By visiting our website, you agree with Bassline Ltd. Privacy and Cookie Policy.
VIEW

REVIEW: JUNIOR BOYS – BIG BLACK COAT

Details

Artists:

Labels:

Оказва се, че точно както населението на Канада е съсредоточено на малка площ от цялата територия на страната, така и голяма част от талантливите й артисти са съсредоточени в пристанищния град Хамилтън провинция Онтарио с население от малко над половин милион души – synthpop дуото Junior Boys, indie певицата Jessy Lanza и мултиталантливия Daniel Snaith познат още като Caribou или Daphni. Дуото Junior Boys е сформирано през 1999 от Jeremy Greenspan и Johnny Dark, но първият им сингъл Birthday/Last Exit излиза едва през 2003. До тогава Johnny Dark е заменен от Matt Didemus. В следващите 8 години, Junior Boys издават 4 албума, всеки от които има различно звучене. Последният It’s All True излезе през 2011 и експериментираше с minimal new wave и dance pop. Big Black Coat е името на 5-тият им албум, който се появи само преди седмица.

Цялостното усещане от албума е закодирано и в лириките на откриващия сингъл You Say That: “There’s a little piece of me inside you, but you don’t know, you don’t know”. Друга осезаема черта на Big Black Coat е емоционалната динамика – редуването на различни емоции и чувства, които изпитваме докато слушаме парчетата. Всички те, имат и способността да се приспособяват и към моментното настроение на слушателя, с което допълнително увеличават усещанията. Още по-екстравагантното в случая е, че в парчетата са използвани похвати и елементи от techno жанра и не са малко моментите, в които правим аналогия с творчеството на друга канадска легенда – Tiga.

Нежните вокали на Greenspan и мекия и мелодичен синт в Over It, са в тотален противовес с хладното и дистанцирано усещане, което носи следващото парче – C’mon Baby. Baby Give Up on It и M & P са другите ни фаворити, чийто инструментали имат танцувален заряд и носят boogy funk и vintage chicago feeling, а лириките са перфектно допълнение, придаващи им завършеност. Кавъра на парчето на Bobby Caldwell от 1978 What You Won’t Do for Love започва сурово с дву-октавната си баслиния, развива се мелодично и на няколко пъти редува ту едното, ту другото, а вокалът добавя съвсем трета посока. Друг силен трак е Baby Don’t Hurt Me, който безспорно звучи като саундтрак от филм на Линч. Големият ни фаворит в албума е заглавното Big Black Coat – събирателен образ на всичките 10 парчета преди това.

11-те парчета в албума са си един своеобразен Best Of на Junior Boys или иначе казано, използвали са най-добрите моменти от творчеството си през годините, за да направят новите си парчета. В същото време силно се усещат влиянията от самостоятелната работа на Greenspan и Didemus през последните 5 години. Didemus издаваше techno под псевдонима DIVA, a Greenspan пък издаде няколко самостоятелни трака и работеше по албумите на Jessy Lanza и Friendly Fires. С две думи всички могат да бъдат доволни от крайния резултат – и тези, които изпитват носталгия по първите продукции на Junior Boys и тези, които търсят нещо ново. Още по-хубавото е, че Big Black Coat по-скоро надгражда отколкото се опитва да повтаря, при това абсолютно ненатрапчиво.

Big Black Coat на Junior Boys излезе на 5-ти февруари от City Slang.

More from bassline.bg

METODI HRISTOV – THAT’S NORMAL EP (NMW087)

След успеха на ремикса му върху парчето The Essence Of House на Josh Butler издание на Noir Music, Metodi Hristov се завръща в лейбъла на Noir с три нови парчета събрани в самостоятелното му EP That’s Normal.