Michael Mayer – &

Album Review

K7337lp-michael-mayer
Michael Mayer – &
Details

Artists:

Album/EP/Title:

&

Labels:

Release Date:

28.10.2016

Our Rating:

5/6

TRACKLIST

A1 Michael Mayer & Roman Flügel – We Like To Party
A2 Michael Mayer & Burger / Voigt & Voigt – Disco Dancers
A3 Michael Mayer & Gui Boratto – State Of The Nation
B1 Michael Mayer & Ed Macfarlane – Mind Games
B2 Michael Mayer & Kölsch – Gemination
B3 Michael Mayer & Miss Kittin – Voyage Interieur
C1 Michael Mayer & Joe Goddard – For You
C2 Michael Mayer & Agoria – Blackbird Has Spoken
C3 Michael Mayer & Hauschka – La Compostela
D1 Michael Mayer & Prins Thomas / Irene Kalisvaart – Comfort Me
D2 Michael Mayer & Barnt – Und Da Stehen Fremde Menschen
D3 Michael Mayer & Andrew Thomas – Cicadelia
 
DSGN Clinic – Square Dark
 

Dance музиката и в частност електронните подджанрове винаги са били предназначени за дансинга, а дългосвирещият формат често не им подхожда. Въпреки това, в последните години LP-то се обособи като задължителна част от кариерата на повечето продуценти и един вид въпрос на престиж, който ако не друго, то със сигурност завишава хонорара на артистите за известен период от време и прибавя добавена стойност в биографията им. Рядкост са успешните DJ-и, които не продуцират собствена музика (на примависта се сещаме само за Jackmaster и Ben UFO), рядкост напоследък са и продуцентите, които все още не са издали дългосвирещ албум. За справка в последните 3 години, всеки втори албум който сме ревюирали се водеше дебютен за съответния артист. На този фон има и продуценти, които успяват да насочат вдъхновенията си в правилната посока и да правят албуми, които да прибавят стойност не само на кариерата им, но и на музиката, като цяло.

Kompakt са един от лейбълите, които разбират значението и идеята на дългосвирещия формат и по-голяма част от каталога им включва рилийзи, които са оставили траен отпечатък в dance музиката. Така че в никакъв случай не ни очудват качествата на албумите в дискографията на един от основателите на Kompakt – Michael Mayer. И за щастие в случая, качеството е повече от количеството – & е третият албум на Mayer в иначе близо 30 годишната му кариера. Това, което може би ни изненада е, че албумът всъщност е издание не на Kompakt, a на друг немски гигант – !K7 Records.

В интерес на истината, албумът отразява най-точно това, в което германецът е най-добър – колаборациите. И докато през годините, това изпъкваше най-силно в различните проекти, в които взема участие (като започнем от бандата Forever Sweet, която събира заедно с Reinhard Voigt и Tobias Thomas още в началото на 90-те, минем през проекта Zimt с Matias Aguayo и стигнем до по-скорошния му тийминг Supermayer със Superpitcher), то днес, всички 12 парчета в & са в колаборация с други продуценти или вокалисти, при това все имена, които определено харесваме. Една част от тези творчески партньорства водят началото си от b2b DJ сетовете, на които Mayer усилено наблягаше през 2015.

Heavy колаборативните албуми от една страна звучат по-скоро като компилации, но от друга са възможно най-добрият начин да изкараш на преден план продуцентските си качества и умения, правейки музика в различни жанрови направления. Точно това е и основното впечатление от новия албум на Mayer. Голяма част от парчетата следват звуковия почерк на гост артистите и въпреки това се усеща определена консистентност, която идва тъкмо от общото звено помежду им – Michael Mayer. Един от много подходящите примери в случая е парчето с Miss Kittin’ – Voyage Interieur, което за малко над 3-минутната си продължителност не само презентира вокално французойката, но и репрезентира доста точно цялата френска electro школа. Друг добър пример е и For You с Joe Goddard, което музикално, вокално и дори лирически си е стопроцентово Hot Chip парче.

Всички 12 парчета в албума ни грабнаха още при първото слушане, макар да имахме усещането, че вече сме ги слушали и то не съвсем отдавна. Това обаче, в последствие се оказа по-скоро положително – все пак успешните неща в музиката и дори в киното, разчитат на известна доза клишираност и носталгия, които да ни държат в комфортната ни зона. Това най-силно усетихме в колаборациите на Mayer с Ed Macfarlane от Friendly Fires в Mind Games и с Prins Thomas и Irene Kalisvaart в Comfort, които безспорно звучат повече pop от всяко друго парче в албума.

За щастие не липсват и dancefloor бенгъри, които вече си проправиха път на дансинга. Und Da Stehen Fremde Menschen с Barnt е друг от хайлайтите в & построено около вокален семпъл от отдавна несъществуващата източно-берлинска банда Stern Meissen. В тази категория влизат още We Like To Party с Roman Flügel и Gemination с Kölsch. Като почитатели на disco-то не бихме могли да не се изкефим и на Disco Dancers ко-продуцирано от Mayer, Jörg Burger, Wolfgang и Reinhard Voigt. Въпреки че парчето звучи, като излязло изпод китарните рифове на Nile Rogers с намигване към американската disco епоха, в него безспорно се усеща и немската школа.

& определено е албум, който би се харесал на голяма част от меломаните и всеки би намерил своето парче в него. За нас, той е един от най-добрите дългосвирещи рилийзи за тази година и вече повече от месец не слиза от плейлист ротацията ни, а Mayer безпогрешно е нацелил формулата за успешно LP с балансираните пропорции от мултижанрово звучене и електроника, и също толкова балансираните нива на очакваност и изненада от това, което слушаме.

& на Michael Mayer излезе на 28-ми октомври от !K7 Records.

 
DSGN Clinic – Wide
 

More from bassline.bg

302ffdbf-400a-472c-a5c0-5356b86f7506
Cooper Saver ft. Indra Dunis – The Search (Vocal Dub Mix)

Cooper Saver ft. Indra Dunis – The Search (Vocal Dub Mix)

Following a well-received string of remixes for The Golden Filter, Perel and Benjamin Fröhlich, the Los Angeles-based DJ and producer Cooper Saver, responsible for the Far Away party and cassette mixtape series, sets another milestone step in the right direction with the release of his debut EP via pioneering, Munich-based record label Permanent Vacation.