Louie Fresco: Свирих на китара в рок банда

Details

Artists:

Album/EP/Title:

LOUIE FRESCO - DATA TRANSMISSION PODCAST 325

Labels:

 
Coda Radio – Do Granicata Na Vireene – Square
 

Louie Fresco не е ново име за електронната сцена. Той е важна част от ростера на No.19 Music – лейбълът на Jonny White от Art Department. Повече от 2 години работи по дебютният си албум именно за този лейбъл, но така и не бива реализиран към този момент. Това, обаче, се оказва само началото. През 2012 стартира свой собствен лейбъл – MEXA Records, и освен рилийзи от имена като Lee Foss, Jakkin Rabbit и Robert Owens, издава и свои парчета. Това са и първите му официални EP-та, които през 2013-та оглавиха deep house и nu-disco чартовете на Beatport.

В края на най-успешната за него година, Мира Караджова разговаря с Louie Fresco за хората вдъхновили творчеството му, състоянието на електронната сцена и родният му град. Ексклузивно за читателите на bassline.bg, Louie Fresco сподели и подробности за дългочканият му дебютен албум. Ще бъде ли реализиран изобщо и кога, вижте в интервюто.

Кога започна да се занимаваш с музика?
Започнах да правя музика преди 13 години. Свирех на китара в алтернативна рок група. След няколко години в групата, замених китарата с компютър. Преди пет години един приятел ми предложи да направим DJ дуо – той беше DJ, а аз вече бях популярен като продуцент на местна почва. Така започнах и да пускам музика.

Какво те накара да се влюбиш в електронната музика?
Много неща. Например безкрайните възможности, които ти дава един компютър с няколко плъгина и синтове. Чувството за творческа свобода което получаваш, когато осъзнаеш, че имаш лесен достъп до всички тези виртуални инструменти и се учиш постоянно, просто защото искаш да продължиш да експериментираш. Това е нещото, което наистина ме привлече, чисто технически. Музикално се занимавам с електронна музика, най-вече заради Mezzanine на Massive Attack и първият албум на Portishead – Dummy.

Изпревари следващия ми въпрос. Това ли са артистите, които са ти повлияли? Вдъхновяваш ли се от други музикални стилове?
Massive Attack и Portishead са ми повлияли най-много. Слушам Mezzanine поне веднъж на всеки две седмици. Иначе Trent Reznor (Nine Inch Nales) във всичките му проекти и разбира се Daft Punk. Ако трябва да съм честен, избягвам да търся вдъхновение в електронната музика, освен артистите, които вече споменах. Вдъхновение черпя от industrial rock, hip hop, disco и funk. Мисля, че до голяма степен в музиката ми има по малко от тези стилове, обвити в дебел слой techno.

И понеже си говорим за други стилове, не мога да не те попитам за тайните ти удоволствия в музиката…
Преди бях голям фен на Eminem. Много харесвах първите му три албума и все още мога да ги слушам с голяма усмивка.

Някои артисти са по-отдадени на продуцирането като процес, докато други се чувстват по-добре в ролята на DJ. Ти даваш ли приоритет на едното над другото?
Зависи в какво настроение съм. Някои партита са епични, докато други не са чак толкова запомнящи се, но всеки път, когато завърша ново парче се чувствам много щастлив и го пускам постоянно, докато притиятелката ми не ме помоли да спра.

Напоследък доста DJ-и се местят в Берлин или Лондон, привлечени от underground сцената там, докато ти живееш в родния си град Mexicali в Мексико. Сигурно е наистина вълшебно място? Моля те, разкажи ни повече за града!
Ако намираш рекордните високи температури за вълшебни, тогава – да, наистина е вълшебно! (смее се) Няма нищо вълшебно – просто е спокойно и забавно. Повечето ми приятели живеят тук и наистина ни е добре.

Какво мислиш за комерсиализацията на сцената в момента?
Това е една безкрайна тема. Просто ще кажа, че в известен смисъл е нещо положително, но в много други аспекти не е.

От една страна имаш славата на добър ремиксатор, а от друга на добър колаборатор… По-интересно ли ти е да работиш в екип?
Разбира се, че е интересно, защото никога не знаеш какъв ще е крайният резултат, с какво ще допринесе другият, какво ще направиш ти и т.н. Харесвам колаборациите, но предпочитам да си върша нещата по моя начин.

Кога ще излезе албумът, който ще издадеш чрез лейбъла No.19 music, и работиш ли по други проекти по линия на твоя лебъл MEXA в момента?
Албумът ще излезе в началото на 2014 – през януари или февруари. Третото EP от албума ще излезе също януари. Що се отнася до MEXA, винаги работя по нови проекти, без значение дали това ще бъде подписване с нови имена или въвличане на повече приятели в проекта, привличане на артисти, които харесвам, промотиране на лейбъла чрез партита. Скоро ще издадем един куп яки EPта, например това на Alex Rubio (съоснователя на лейбъла, бел. ред.), което ще бъде готово преди BPM Festival.

 
Coda Radio – Wide
 

More from bassline.bg