Carola Pisaturo: В София беше наистина лудо!

Няколко минути след 5 сутринта, на 5-ти декември 2015. Зала Христо Ботев, София се пръска по шевовете. Бурни аплодисменти и екзалтирани викове изпращат Sven Vath, който току що е приключил 3-часовият си сет. До него стои Carola Pisaturo, готова да поеме щафетата. Мацката изглежда уверена, и като че ли няма търпение да завърти плочите. Още с първото докосване на иглата до винила, залата избухва отново! В следващите два часа публиката е под контрола на италианката и селекцията й, която за една голяма част от хората в залата се оказва и доста по-добра от тази на Vath. Този миг от студената декемврийска сутрин на 2015 е един от многото през същата вечер, който ще помним дълго и който дни преди поредното гостуване на Carola Pisaturo в София изплува моментално в съзнанието ни. В най-женския месец март, ние успяхме да си поговорим с италианката между многобройните й участия, за да си изясним връзката й с techno музиката, пътят й от клубовете на Неапол до споделянето на една сцена със Sven Vath и трайното настаняване в спомените на публиката.

Carola Pisaturo @ Metropolis Presents Cocoon Sofia 2015
Снимка: Ivandov

“Всичко започна по времето когато живеех в Неапол. През тези години имах възможност да слушам много международни DJ-и, които идваха в града да пускат, и така се влюбих в techno музиката. Постепенно започнах да се упражнявам с грамофоните на мой приятел и само след няколко месеца получих предложение за първият си гиг.” Така започва историята на Carola Pisaturo и връзката й с techno музиката. За някои тривиално, за други – вдъхновяващо. При всички положения обаче, успешната й кариера се крепи стабилно най-вече на разбирането й към професията и придържането й към фундаменталните ценности на dance музиката. “В края на 90-те, може би да беше 1998, слушах сет на Richie Hawtin, който ми подейства доста силно. Музиката му беше наистина различна от всички останали. Техниката му на миксиране беше уникална. По-късно започнах да следвам всички велики харизматични DJ-и като Sven Vath или Villalobos и се опитвах да се уча от тях възможно най-много. Сега се възхищавам и на много, не толкова големи артисти. Понякога дори подгряващите DJ-и са невероятни.”

Не ни е трудно да повярваме на думите й, при все че Carola Pisaturo е лектор на млади таланти в реномираната RedBull Music Academy и безспорно успява да вдъхнови много от артистите, чийто имена днес пълнят line-up-ите на фестивали и клубове. Разбира се, когато говорим за DJ и продуцент, думите са само допълнение към основните елементи като селекция и техника на миксиране, които както вече споменахме по-горе, бяха essential за впечатленията ни от първият ни сблъсък с Carola Pisaturo през декемврийската вечер на 2015. “Някои парчета са наистина красиви, но ако звучат гадно ми е трудно да ги пускам. А това се усеща още на първо слушане. Обичам аналоговия и мръсен звук разбира се, но ако едно парче няма точно тази първична сила, няма да го купя!”

Добрият усет и вкус на Carola Pisaturo към качествения звук, съвсем естествено намира своето отражение в рилийзите на лейбъла й Claque Musique, който тя стартира още през 2006. Заедно с дигиталното му подразделение Claque Extra, лейбълът издава собствената й продукция и тази на нови и утвърдени имена, между които и Jay Haze, Davide Squillace, Ron Trent, Fred P, Jus-Ed и Donato Dozzy. “Claque е доста еклектичен по отношение на музиката, която издаваме и водещ момент при селектирането на парчетата е дали стават за дансинга. Не бих искала да кажа, че издаваме просто “DJ инструменти”. Нашата концепция е чисто и просто да накараме хората да танцуват!”

В началото на март от Claque Musique ни потърсиха с идеята да направим премиера на най-новият трак на Carola Pisaturo – Ganzirri на страниците на bassline.bg Парчето е част от предстоящата първа сборна компилация на лейбълът Formes, чийто дигитален рилийз е насрочен за средата на април. “През май първата ни various artists компилация ще излезе и на двоен винил. Междудругото в нея има някои нови и доста свежи артисти, които определено препоръчвам да чуете.”

През 2015, Carola Pisaturo подписва договор с booking агенцията на Cocoon – Flash. Това й носи няколко съвместни гига със Sven Vath, между които и култовото и гостуване в София през 2015, като част от световното турне на Cocoon. “До тогава бяхме пускали заедно два-три пъти, но преди 2 години получих това невероятно предложение да се присъединя към семейството на Cocoon. Вероятно това звучи като типичния пренапънат отговор, но наистина, Cocoon съществуват вече 20 години и повярвайте ми това в никакъв случай не е случайност. Sven успя да създаде нещо, което придоби същата харизма като неговата. Той успя да събере невероятни хора – професионалисти, хора с отношение, с добри обноски и най-вече пламенни и ентусиазириани. Има изключително силен вайб: навсякъде се усеща упорит труд, всички са сериозни и отдадени на това, което правят, така че дори и разхвърляна неаполитанка като мен бе заразена с това усещане. Но всичко се прави и постига и с изключително чувство на забавление и щастие.”

В този момент решихме, че е доста подходящо да я върнем към ранните сутрешни часове на 5-ти декември 2015, като споделихме впечатленията и спомените си от партито. “OMG! Беше наистина лудо!!! Повярвайте ми, това беше едно от най-яките събития в живота ми! Забавлявах се супер много, а хората… хората бяха жестоки! Изключителна публика! В момента съм заредена с адски много положителна енергия, която нямам търпение да споделя отново с всички вас.” Широко усмихнатия емотикон, който ни изпрати в края на интервюто, безспорно успя да ни зарази още преди следващата ни среща.

На 7-ми април, Carola Pisaturo се завръща в София, този път по покана на Ъндърграунд във Fabrica 126. Началото е в 23:00 часа. Съпорт от родна страна ще окажат Temporary Permanence Live, Peppou и Hristomir. Билетите в момента са на цена от 8 евро. На място входът ще бъде 20 лв.

 
Coda Radio – Wide
 

More from bassline.bg

Kraftwerk – It’s More Fun to Compute (LOR Resynthesis)

LOR е съвсем млад и прохождащ продуцент от Белфаст, а първото му EP включва три ремикса на парчета на ветерани, като Derrick Carter, Arthur Russell и настоящият върху парчето на Kraftwerk от албума им Computer World от 1981.