Sven Väth, за Cocoon Sofia идват още Martinez и Alejandro Mosso, който ще се представи live. Cocoon Sofia ще се състои на 23-ти ноември в зала Фестивална. Началото е 22:00 часа. Доброто настроение и удобните за танци дрехи са задължителни. Спазването на правилата за безопасно протичане на събитието – също!

CODA Radio by Metropolis

More from bassline.bg

bassline.bg Showcase Presents Beno-San

В последните няколко години, електронната музика напусна тъмните подземия, складовете и непретенциозните места, изкачвайки стълбите към все по-лъскави и все по-популярни клубове, достигайки до публика, която следва модни трендове и харчи огромни суми пари с единствената цел да афишира определен обществен статут.

Reinvent the Pool Party с DJ Doo и Guney

На 11-ти март, петък, басейна на хотел Родина ще посрещне третото издание от парти концепцията Reinvent. Събитието ще преобрази известния закрит басейн със следващата инсталация Everything Lives, която за първи път ще пренесе гостите във виртуална реалност, създадена от визуалния артист и фотограф Златимир Араклиев.