Album Review: Floorplan – Victorious

floorplan-victorious
Floorplan – Victorious
Details

Artists:
,

Album/EP/Title:

Victorious

Labels:

Our Rating:

5.5/6

TRACKLIST

01. Spin
02. Music
03. The Heavens & The Earth
04. Good Thang
05. He Can Save You
06. Mm Hm Hm
07. Ha Ya
08. Tell You No Lie
09. Push On
10. They Can Tell
11. Sun In The Sky
 
Coda Radio – Stay Focused – Square
 

Floorplan е house алтер егото на Robert Hood – 50 годишният minimal techno ветеран. Няма да сгрешим ако направо го определим и като techno God. Той е от втората вълна артисти, тези които след 1991 спомагат за развитието на techno жанра. Hood наравно с Carl Craig, Octave One и Underground Resistance (проект от който е част заедно с Jeff Mills) успяват да освежат и представят изключително идвидуални интерпретации на детройтският саунд и да покажат на света, че той е тук и не отива никъде.

Oт тогава до сега, Robert Hood е издал 8 албума, под логото на собственият си лейбъл M-Plant и огромно количество EP-та както за M-Plant, така и за лейбъли като Tresor, Axis, Music Man, Rush Hour и много други. През 2013 издава първият си албум под името Floorplan, който освен, че го представя в сравнително по-лека и soulful светлина му придава допълнителна релевантност, връщайки го в line-up-ите на големите музикални събития и фестивали. Албумът беше изключително добре приет от критика и фенове. И няма как да е иначе, при наличието на бенгъри като Never Grow Old.

Floorplan

Този месец излезе и вторият албум на Floorplan – Victorious и както вече ви съобщихме в проекта участва и 19 годишната му дъщеря Lyric (!). Robert Hood признава, че още когато е започвал да мисли и работи по проекта през 1995-1996 си го е предствял повече като група, и че изключителният bond, който има с дъщеря си и включването й в проекта е един вид “изпълнено пророчество”. Признава също, че тя е и нещо като своебразен мост между неговият саунд и новото поколение, тъй като Lyric има усет за това какво иска то.

Изборът на име за албума – Victorious, идва от това, че Robert Hood е изключително набожен и даже на моменти в интервютатa си звучи като свещенник: “В света, в който живеем има толкова много несправедливост, несигурност, страх и гняв. Сега, повече от всеки друг път, трябва да знаем и вярваме, че победата е вече постигната!”, казва Hood, цитирайки пасажи от библията и обяснявайки, че именно вярата го е водила през живота му.

Вярата опрделено е основна тема във Victorious – госпъл вокали (He Can Save You) и цитати от библията (The Heavens and Earths) са съставни части на много от парчетата. Макар и споменавано като hоuse алтер его, на нас ни е трудно да кажем, че това е точно house, първо защото парчетата се чувстват и са продуцирани повече като techno – почти липсват брейкдауни, понякога дори липсва и каквато и да е градация. Резултатът са между 6 и 9 минутни луупове, изобилстващи от много голямо количество груув и сила, които използвани като подложки или самостотялно в DJ сет, биха унищожили дансинга. Може би жанровото определението, което би паснало най-добре на Victorious е soulful techno.

Отличителен инструмент, който присъства в почти всяко парче е органа, който понякога е използван почти като church орган, понякога повече като stab звук, но определно придава топлина на звученето. Макар дъщеря му да се казва Lyric, тя не се включва с вокали (може би единствено в He Can Save You, всички друго са вокални семпли), а участва главно като продуцент. Не може да се каже с какво точно е допринесла, но със сигурност Victorious e изпълнен с много повече съдържаниe от Paradise. Кавъра върху парчето Lovin’ Is Really My Game на Brainstorm – Tell You No Lie определено е парчето с главно П в албума и вече го чухме в доста сетове, именно заради неговата флуидност да бъде disco, house и techno едновременно. В албума има още няколко перли, които по-open minded techno DJ-ите биха включили в сетовете си. Например бруталното Ha Ya или суровото Mmm Hmm Hmm или пък They Can Tell.

Victorious макар съставен изключително от dancefloor friendly тупалки, носи белезите на албум с концепцията си и историята, която разкзва и би докоснал сърцата на всеки techno фен, който познава историята на dance музиката и таи сантимент към нейният фундамент – disco-то.

Victorious на Floorplan излезе на 15-ти юни от M-Plant.

 
DSGN Clinic – Wide
 

More from bassline.bg

Kraftwerk – It’s More Fun to Compute (LOR Resynthesis)

LOR е съвсем млад и прохождащ продуцент от Белфаст, а първото му EP включва три ремикса на парчета на ветерани, като Derrick Carter, Arthur Russell и настоящият върху парчето на Kraftwerk от албума им Computer World от 1981.