Festival Review: Best of Sonar Festival 2017

Поредното издание на фестивала приключи с рекордна посещаемост в 24 годишната си история и много паметни моменти.

24-тото издание на Sonar Festival приключи с рекордна посещаемост – над 123 хиляди посетители от цял свят. Фестивалът представи 140 концерта, шоу представления и DJ сетове на общо 9 сцени по време на Sonar by Day и Sonar by Night.

В същото време успоредно провеждащият се бизнес и конферентен модул Sonar+D показа 157 нови проекта и технологии от света на музиката от повече от 400 говорителя и изложителя и 5500 регистрирани конгресмени.

Ежегодно музикалния обхват на фестивала се разширява и нетрадиционните и нови стилове намират място в програмата му. Тази година дори организаторите представиха нова сцена – SonarXS, kоято бе посветена на underground електронната музика идваща направо от улицата – от digital reggaeton, шумови колажи, dancehall и най-новият формат на постоянно променящият се trap звук. На SonarXS слушахме Bad Gyal, BCN Posse, MC Bejo и Dellafuente, които се представиха заедно с Maka.

Традиционно, Sonar Festival представят едни от най-силните на деня и големи имена в dance музиката. Тази година такива бяха Justice, Moderat, Eric Prydz, De La Soul… Но това, което най-много ни харесва в Sonar е възможността да се запознаем с нови имена и да слушаме такива, които иначе трудно бихме могли да слушаме другаде.

Ето кои концерти и DJ сетове тази година ни оставиха без дъх и според нас бяха ключови за 24-тото издание на Sonar Festival в Барселона.

За редовните ни читатели не е тайна, че Daphni се е настанил трайно в сърцата ни с албума си Jiaolong и до днес смятаме, че албума има изключително висока стойност, а парчетата от него все още ни карат да се счупваме от танци в момента, в който прозвучат в някой DJ сет, а те звучат и то не рядко. B2b сета на Daphni и James Holden по време на Sonar Festival 2014 бе един от най-добрите тогава и предполагаме, че изобщо не е изненада, че тазгодишната му b2b kолаборация с Hunee също попада сред избора ни за 2017.

В интерес на истината, това бе и първата им поява на сцена заедно, което превърна сета им в още един от многото ексклузивни за Sonar 2017. Сетът им пасна перфектно на изгрева на слънцето над SonarLab сцената, превръщайки го в изключително запомнящ го финал. Въобще емоцията беше жестока. Techno, disco, jazzy house… цялата еклектика, която по дефиниция можем да очакваме от двамата бе поднесена с изключителна техничност и съвсем на време и място. Естествено чухме и парчета от Jiaolong, което за нас си беше чист екстаз.

Вероятно се оказваме прозрачни като стъкло, но е факт, че последният албум на Joe Goddard – Electric Lines е един от фаворитите ни за тази година и в никакъв случай не бихме пропуснали live шоуто му по време на Sonar 2017. Както и предните му участия на фестивала с Hot Chip през 2015 и The 2 Bears през 2013, тазгодишното му участие си беше истинска наслада изпълнена с любими парчета и емоционални електронни инструментали.

Приятното време навън в късния следобед на Sonar by Day, усмихнатата публика и live вокалистката бяха другите съставки, които придадоха допълнителен филинг на цялото шоу, превръщайки го в едно от добрите представления в дневната програма на фестивала. Естествено кулминацията беше безспорният ни фаворит от Electric Lines – Music Is The Answer. Не бихме пропуснали и култовото парче Gabriel, което поне за нас е едно от топ парчетата в дискографията на британеца.

На пук на всички сексистки спорове, които отново излязоха на днвен ред в последната седмица заради изказванията на един от основателите на Giegling – Konstantin, американката Avalon Emerson и датчанката Courtesy доказаха, че джендър разпределението в dance музиката е по-скоро медиен балон, отколкото реалност. И двете са любимки на Panorama Bar, а общият им b2b сет на Sonar 2017 беше повече от прекрасен.

Сетът им представляваше нереална смесица от експериментални ритми, мелодични химни, dark techno и дори превърналият се вече в тренд напоследък trance, който естествено екзалтира в края на самото им шоу. Безспорно поредният култов пърформанс от тазгодишното издание на Sonar Festival в Барселона.

Комбинацията от електронна и класическа музика не е новост, но както не веднъж сме казвали, тя не е лъжица за всяка уста и често подобни смесици попадат в графата кич и напън. Вероятно следвайки безспорно един от най-успешните концерти миналата година, този на David August и Live band шоуто му, този музикален слот през 2017 бе запълнен от Carl Craig и проектът му Versus. Проектът представя клубните тупалки на Craig изпълнени от live ансамбъл, в който освен Carl Craig заобиколен от десетки синтезатори и хардуер, основна роля заема и дългогодишният му приятел Francesco Tristano, който пък свиреше на пианото.

Проектът представи наистина страхотен live, в който се откроиха накои истински култови класики, а безспорно финала с пиано house парчето The Melody беше един от феноменалните моменти в тазгодишното издание на Sonar Festival в Барселона. Шоуто на Carl Craig presents Versus Synthesizer Ensemble бе част програмата на Resident Advisor, които курират своя сцена за втора поредна година в рамките на Sonar.

Дневната програма на Sonar by Day всяка година става все по-силна и това е един от безспорните факти. Миналата година бяхме адски впечатлени от почти всяко шоу в нея, а финала с b2b2b сета на Busy P, Para One и Boston Bun oт Ed Banger Records все още оттеква в съзнанието ни.

Тази година положението бе не по-различно, а Damian Lazarus е един от артистите, който преследваме от доста време насам. Така че, в петъчната вечер се закотвихме твърдо на SonarVillage по време на втория ден на Sonar by Day. Ако за едни в последно време тренда се оказва завръщането към trance жанра, то за други това са все повече екзотичните ритми и ориенталски напеви. Тук разбира се освен Damian Lazarus визираме още Blond:ish и Bedouin например, които вече си имат и собствена резидентска вечер на Ibiza – Woomoon, където представят тъкмо такава музика. Няма да пропуснем и жестоките им Essential Mix-ове от последната година.

Damian Lazarus освен всичко запълни перфектно слота с подобно звучене, което за пореден път затвърждава факта, че Sonar Festival е един от най-добрите фестивали в света, представящ разнообразието и широкия спектър на dance музиката без изключения и точно такава каквато я обичаме!

През 2018 Sonar Festival ще отбележи 25 годишен юбилей. Изданието догодина ще бъде с продължителност 4, а не както до сега 3 дни и ще се проведе на 13, 14, 15 и 16 юни 2018. Билети за събитието на преференциални цени са вече в продажба и можете да ги откриете на sonar.es Следете bassline.bg за всичко около фестивала.

Очаквайте съвсем скоро и селекция от най-добрите сетове от тазгодишното издание на Sonar Festival под формата на подкасти на bassline.bg

CODA Radio by Metropolis

More from bassline.bg

Sasha b2b John Digweed на Kappa FuturFestival 2017

През 2014, съвсем случайно попаднахме на 3-тото издание на Kappa Futur Festival, който се провежда от 2012 в Торино, Италия. Освен с добрият line-up, фестивала безспорно привлича многобройна публика и заради локацията на която се провежда – индустриалния парк Dora.