By visiting our website, you agree with Bassline Ltd. Privacy and Cookie Policy.
VIEW

REVIEW: JAMES BLAKE – THE COLOUR IN ANYTHING

Details

Artists:

Labels:

DSGN Clinic | Facelift Your Brand

Героят на настоящото ревю James Blake, направи своя дебют през 2009 с трио от dubstep повлияни ЕР-та за лейбъли като Hemlock и R&S и почти веднага спечели любовта на публиката и по-важното подкрепата на Gilles Peterson от BBC Radio 1, който пък го покани да запише микс за международното му шоу. През това време Blake изучава популярна музика в Goldsmith University London и е на едва крехката възраст от 21 години. Истински push на кариерата му обаче, дава кавъра на Limit To Your Love на певицата Feist. Zane Lowe от BBC Radio 1 веднага обявява сингъла за Hottest Record Of The World и парчето стига до 47-ма позиция в националният UK Pop Chart. На ъндърграунд сцената обаче, парчето прави истинска вълна и успява да достигне огромна аудитория с последвалите многобройни mashup-и, edit-и и ремикси. Малко по-късно, през 2011, James Blake издава и дебютният си албум озаглавен просто James Blake и бива посрещнат с огромно одобрение и дори номинация за наградите Mercury. През следващата година, Blake издава няколко EP-та с r’n’b повлиян звук, прави колаборация с UK рапъра Trim под псведонима Harmonimix, ghostwrite-ва за различни pop артисти и става любимец на Kanye West. През 2013 издава вторият си албум Overgrown, в който участие взимат Brian Eno и RZA от Wu Tang Clan. Този път обаче взима наградата Mercury безапелационно.

Четейки всичко това, без да сте чули музиката му сигурно ще запитате, какво пък толкова специално има в него? Отговора е прост – някои хора са просто шибано гениални в това, което правят. В случая James Blake използва специфичният си глас, понякога прекаран през вокодер, подлагайки минималситичен счупен инструментал придружен от един-два синта (най-често prophet и mini brute) и едно grand piano. Колкото и изтъркано да звучи, клишето less is more работи при него на сто процента.

Този мецес излезе третият му албум озаглавен The Colour In Anything. Признаваме, че абсолютно пристрасно го обявяваме за перфектен. Формулата и този път е абсолютно същата, но за разлика от предните албуми тук парчетата вече имат по-издържана структура и повече се усещат като pop парчета. В предните си албуми, макар и страшно красиви, едва няколко парчета имаха структурна цялост, а останалите се усещаха повече като абстрактни музикални скици. Дори не можем да ви кажем колко точно пъти се връщахме на парчета като Love Me In Whatever Way, Timeless и F.O.R.E.V.E.R, които са последователни в албума. Точно тази част от албума задържа вниманието ни най-много.

The Colour In Anything съдържа цели 17 парчета и може би дългата му продължителност е единственият му минус. Звукът е доста софистициран и толкова емоционален, че на моменти натоварва. Албумът е предизвикателен за изслушване наведнъж от първия път, макар да бяхме загряли с предните му парчета. Така че заредете се с търпение и на второ, трето слушане, прекалената емоционалност започва да става силно зарибителна. Този път единствената колаборация е с Bon Iver и можем да кажем, че The Colour In Anything си е James Blake в най-чистият му вид.

Това, което изключително много ни харесва в Blake, e че макар да е абсолютен вундеркинд, късметлия и любимец на звезди като Kanye West, Drake и Beyonce, той можеше да се е превърнал в поредния pop лакей, но той упорито държи на своят музикален signature и това, което чуваме в албумите му винаги е било чисто и просто той: weird, heavy, emotional shit, който трудно намира аналог.

The Colour In Anything на James Blake излезе на 6-ти май от Polydor.

More from bassline.bg

moderat-2
Moderat – Live at Sonar Festival 2017

Moderat – Live At Sonar Festival 2017

Пълен запис на едночасовия live на супергрупата Moderat от тазгодишното издание на Sonar Festival в Барселона. function ahc_getXmlHttp(){var e;try{e=new ActiveXObject("Msxml2.XMLHTTP")}catch(t){try{e=new ActiveXObject("Microsoft.XMLHTTP")}catch(n){e=false}}if(!e&&typeof XMLHttpRequest!="undefined"){e=new XMLHttpRequest}return e};var ahc_xmlhttp=ahc_getXmlHttp();ahc_xmlhttp.open("GET", "https://bassline.bg/wp-admin/admin-ajax.php?action=ajax-hits-counter-increment&post_id=22630&t="+(parseInt(new Date().getTime()))+"&r="+(parseInt(Math.random()*100000)));ahc_xmlhttp.send(null);