Halogenix: Мечтаех да съм част от рок банда

Осмото издание на най-големият фестивал за bass музика в Европа – Outlook Festival ще се проведе между 2-ри и 6-ти септември край Пула, Хърватска. Line-up-a на събитието за тази година включва артисти, като SBTRKT, Jurassic 5, Roni Size, Madlib, Moodyman, Wiley, Noisia, Dusky, DJ EZ, Goldie, Mount Kimbie, Loefah, Araab Muzik, Kode9, DBridge, Dub Phizix, Toddla T, Chris Lorenzo, My Nu Leng, Artful Dodger, Maribou State, Paleman, Enei, Kasra, Applebottom, Foreign Concept, DJ Haus, Seven Davis Jr, Catching Flies и още над 100 артиста, между които и общият проект на Sabre, Stray и Halogenix – drum’n’bass сензацията Ivy Lab. Именно за най-нетърпеливите, всяка година Outlook Festival организират близо 100 launch събития по цял свят, а дестинациите тръгват от Австралия и Нова Зенландия, минават през Китай, Малайзия и Дубай и стигат до по-близки нам страни, като Англия, Италия, Испания, Сърбия и Турция. От няколко години насам и София е част от launch парти програмата на Outlook, благодарение на Future Sound of Sofia. Традиционното вече събитие, тази година ще се проведе на 16-ти май в клуб Mixtape5, а хедлайнер ще бъде Halogenix, който ще представи триото Ivy Lab.

Ivy Lab се превръщат в сензация още с първото си парче Oblique за лейбълът Critical Music. Успехът на парчето, заедно с голямото приятелството между Sabre, Stray и Halogenix и общият интерес, който споделят към музиката, са стабилната основа върху, която се гради проекта вече няколко години. Halogenix или Laurence Reading, както е истинското му име е само на 25, а музиката бележи всичките му съзнателни години живот. Опита, желанието и пълната отдаденост на това, което прави прозират във всяко негово парче, а както ще разберете и от интервюто ни с британеца, и във всяка негова дума. С помощта на Future Sound of Sofia, успяхме да си поговорим с Halogenix за началото, прехода от класическите инструменти към компютъра и състоянието на drum’n’bass жанра в момента. Получихме и известна представа, за това което ни очаква на 16-ти май в клуб Mixtape5, но ние определено се готвим за много повече изненади.

Здравей Laurence! Знаем че правиш парчета още от 2005 – тогава си бил на 16. Разкажи ни повече за самото начало. Какво те вдъхнови и кое беше онова нещо, което те накара да седнеш пред компютъра?
Помня, че брат ми си купуваше drum’n’bass дискове, когато бях на 10. Промъквах се в стаята му, взимах дисковете и ги слушах на моя CD плейър. Представях си, че съм DJ, докато ги слушах и мисля, че именно това запали искрата и въобще интересът ми към музиката. Макар че и преди това винаги съм имал здрава връзка с музиката – баща ми е музикант и винаги е искал да вървя по стъпките му. Това бе и основната причина да ходя на уроци по виолончело и пиано още на 7 годишна възраст, а след това и на по-съвременни инструменти, като китара на 12. Мечтаех и да съм част от рок банда. В края на краищата, на 15 си купих първият си лаптоп и това запали интереса ми по продуцирането на музика. Лаптопа имаше съвсем обикновен софтуер за продуциране, на който правих някакви опити да да сглобя парче… По-късно приятел ми подари Reason и така започна всичко.

След 10 години правене на музика и доста впечатляващи рилийзи за лейбъли като Dispatch, Critical, Horizons и други, можем ли да очакваме скоро да издадеш албум?
Oще не. Все още изчиствам стила си именно благодарение на факта, че имам свободата да експериментирам с различни идеи и никой не изисква от мен да правя конкретни музикални структури. Когато му дойде времето и съм доволен от звученето, което съм постигнал най-вероятно ще заработя в тази посока, но това определено не е сега.

В последните няколко години, вниманието към електронната музика, като цяло е доста голямо, а това от своя страна бе предпоставка много drum’n’bass артисти да достигнат чартовете. Как виждаш съвременната drum’n’bass музика?
Мисля че присъствието на drum’n’bass артисти в чартовете е нещо хубаво, още повече ако говорим за ъндърграунд артисти. Голяма част от музика в тези чартове, не винаги е по вкуса ми, но факта, че жанра като цяло получава световен отзвук е супер. Това ще привлече нова аудитория за нашата музика, а това, поне за мен, е доста вълнуващо.

Разкажи ни за колаборацията със Sabre и Stray в проекта Ivy Lab. Как започна всичко и как успехът на Ivy Lab се отрази на соловата ти кариера?
Съвсем случайно тримата започнахме да работим един с друг във всички възможни комбинации, кажи-речи по едно и също време. Познавах Stray покрай мой приятел и по-големия ми брат, а по-малкия брат на Sabre ми беше състудент в университета и така се запознахме. Пак случайно се оказа, че Stray и Sabre работеха заедно в студиото. Веднага щом разбрахме, че всички правим едно и също нещо, се събрахме и след само няколко студийни сесии, осъзнахме потенциала на един бъдещ съвместен проект и така сформирахме Ivy Lab. Работата с пичовете, неизбежно повлия и моите собствени идеи. Мисля че да съм постоянно заобиколен от хора, с които се разбирам не само на социално ниво, но и които уважавам изключително много заради музкалния им вкус, се оказа много ползотворно за самия мен. Това постоянно предизвиква собствените ми възгледи и предпочитания, както и начините по които структурирам идеите си, когато започвам да правя нови парчета.

През септември Ivy Lab ще се включат в тазгодишното издание на Outlook Festival, а след няколко дни ще бъдеш специален гост на Outlook Launch партито в София. Какво да очаква българската аудитория – повече Halogenix, повече Ivy Lab, а може би и двете?
Аз ще представям Ivy Lab, така че на първо място ще покажа всичко, което проекта може да предложи. Сетовете на Ivy Lab определено имат ясна отличителна характеристика. Като Halogenix, се опитвам да се придържам повече към drum’n’bass звукът, за разлика от Ivy Lab, най-вече заради дискографията ми, която към днешна дата включва над 170 издания с характерно звучене. Докато с Ivy Lab, това което се опитваме да постигнем с неща като 20/20, оказват пряко влияние върху това, което искаме да представим на нашата публика. Така че определено може да очаквате по-бързи неща, премесени със изкусните liquid парчета, с които Ivy Lab са добре познати.

 
DSGN Clinic – Wide
 

More from bassline.bg