By visiting our website, you agree with Bassline Ltd. Privacy and Cookie Policy.
VIEW

REVIEW: DAN ANDREI – PARCUL COSMOS

Details

Artists:

Labels:

След почти година мълчание, култовият лейбъл [a:rpia:r] приключи годината с нов рилийз, а още когато бе обявено бъдещото му излизане, стана ясно, че и този път румънците готвят нещо запомнящо се. Първоначално замислен като двойно EP, Parcul Cosmos на Dan Andrei всъщност бе трансформиран в албум, което автоматично го превърна в едно от най-значимите издания на [a:rpia:r].

Dan Andrei е добре познат като един от големите и отдавна утвърдени таланти на румънската сцена и разбира се като задължително име в line up-а на фестивала Sunwaves. Особено впечатление при него обаче правят доста малкото му на брой, но добре подбрани рилийзи. Parcul Cosmos е и първото му издание от 2011 година насам, което допълнително засилва интереса към албума и към това как се е развил като продуцент самият Dan Andrei през годините.

При първо слушане осемте парчета не звучат особено различно и отличаващо се на фона на огромните количества продукция, идващи от Румъния – micro groove, абстрактни звуци и мелодии, почти безкрайни loop-ове. При по-сериозно задълбочаване върху Parcul Cosmos обаче, започва да прави впечатление една доста интересна и значима особеност. Повечето парчета звучат доста футуристично, за разлика от суровия звук, налаган от голяма част от minimal продуцентите, като по този начин Dan Andrei се придържа към основите на стила, но успява да добави различен и запомнящ се елемент, който в крайна сметка изиграва ролята на game changer и прави албума добър.

Цялостното усещане в Parcul Cosmos пък кореспондира директно с името му, както и с изключителния artwork на плочата. В чувството за космос и пространство въвежда още първото парче Saturat, което към момента вече се очертава като най-запомнящо се и разпознаваемо за целия албум. Други отличаващи се тракове са Logic и Lumo, които биха звучали чудесно на дансинг в точния момент. Все пак обаче, всички парчета, в една или друга степен, са с доста експериментален и абстрактен характер, което естествено не е никаква изненада.

След достатъчно слушане, Parcul Cosmos убедително може да послужи като доказателство за изключително сериозния подбор на рилийзите на [a:rpia:r], които бързо след издаването си се превръщат в класика за почитателите на minimal-а. Нещо повече – албумът може би дори има потенциал да зададе нови тенденции и да предопредели ако не развитието на този стил, то поне на лейбъла.

Случайно или не, Parcul Cosmos на Dan Andrei излезе на 18-ти декември – датата на премиерата на новия епизод на Star Wars.

More from bassline.bg

DRUMCODE ПРАЗНУВА 20 ГОДИНИ С A-SIDES 5

5-тата част на A-Sides компилацията на Drumcode ще отбележи 20 годишният юбилей на лейбъла. Изданието ще се появи през август. Компилацията излиза ежегодно от 2012 насам и включва нови парчета на артисти от лейбъла или млади и прохождащи продуценти.

KERRIER DISTRICT – 4 REMIXES EP (HYPE050)

На 12-ти февруари излезе EP-то на Luke Vibert а.к.а. Kerrier District с ремикси върху парчета от албума му 4, който се появи през месец май миналата година от Hypercolour.