fbpx

Festival Guide: Reworks Festival 2015

18, 19, 20 September 2015, Thessaloniki, Greece

Лятото е към края си и отново е време за Reworks Festival. И докато у нас септември е месеца, в който се подготвяме за новия парти сезон, то малко по-на юг, в Солун, Гърция, лятото продължава с по-меки и приятни слънчеви лъчи и цяла плеяда от актуални имена, които тази година ще превземат сцените на един от най-добрите музикални фестивали в Европа – Reworks. Както неколкократно сме ви информирали, въпреки икономическата криза в южната ни съседка, която освен всичко тази година се задълбочи дори още повече, нашите приятели от NON, не само успяват да продължат съществуването на фестивала, а дори го разширяват. Така за втора поредна година Reworks Festival ще трае цели 3 дни плюс традиционното закриващо rooftop парти в неделя.

За 10-те си години на съществуване, Reworks Festival се е превърнал в символ на съвременната градска култура на Солун. Фестивалът е събирателен образ за музика и изкуство в Гърция, даващ поле за изява на млади и прохождащи таланти и посочващ бъдещите тенденции в електронната музика. Фестивалът не е особено популярен сред британската аудитория, което лично за нас е едно от многото му предимства, които ни карат да се връщаме всяка година в Солун. Въпреки този факт, в последните 8 години, Reworks Festival не слиза от челната тройка на най-добрите фестивали през септември на Resident Advisor, а не отдавна получи наградата за най-добър фестивал на Балканите по време на SEEME Awards.

11-тото издание на Reworks, се откроява с еклектичен line-up от над 70 артиста, които ще се представят на 12 сцени между 18-ти и 20-ти септември. Жанрово фестивалът залага на целия спектър от dance музика – house, techno, freestyle, neo-classical, electronica и много повече. Преди няколко месеца, първи ви запознахме с част от имената за тазгодишното издание. Към днешна дата, разполагаме с пълния списък и timetable на всички DJ сетове и live изпълнения.

Традиционно, Reworks Festival ще стартира в късния следобед на 18-ти септември, петък, с безплатен openning. Между 17 и 23 часа ще имаме възможността да се запознаем с нови местни имена като Paul Anthonee, Christof DS, Polatof, Alex Nude и тандема C.Senior & Demis S. Досега, усета на организаторите от NON за талантливи DJ-и и продуценти е бил безупречен, така че безспорно ще им се доверим и сега и в никакъв случай не бихме пропуснали да се запознаем с новите имена на гръцката електронна сцена. Веднага след тях, любимата Reworks Warehouse сцена ще открие Cleveland, чийто парчета редовно попадат в кейсовете на имена като John Talabot и Axel Boman. Sailor & I, чието парче Turn Around бе едно от най-пусканите парчета за 2014, ще поеме щафетата, подгрявайки публиката за появата на любимците ни Tale of Us, оформяйки своеобразен шоукейс на лейбъла им Life & Death. В ранните часове на съботния ден ще се насладим и на дву-часов закриващ сет от Mano Le Tough.

Разбира се, пика на Reworks Festival е в събота, когато всички сцени ще работят, а изборът ни ще бъде и изключително труден. Reworks Atrium сцената ще заработи още в 19, а до полунощ на нея ще слушаме Dreamachinery, Max The Sax и Kadebostany. Reworks Warehouse сцената отново ще бъде достъпна след 23 часа, с openning сет на тоазгодишния победител в CU конкурса на генералния спонсор. Името му все още не е известно, тъй като и конкурса все още не е приключил. Миналогодишният победител Mageo, за нас бе един от highlight-ите на фестивала, така че с нетърпение очакваме да чуем и победителят за 2015. След него на сцената ще се качат македонците Vaso & Maci от Sektor909. Те ще подгреят публиката за появата на Ellen Allien от BPitch Control. В 4 сутринта сцената ще превземат Pan-Pot, които лично за нас са тазгодишният highlight от line-up-a на фестивала. Дуото е едно от най-желаните имена у нас в последните две години, и да пропуснем участието им на едва 300 км. от София, ще бъде почти престъпно!

Red Bull Music Academy и тази година ще имат силно присъствие на Reworks, хоствайки Reworks Club сцената с имена като Giganta, Larry Gus, южноафриканското попълнение в каталога на Innervisions – Culoe de Song, Roman Flugel и Mr.Statik. Reworks Lab сцената по същото време ще събере на едно място Be Uncensored DJs, Fold от ростера на друг любим лейбъл – AUS Music, Ø[Phase], SEИKA и b2b сет на резидентите на други наши приятели в Гърция – Synthetic, а именно Thomas Numan и Pablo Diskko. Reworks Air сцената ще се превърне в своебразен шоукейс на No.19 Music с хедлайнери Maher Daniel и наскоро трансформиралият се в соло проект – Art Department. За openning-a ще се погрижи един от резидентите на NON – ArKI, а closing-a е поверен в ръцете на украинката Nastia. Хедлайнер на Reworks Library сцената, ще бъде бащата на technopop жанра – Daniel Miller, който имахме честта да слушаме на Sonar Festival в Барселона миналото лято. Към него ще се присъединят Boogie Belgique от Белгия и Rune Lindbaek от Норвегия. За всички, които имат сили да продължат и след 7 сутринта, един от основателите на NON – Ison от дуото Actor One ще закрие втория ден от фестивала.

Големият финал на 11-то издание на Reworks Festival ще започне в 16 часа в неделя с местните герои Andreas Athineos и George Adi и ще продължи с дву-часов сет от Carlo Lio. Кулминацията ще настъпи след 21 часа с extended сет от Dubfire, който е и хедлайнер на closing партито, традиционно курирано от колегите от Resident Advisor.

Венютата в трите фестивални дни ще са съответно: на 18-ти септември BLOCK33, на 19-ти септември Mylos Complex и на 20-ти септември The MET Hotel. Към момента тридневните билети са sold out, a двудневните пропуски за петък и събота струват едва 35 евро. Билет само за събота пък ще ви излезе 20 евро, ако го закупите предварително и 25 евро на входа. Съветваме ви обаче, да се подготвите от по-рано, защото обикновено на място билети се продават на капацитетен принцип, което означава чакане на опашки и то не малки. Лично за нас line-up-a е повече от достатъчен, за да си стегнем куфарите и да се отправим към Солун. Евтините билети за подобно събитие, невероятните венюта и разбира се красивите плажове с късно-септемврийското слънце са само допълнителен бонус. А да не забравяме, че 21 и 22 септември са официални почивни дни у нас, така че нищо не може да ни спре да изживеем Reworks Festival за трета поредна година.

 
DSGN Clinic – Wide
 

More from bassline.bg

c06f7037-cd00-4110-ac47-30d542582173
DJ Seinfeld – Lilium EP

DJ Seinfeld – Lilium EP

Lilium is released a year on from DJ Seinfeld’s 2018 DJ KiCKS! entry, and is something of a curveball. As with all of Jakobsson’s music, it’s honest and emotive, but the sun kissed house and italo of Lilium and Lovejoy is full of happiness and optimism, in contrast to the normally melancholic mood of his productions.