Giovanni Verrina: DJ-ят трябва да усеща дансинга

Едва след като се сдобива с 3-ти комплект грамофони Giovanni Verrina усеща, че е готов да пуска пред публика. Първоначално е пленен от музиката на Jeff Mills и techno движението в Тоскана от 90-те години на миналия век – Sound of Tirreno. През 2009 изгражда собствено студио, в което се сблъскват old school машини и нови технологии. Упоритата работа в студиото и любовта му към машините, водят до дебютният му албум La Terra Trema, по който работи съвместно с Germano Ventura в продължение на 2 години. Парчетата в албума са създадени по класически начин с почти всичко възможно, което им е под ръка – от стари аналогови машини като 808, 707 и 303, през нови джаджи като OP-1 до стандартно семплиране на живи инструменти и звуци. La Terra Trema излиза в края на 2013 от базирания в Унгария лейбъл All Inn, който той движи съвместно с Coldfish и Polarize.

С помощта на нашите приятели от The NXT GEN, успяхме да си поговорим с Giovanni Verrina за отминалите, но незабравими моменти, емоциите които носи работата на DJ-ят и любовта към машините. Извадете си лист и химкал, за да си запишите няколко нови имена, на които да обърнете внимание и се подгответе за едно силно парти лято, което ще стартира на 29-ти май от Yalta Club. Ествествено, имаме и новина. Каква, вижте в интервюто ни, дни преди гостуването му в София. Специално за читателите на bassline.bg, Giovanni Verrina предостави 100% vinyl only podcast.

Здравей, Giovanni. Ти ще гостуваш в София за пръв път…
Bonjour момчета. Да. За пръв път идвам в София. Адски се вълнувам, че ще срещна нови хора, нова публика, която да накарам да танцува, ще купонясвам с моите добри приятели Ренета и Dimitri (Dimitri Monev – б.р.), и разбира се, ще направим жесток b2b с Archie Hamilton. Идвам с 2 чанти с плочи, дискове, usb-та. Идвам с всякаква музика, все пак DJ-ят трябва да усети дансинга и публиката и да пусне правилния саунд – това му е работата, а аз обожавам да го правя.

Как би описал стилът си на някой, който никога не е чувал твой сет?
Бих го поканил да ме чуе поне веднъж на живо, за да разбере най-добре. Звучи прекалено просто да обобщя в една дума, това което мога да пусна за няколко часа. Но ако все пак държите да го конкретизирам нека бъде “от house до techno”.

Студиото ти е доста известно, а и знаем че си влюбен в машините. Коя ти е любимата?
808 – Кралицата на bass-а ще бъде с мен завинаги!

С толкова много оборудване, сигурно планираш live сет в някакъв определен момент?
Наскоро, двамата с Ventura имахме запитване за live сет и мислехме да го направим. В крайна сметка решихме, че на този етап, като DJ-и можем да направим нещо още по-специално, и че все още изненадваме публиката с много от нашите неиздавани парчета.

Кои артисти или парчета грабнаха вниманието ти в последно време?
Има доста добри млади продуценти. Всеки ден можеш да откриеш нещо ново и интересно, но като DJ-и доста малко от тях успяват да приковат вниманието ми. Бих препоръчал да хвърлите едно око на нещо наистина вечно, като каталога на Underground Resistance, които издават жестоки неща от началото на 90-те, вдъхновили цялата съвременна сцена.

Гостуването ти в Yalta за партито на The NXT GEN ще бележи началото на летния сезон. Какво ти е приготвило лято 2015?
Ще участвам на тазгодишното издание на Outline в Москва – безспорно един от най-интересните фестивали за електронна музика в света. Предстои ми и старта на новият ни лейбъл HOWL, като първият рилийз ще бъде доста яко двойно EP и ще се появи през юни.

За финал… When will the bass drop?
(Смее се)

 
Coda Radio – Wide
 

More from bassline.bg