Carola Pisaturo: В София беше наистина лудо!

Няколко минути след 5 сутринта, на 5-ти декември 2015. Зала Христо Ботев, София се пръска по шевовете. Бурни аплодисменти и екзалтирани викове изпращат Sven Vath, който току що е приключил 3-часовият си сет. До него стои Carola Pisaturo, готова да поеме щафетата. Мацката изглежда уверена, и като че ли няма търпение да завърти плочите. Още с първото докосване на иглата до винила, залата избухва отново! В следващите два часа публиката е под контрола на италианката и селекцията й, която за една голяма част от хората в залата се оказва и доста по-добра от тази на Vath. Този миг от студената декемврийска сутрин на 2015 е един от многото през същата вечер, който ще помним дълго и който дни преди поредното гостуване на Carola Pisaturo в София изплува моментално в съзнанието ни. В най-женския месец март, ние успяхме да си поговорим с италианката между многобройните й участия, за да си изясним връзката й с techno музиката, пътят й от клубовете на Неапол до споделянето на една сцена със Sven Vath и трайното настаняване в спомените на публиката.

Carola Pisaturo @ Metropolis Presents Cocoon Sofia 2015
Снимка: Ivandov

“Всичко започна по времето когато живеех в Неапол. През тези години имах възможност да слушам много международни DJ-и, които идваха в града да пускат, и така се влюбих в techno музиката. Постепенно започнах да се упражнявам с грамофоните на мой приятел и само след няколко месеца получих предложение за първият си гиг.” Така започва историята на Carola Pisaturo и връзката й с techno музиката. За някои тривиално, за други – вдъхновяващо. При всички положения обаче, успешната й кариера се крепи стабилно най-вече на разбирането й към професията и придържането й към фундаменталните ценности на dance музиката. “В края на 90-те, може би да беше 1998, слушах сет на Richie Hawtin, който ми подейства доста силно. Музиката му беше наистина различна от всички останали. Техниката му на миксиране беше уникална. По-късно започнах да следвам всички велики харизматични DJ-и като Sven Vath или Villalobos и се опитвах да се уча от тях възможно най-много. Сега се възхищавам и на много, не толкова големи артисти. Понякога дори подгряващите DJ-и са невероятни.”

Не ни е трудно да повярваме на думите й, при все че Carola Pisaturo е лектор на млади таланти в реномираната RedBull Music Academy и безспорно успява да вдъхнови много от артистите, чийто имена днес пълнят line-up-ите на фестивали и клубове. Разбира се, когато говорим за DJ и продуцент, думите са само допълнение към основните елементи като селекция и техника на миксиране, които както вече споменахме по-горе, бяха essential за впечатленията ни от първият ни сблъсък с Carola Pisaturo през декемврийската вечер на 2015. “Някои парчета са наистина красиви, но ако звучат гадно ми е трудно да ги пускам. А това се усеща още на първо слушане. Обичам аналоговия и мръсен звук разбира се, но ако едно парче няма точно тази първична сила, няма да го купя!”

Добрият усет и вкус на Carola Pisaturo към качествения звук, съвсем естествено намира своето отражение в рилийзите на лейбъла й Claque Musique, който тя стартира още през 2006. Заедно с дигиталното му подразделение Claque Extra, лейбълът издава собствената й продукция и тази на нови и утвърдени имена, между които и Jay Haze, Davide Squillace, Ron Trent, Fred P, Jus-Ed и Donato Dozzy. “Claque е доста еклектичен по отношение на музиката, която издаваме и водещ момент при селектирането на парчетата е дали стават за дансинга. Не бих искала да кажа, че издаваме просто “DJ инструменти”. Нашата концепция е чисто и просто да накараме хората да танцуват!”

В началото на март от Claque Musique ни потърсиха с идеята да направим премиера на най-новият трак на Carola Pisaturo – Ganzirri на страниците на bassline.bg Парчето е част от предстоящата първа сборна компилация на лейбълът Formes, чийто дигитален рилийз е насрочен за средата на април. “През май първата ни various artists компилация ще излезе и на двоен винил. Междудругото в нея има някои нови и доста свежи артисти, които определено препоръчвам да чуете.”

През 2015, Carola Pisaturo подписва договор с booking агенцията на Cocoon – Flash. Това й носи няколко съвместни гига със Sven Vath, между които и култовото и гостуване в София през 2015, като част от световното турне на Cocoon. “До тогава бяхме пускали заедно два-три пъти, но преди 2 години получих това невероятно предложение да се присъединя към семейството на Cocoon. Вероятно това звучи като типичния пренапънат отговор, но наистина, Cocoon съществуват вече 20 години и повярвайте ми това в никакъв случай не е случайност. Sven успя да създаде нещо, което придоби същата харизма като неговата. Той успя да събере невероятни хора – професионалисти, хора с отношение, с добри обноски и най-вече пламенни и ентусиазириани. Има изключително силен вайб: навсякъде се усеща упорит труд, всички са сериозни и отдадени на това, което правят, така че дори и разхвърляна неаполитанка като мен бе заразена с това усещане. Но всичко се прави и постига и с изключително чувство на забавление и щастие.”

В този момент решихме, че е доста подходящо да я върнем към ранните сутрешни часове на 5-ти декември 2015, като споделихме впечатленията и спомените си от партито. “OMG! Беше наистина лудо!!! Повярвайте ми, това беше едно от най-яките събития в живота ми! Забавлявах се супер много, а хората… хората бяха жестоки! Изключителна публика! В момента съм заредена с адски много положителна енергия, която нямам търпение да споделя отново с всички вас.” Широко усмихнатия емотикон, който ни изпрати в края на интервюто, безспорно успя да ни зарази още преди следващата ни среща.

На 7-ми април, Carola Pisaturo се завръща в София, този път по покана на Ъндърграунд във Fabrica 126. Началото е в 23:00 часа. Съпорт от родна страна ще окажат Temporary Permanence Live, Peppou и Hristomir. Билетите в момента са на цена от 8 евро. На място входът ще бъде 20 лв.

 
DSGN Clinic – Wide
 

More from bassline.bg

1aa178dc-8358-4b71-8264-b9091509eb84
Avision – Innocence ​EP

Avision – Innocence EP

Avision storms into 2020 in fine fashion with his first EP for Maceo Plex’s Ellum Audio label. Playing the decks since just 12 years of age, this American artist grew up in the musically rich New York City scene and is now at the sharp end of it with his own new school techno sound.