Festival Guide: Reworks Festival 2015

18, 19, 20 September 2015, Thessaloniki, Greece

Лятото е към края си и отново е време за Reworks Festival. И докато у нас септември е месеца, в който се подготвяме за новия парти сезон, то малко по-на юг, в Солун, Гърция, лятото продължава с по-меки и приятни слънчеви лъчи и цяла плеяда от актуални имена, които тази година ще превземат сцените на един от най-добрите музикални фестивали в Европа – Reworks. Както неколкократно сме ви информирали, въпреки икономическата криза в южната ни съседка, която освен всичко тази година се задълбочи дори още повече, нашите приятели от NON, не само успяват да продължат съществуването на фестивала, а дори го разширяват. Така за втора поредна година Reworks Festival ще трае цели 3 дни плюс традиционното закриващо rooftop парти в неделя.

За 10-те си години на съществуване, Reworks Festival се е превърнал в символ на съвременната градска култура на Солун. Фестивалът е събирателен образ за музика и изкуство в Гърция, даващ поле за изява на млади и прохождащи таланти и посочващ бъдещите тенденции в електронната музика. Фестивалът не е особено популярен сред британската аудитория, което лично за нас е едно от многото му предимства, които ни карат да се връщаме всяка година в Солун. Въпреки този факт, в последните 8 години, Reworks Festival не слиза от челната тройка на най-добрите фестивали през септември на Resident Advisor, а не отдавна получи наградата за най-добър фестивал на Балканите по време на SEEME Awards.

11-тото издание на Reworks, се откроява с еклектичен line-up от над 70 артиста, които ще се представят на 12 сцени между 18-ти и 20-ти септември. Жанрово фестивалът залага на целия спектър от dance музика – house, techno, freestyle, neo-classical, electronica и много повече. Преди няколко месеца, първи ви запознахме с част от имената за тазгодишното издание. Към днешна дата, разполагаме с пълния списък и timetable на всички DJ сетове и live изпълнения.

Традиционно, Reworks Festival ще стартира в късния следобед на 18-ти септември, петък, с безплатен openning. Между 17 и 23 часа ще имаме възможността да се запознаем с нови местни имена като Paul Anthonee, Christof DS, Polatof, Alex Nude и тандема C.Senior & Demis S. Досега, усета на организаторите от NON за талантливи DJ-и и продуценти е бил безупречен, така че безспорно ще им се доверим и сега и в никакъв случай не бихме пропуснали да се запознаем с новите имена на гръцката електронна сцена. Веднага след тях, любимата Reworks Warehouse сцена ще открие Cleveland, чийто парчета редовно попадат в кейсовете на имена като John Talabot и Axel Boman. Sailor & I, чието парче Turn Around бе едно от най-пусканите парчета за 2014, ще поеме щафетата, подгрявайки публиката за появата на любимците ни Tale of Us, оформяйки своеобразен шоукейс на лейбъла им Life & Death. В ранните часове на съботния ден ще се насладим и на дву-часов закриващ сет от Mano Le Tough.

Разбира се, пика на Reworks Festival е в събота, когато всички сцени ще работят, а изборът ни ще бъде и изключително труден. Reworks Atrium сцената ще заработи още в 19, а до полунощ на нея ще слушаме Dreamachinery, Max The Sax и Kadebostany. Reworks Warehouse сцената отново ще бъде достъпна след 23 часа, с openning сет на тоазгодишния победител в CU конкурса на генералния спонсор. Името му все още не е известно, тъй като и конкурса все още не е приключил. Миналогодишният победител Mageo, за нас бе един от highlight-ите на фестивала, така че с нетърпение очакваме да чуем и победителят за 2015. След него на сцената ще се качат македонците Vaso & Maci от Sektor909. Те ще подгреят публиката за появата на Ellen Allien от BPitch Control. В 4 сутринта сцената ще превземат Pan-Pot, които лично за нас са тазгодишният highlight от line-up-a на фестивала. Дуото е едно от най-желаните имена у нас в последните две години, и да пропуснем участието им на едва 300 км. от София, ще бъде почти престъпно!

Red Bull Music Academy и тази година ще имат силно присъствие на Reworks, хоствайки Reworks Club сцената с имена като Giganta, Larry Gus, южноафриканското попълнение в каталога на Innervisions – Culoe de Song, Roman Flugel и Mr.Statik. Reworks Lab сцената по същото време ще събере на едно място Be Uncensored DJs, Fold от ростера на друг любим лейбъл – AUS Music, Ø[Phase], SEИKA и b2b сет на резидентите на други наши приятели в Гърция – Synthetic, а именно Thomas Numan и Pablo Diskko. Reworks Air сцената ще се превърне в своебразен шоукейс на No.19 Music с хедлайнери Maher Daniel и наскоро трансформиралият се в соло проект – Art Department. За openning-a ще се погрижи един от резидентите на NON – ArKI, а closing-a е поверен в ръцете на украинката Nastia. Хедлайнер на Reworks Library сцената, ще бъде бащата на technopop жанра – Daniel Miller, който имахме честта да слушаме на Sonar Festival в Барселона миналото лято. Към него ще се присъединят Boogie Belgique от Белгия и Rune Lindbaek от Норвегия. За всички, които имат сили да продължат и след 7 сутринта, един от основателите на NON – Ison от дуото Actor One ще закрие втория ден от фестивала.

Големият финал на 11-то издание на Reworks Festival ще започне в 16 часа в неделя с местните герои Andreas Athineos и George Adi и ще продължи с дву-часов сет от Carlo Lio. Кулминацията ще настъпи след 21 часа с extended сет от Dubfire, който е и хедлайнер на closing партито, традиционно курирано от колегите от Resident Advisor.

Венютата в трите фестивални дни ще са съответно: на 18-ти септември BLOCK33, на 19-ти септември Mylos Complex и на 20-ти септември The MET Hotel. Към момента тридневните билети са sold out, a двудневните пропуски за петък и събота струват едва 35 евро. Билет само за събота пък ще ви излезе 20 евро, ако го закупите предварително и 25 евро на входа. Съветваме ви обаче, да се подготвите от по-рано, защото обикновено на място билети се продават на капацитетен принцип, което означава чакане на опашки и то не малки. Лично за нас line-up-a е повече от достатъчен, за да си стегнем куфарите и да се отправим към Солун. Евтините билети за подобно събитие, невероятните венюта и разбира се красивите плажове с късно-септемврийското слънце са само допълнителен бонус. А да не забравяме, че 21 и 22 септември са официални почивни дни у нас, така че нищо не може да ни спре да изживеем Reworks Festival за трета поредна година.

 
Coda Radio – Wide
 

More from bassline.bg