Alejandro Mosso: Свиренето live е много лично

Аржентинецът Alejandro Mosso, ще дойде за пръв път в България на 23-ти ноември за Metropolis Presents Cocoon Sofia. Партито е част от международната обиколка на Cocoon, а хедлайнер на събитието е самият Sven Vath. В зала Фестивална, Mosso ще свири live, а това обикновено придава допълнителна еуфоричност на дадено събитие. Още повече, че говорим за човек, който всъщност е специалист в live изявите, защото всичките му участия са точно в този формат. Дори вторият диск на тазгодишното издание на Cocoon In The Mix бе с негов live.

В ученическите си години Mosso се е подвизавал, като китарист в различни rock и post punk банди, преди да се захване с електронна музика. Оказва се, че за него това е единствения жанр, който му дава свободата да продуцира абсолютно всичко сам. Прехода става мигновено и самият той се учудва, че електронната музика го пленява без дори да е пипал грамофони. На 17 вече е звезда в родината си и един от пионерите на експерименталната електроника там. Той е част от дуо с името Ampec, с което свирят на живо във всички краища на Аржентина. По-късно използва името самостоятелно, и издава няколко парчета. През 2003 започва да работи под псевдонима Funzion, като прибавя по-ритмичните форми на techno и house към музиката си, а през 2005 издава и дебютният си албум – Hiperbórea (Zensible Rec, 2005)

Вече 5 години работи с истинското си име – време, през което успешно е превърнал звученето си в запазена марка. През 2009 Sven Vath избира парчето на Mosso – Somebody за откриващ трак на The Sound Of The 10th Season. Това му отваря пътят към лейбъли, като !K7, Mo’s Ferry и Ministry Of Sound. Рънва свой собствен лейбъл – Mosso, чрез който издава само и единствено собствената си музика. Обмисля да стартира и втори, който да бъде отворен и за други артисти.

Ето какво сподели Alejandro Mosso, в интервю дадено специално за читателите на bassline.bg

Ще свириш в България за пръв път. Какви са очакванията ти от българската публика?
Любопитен съм. И към страната ви и към музиката ви. Наистина, ще свиря за пръв път в България и страшно много се вълнувам. Още повече, че ще съм част от наистина жесток line-up. Да си призная, не знам какво да очаквам от публиката, но бих предположил, че ще e емоционална, разгорещена и експресивна.

Винаги свириш live и България няма да е изключение…
Не веднъж съм казвал, че за мен свиренето на живо е много лично преживяване. Така чрез собствената си музика, споделям най-личните си чувства. Това от една страна е доста рисковано разкриване и лесно ставам уязвим. Но от друга – е наистина вълшебно преживяване, още повече, когато се получи правилната връзка с публиката.

Какъв ще е set-up-а ти за партито?
Използвам лесно преносим set-up. Подходящ за полети и въобще пътуване. Използвам laptop с Ableton Live, audio интерфейс, midi контролер и хибридна drum машина Arturia, която ползвам за перкусии в реално време или просто за различни импровизации.

Какво значи Cocoon за теб?
Cocoon е лейбъл и агенция с дълга история към момента, която през годините се е придържала към качество и постоянство. Това никак не е лека задача, когато говорим за музика. А и смятам, че това е основната сила на бранда.

Разкажи ни за настоящите си проекти, освен турнето на Cocoon. Върху какво работиш в момента?
Обикновено, всеки ден прекарвам в студиото, правейки нови парчета. Наскоро излезе 5-тият рилийз на лейбъла ми Mosso. А точно приключих работа и по новото си EP за Lomidhigh Organic, което ще включва и ремикс от Thomas Melchior. То ще излезе през Февруари/Март догодина. Успоредно работя и по следващият си рилийз за моя лейбъл.

Интервюто е осъществено със съдействието на Metropolis.

CODA Radio by Metropolis

More from bassline.bg

Don’t Stop, No Sleep! Insomnia is Coming!

Сигурни сме, че повечето от вас вече си снимат крачката, опънати на някой шезлонг на първа линия до морето и качват снимките си във Facebook с идеята да подразнят останалите, работещи на над 30 градусовите жеги.

Ben Klock отново в София през март

Ben Klock се завръща в София за първото голямо събитие на Metropolis за 2017 – Heroes Total. Последното гостуване на резидента на Berghain у нас бе през април 2016, в първото издание на Sonic Voyager, когато двамата с KiNK взривиха Хладилният завод в чест на 20-тият юбилей на най-старият techno колектив в България.

Dense & Pika – Edging Forward (official video)

Adam Beyer представи видео реализация към Edging Forward на Dense & Pika. Парчето е включено в 4-траковото EP Calf на британското дуо за Drumcode, което ви представихме преди дни.