Cristi Cons: 2015 е година, която ще помня дълго

Ако сте фенове на електронната музика, в последните 10 години със сигурност сте се сблъсквали с поне един представител на румънската електронна сцена. Саундът идващ от северната ни съседка безспорно е фактор, който по един или друг начин вдъхновява съвременната електронна музика и най-вече minimal-tech-micro house жанровете.

Геополитически и икономически, България винаги е измервала напредъка си с този на Румъния и най-вероятно, това е основната причина да използваме Румъния, като мярка за успеха ни и в музикално отношение. И това е общовалидно за цялата ни музикална индустрия. Къде стои Румъния и къде стои България на световната музикална карта, е тема, която смятаме да развием по-задълбочено в бъдеще. Факт е обаче, че румънската електронна музика има все повече последователи и все по-голямо влияние не само у нас, но и в цяла Европа. А фестивали, като Sunwaves отдавна са се превърнали в горещ епицентър, който събира все повече фенове, редом до по-големите си събратя.

След интензивно лято на Ибиза и редица впечатления от някои от най-горещите парти точки в Европа – Лондон, Солун, Букурещ и Мамая, Dimitri Monev и компания обещават “нов сезон, на ново място, с нови запознанства”. Новият сезон за The NXT GEN, ще стартира на 11-ти декември, на ново място – Студио Орфей, a новите запознанства ще ни срещнат с един от артистите, които стоят в сърцето на румънската електронна сцена в момента – Cristi Cons.

Факт е, че повечето румънски артисти са изцяло отдадени на музиката и далеч не се ограничават само до определенията DJ или продуцент. Рънват лейбъли, буукинг агенции, движат по няколко проекта едновременно в най-различни колаборации и експериментират с всякакъв хардуер и джаджи, които им попаднат под ръка. На подобен профил отговаря и Cristi Cons. DJ e повече от 7 години, а в началото на 2011, заедно с Vlad Caia създават vinyl only лейбъла Amphia. Оттогава започва да се интересува и от продуциране на музика, и в момента това е приоритет номер едно за него – дали самостоятелно, дали като PI – проект, който движи заедно с Petre Inspirescu или като дуото SIT (Sideways Invisibility Theory) в колаборация с Vlad Caia, с който пък от известно време пърформват и като live act.

С помощта на The NXT GEN успяхме да си поговорим с Cristi Cons в изключително важен за него момент – момент, в който се появи дебютният му албум Sideways и само дни преди първото му гостуване у нас. Как един професионален класически музикант заменя челото с грамофони, за инвазията на румънската електронна музика на стария континент и каква е годишната му равносметка след една от най-успешните му години в творчески и личен план, вижте в интервюто, което Cristi Cons, даде специално за читателите на bassline.bg

Здравей, Cristi! Ти си завършил Националната Музикална Академия и си свирил на чело повече от 15 години. Как един професионален класически музикант става DJ? Кое беше нещото, което те накара да замениш челото с грамофони?
Всъщност, промяната не стана особено рано. Тогава бях на 16 и мисля, че по-скоро търсех някакъв вид разнобразие. Бях млад и търсех нови неща, които биха ме заинтригували. Няколко мои приятели ме запознаха с електронната музика. Междудругото до ден днешен те са до мен. Един от тях дори прави артуърка за рилийзите на Amphia – лейбълът, който движим заедно с Vlad Caia.

Свириш ли все още на чело?
Свирил съм на чело повече от 18 години и винаги ще бъде част от живота ми. В последната година не ми оставаше време да се упражнявам, но съм се настроил да се върна към това занимание през 2016.

Смесването на house и techno с класически инструменти, може да се окаже трудно начинание и в по-ранните си продукции си експериментирал с това. Има ли връзка между techno-то и класическата музика и възнамеряваш ли да продължиш с това?
В началото, когато започнах да продуцирам музика ми беше трудно да открия каквато и да било връзка между двете, но постепенно започнаха да се преплитат. Ранните ми продукции наистина са добър пример, но ми се ще да го направя отново, този път на доста по-високо ниво. Мисля, че има връзка между всеки един жанр в музиката, просто трябва да си настроен да пробваш нови неща. Всъщност това е начина, по който самите ние се развиваме като продуценти и музиканти.

