Festival Review: Best of Sonar Festival 2017

Поредното издание на фестивала приключи с рекордна посещаемост в 24 годишната си история и много паметни моменти.

24-тото издание на Sonar Festival приключи с рекордна посещаемост – над 123 хиляди посетители от цял свят. Фестивалът представи 140 концерта, шоу представления и DJ сетове на общо 9 сцени по време на Sonar by Day и Sonar by Night.

В същото време успоредно провеждащият се бизнес и конферентен модул Sonar+D показа 157 нови проекта и технологии от света на музиката от повече от 400 говорителя и изложителя и 5500 регистрирани конгресмени.

Ежегодно музикалния обхват на фестивала се разширява и нетрадиционните и нови стилове намират място в програмата му. Тази година дори организаторите представиха нова сцена – SonarXS, kоято бе посветена на underground електронната музика идваща направо от улицата – от digital reggaeton, шумови колажи, dancehall и най-новият формат на постоянно променящият се trap звук. На SonarXS слушахме Bad Gyal, BCN Posse, MC Bejo и Dellafuente, които се представиха заедно с Maka.

Традиционно, Sonar Festival представят едни от най-силните на деня и големи имена в dance музиката. Тази година такива бяха Justice, Moderat, Eric Prydz, De La Soul… Но това, което най-много ни харесва в Sonar е възможността да се запознаем с нови имена и да слушаме такива, които иначе трудно бихме могли да слушаме другаде.

Ето кои концерти и DJ сетове тази година ни оставиха без дъх и според нас бяха ключови за 24-тото издание на Sonar Festival в Барселона.

За редовните ни читатели не е тайна, че Daphni се е настанил трайно в сърцата ни с албума си Jiaolong и до днес смятаме, че албума има изключително висока стойност, а парчетата от него все още ни карат да се счупваме от танци в момента, в който прозвучат в някой DJ сет, а те звучат и то не рядко. B2b сета на Daphni и James Holden по време на Sonar Festival 2014 бе един от най-добрите тогава и предполагаме, че изобщо не е изненада, че тазгодишната му b2b kолаборация с Hunee също попада сред избора ни за 2017.

В интерес на истината, това бе и първата им поява на сцена заедно, което превърна сета им в още един от многото ексклузивни за Sonar 2017. Сетът им пасна перфектно на изгрева на слънцето над SonarLab сцената, превръщайки го в изключително запомнящ го финал. Въобще емоцията беше жестока. Techno, disco, jazzy house… цялата еклектика, която по дефиниция можем да очакваме от двамата бе поднесена с изключителна техничност и съвсем на време и място. Естествено чухме и парчета от Jiaolong, което за нас си беше чист екстаз.

Вероятно се оказваме прозрачни като стъкло, но е факт, че последният албум на Joe Goddard – Electric Lines е един от фаворитите ни за тази година и в никакъв случай не бихме пропуснали live шоуто му по време на Sonar 2017. Както и предните му участия на фестивала с Hot Chip през 2015 и The 2 Bears през 2013, тазгодишното му участие си беше истинска наслада изпълнена с любими парчета и емоционални електронни инструментали.

Приятното време навън в късния следобед на Sonar by Day, усмихнатата публика и live вокалистката бяха другите съставки, които придадоха допълнителен филинг на цялото шоу, превръщайки го в едно от добрите представления в дневната програма на фестивала. Естествено кулминацията беше безспорният ни фаворит от Electric Lines – Music Is The Answer. Не бихме пропуснали и култовото парче Gabriel, което поне за нас е едно от топ парчетата в дискографията на британеца.

На пук на всички сексистки спорове, които отново излязоха на днвен ред в последната седмица заради изказванията на един от основателите на Giegling – Konstantin, американката Avalon Emerson и датчанката Courtesy доказаха, че джендър разпределението в dance музиката е по-скоро медиен балон, отколкото реалност. И двете са любимки на Panorama Bar, а общият им b2b сет на Sonar 2017 беше повече от прекрасен.

Сетът им представляваше нереална смесица от експериментални ритми, мелодични химни, dark techno и дори превърналият се вече в тренд напоследък trance, който естествено екзалтира в края на самото им шоу. Безспорно поредният култов пърформанс от тазгодишното издание на Sonar Festival в Барселона.

Комбинацията от електронна и класическа музика не е новост, но както не веднъж сме казвали, тя не е лъжица за всяка уста и често подобни смесици попадат в графата кич и напън. Вероятно следвайки безспорно един от най-успешните концерти миналата година, този на David August и Live band шоуто му, този музикален слот през 2017 бе запълнен от Carl Craig и проектът му Versus. Проектът представя клубните тупалки на Craig изпълнени от live ансамбъл, в който освен Carl Craig заобиколен от десетки синтезатори и хардуер, основна роля заема и дългогодишният му приятел Francesco Tristano, който пък свиреше на пианото.

Проектът представи наистина страхотен live, в който се откроиха накои истински култови класики, а безспорно финала с пиано house парчето The Melody беше един от феноменалните моменти в тазгодишното издание на Sonar Festival в Барселона. Шоуто на Carl Craig presents Versus Synthesizer Ensemble бе част програмата на Resident Advisor, които курират своя сцена за втора поредна година в рамките на Sonar.

Дневната програма на Sonar by Day всяка година става все по-силна и това е един от безспорните факти. Миналата година бяхме адски впечатлени от почти всяко шоу в нея, а финала с b2b2b сета на Busy P, Para One и Boston Bun oт Ed Banger Records все още оттеква в съзнанието ни.

Тази година положението бе не по-различно, а Damian Lazarus е един от артистите, който преследваме от доста време насам. Така че, в петъчната вечер се закотвихме твърдо на SonarVillage по време на втория ден на Sonar by Day. Ако за едни в последно време тренда се оказва завръщането към trance жанра, то за други това са все повече екзотичните ритми и ориенталски напеви. Тук разбира се освен Damian Lazarus визираме още Blond:ish и Bedouin например, които вече си имат и собствена резидентска вечер на Ibiza – Woomoon, където представят тъкмо такава музика. Няма да пропуснем и жестоките им Essential Mix-ове от последната година.

Damian Lazarus освен всичко запълни перфектно слота с подобно звучене, което за пореден път затвърждава факта, че Sonar Festival е един от най-добрите фестивали в света, представящ разнообразието и широкия спектър на dance музиката без изключения и точно такава каквато я обичаме!

През 2018 Sonar Festival ще отбележи 25 годишен юбилей. Изданието догодина ще бъде с продължителност 4, а не както до сега 3 дни и ще се проведе на 13, 14, 15 и 16 юни 2018. Билети за събитието на преференциални цени са вече в продажба и можете да ги откриете на sonar.es Следете bassline.bg за всичко около фестивала.

Очаквайте съвсем скоро и селекция от най-добрите сетове от тазгодишното издание на Sonar Festival под формата на подкасти на bassline.bg

 
Coda Radio – Wide
 

More from bassline.bg