Електронната сцена в Румъния е доста стабилна и в последните няколко години завоюва Европа наравно с пионерите – Великобритания и Германия. Защо според теб, румънската електронна музика е толкова успешна?
Не мисля, че мога да дам обективна оценка за успеха на румънската музика. Електронната музика в Румъния премина през огромна еволюция благодарение на нашите по-опитни колеги, които за нас бяха движещата сила – научиха ни да бъдем по-добри в това, което правим и да умеем да поемаме отговорности като продуценти и DJ-и. Разбира се, беше необходимо известно време, за да може сцената ни да се оформи, тъй като при нас нещата стартираха по-късно отколкото в Германия или във Великобритания, но определено се разрастваме като общност и съм изключително щастлив, че хората се забавляват на нашата музика.

Лейбълът ти Amphia издава само на винил, ти си любител на винила… Въобще винила отново е тема номер едно в последните няколко години. Не мислиш ли обаче, че повечето от артистите и медиите, започват все повече да спекулират с винила, използвайки думата непрекъснато, за да задържат вниманието върху себе си? Възможно ли е всичко това да свърши по начина, по който определението “underground” се изпразни от съдържание заради прекомерната му употреба за щяло и нещяло?
Да, напълно съм съгласен, че продажбите на винил са тема номер едно за всеки напоследък. Като любител на винила се радвам, че това по един или друг начин привлича вниманието към парчетата, но разбира се всяко хубаво нещо идва и със своите недостатъци – по-дълги срокове, понякога по-ниско качество на винил изданията… Винил индустрията се съживи благодарение на underground сцената, но в момента мейнстрийм лейбълите поеха контрола над нея. Големите лейбъли не са издавали на винил с години, а сега започнаха да преиздават каталозите си на винил. Това безспорно рефлектира негативно върху underground музиката, но съм убеден, че скоро нещата ще си дойдат на мястото.

Току що излезе първата част от LP трилогията ви с Vlad Caia – Sideways. Разкажи ни повече за албума…
Идеята да направим албум дойде миналата година. Отидохме в студиото и започнахме да свирим здраво. Опитвахме се да експериментираме с различни жанрове от електронната музика и в един момент ни се стори добра идея да съберем всичко, което сме сътворили в албум.

Кога да очакваме другите 2 части на албума? И въобще готови ли са парчетата от тях?
Да готови са. Другите две части ще излязат през януари догодина и ще съдържат още 9 парчета. Трудно ще е да ги опиша и да дам конкретни насоки, за това какво да очаквате, просто трябва да чуете всички парчета. Съвсем скоро ще пуснем preview-та и на тях.

В края на година сме, в която излезе дебютният ти албум, имаше страшно много гигове по цял свят – fabric в Лондон, Underground на Ибиза, Club der Visionaere в Берлин, Fuse в Белгия и т.н. С какво ще запомниш 2015?
Страшно съм благодарен, че имам възможността да пътувам толкова много, особено тази година, през която наистина посетих много нови места и срещнах невероятни хора. Определено е година, която ще помня дълго, не само по професионални причини, но и заради лични преживявания, които имах.

Така, както сме на тема годишна равносметка, не можем да не те попитаме за някои парчета или артисти, които грабнаха вниманието ти през 2015 и върху, които да се фокусираме през новата 2016…
Има много нови DJ-и и продуценти, които наистина имат какво да предложат и влагат адски много усилия в музиката, която правят. През тази година в сетовете ми място намираха парчета на Sublee, Cosmjn, Lizz, Emi, Suciu, Andrei Ciubuc, Vincent Iulian и други. Наистина си заслужава да им обърнете вниамние.

Тази седмица ще свириш за пръв път в София…
Да. Много съм щастлив, когато трябва да свиря на места, на които не съм бил никога досега и където хората изпитват ентусиазъм по музиката. Винаги ми е било изключително приятно да опознавам електронната сцена точно на такива места.

 
Coda Radio – Wide
 

More from bassline.bg