5 години Global Spiritual Rhythms със Soul Fiction

На 26-ти август, Soul Fiction ще отпразнуват своята 5-та годишнина в Cubo Beach Bar във Варна. За 5 години, Soul Fiction представиха огромното разнообразие на house жанра и всичките му музикални влияния – soulful, latin, afro, deep, tech и редица артисти, които стъпиха на родна земя за пръв път именно благодарение на проекта – Zepherin Saint, Andy Compton, Ralf GUM, Rancido, Cincity и други. Soul Fiction не се ограничиха само с музиката, като представиха House Dance движението в новата си поредица със същото име, която стартира по-рано тази година. За 5 години, Soul Fiction донесоха у нас по частица от далечни и екзотични култури, обединени от голямата им любов към house музиката и танците.

Soul Fiction е проект, роден от общата любов към house музиката на Николай Панов (Soulful Traveller) и Георги Елисеев (George Quest) и резултат от първото им съвместно парти. “Всичко започна след първото ни парти заедно, още на старото Cubo във Варна”, спомня си Николай. “С Жоро се запознахме онлайн, покрай един стар форум за house музика и в последствие ме покани да пускаме заедно.” По това време George Quest има зад гърба си сериозна кариера като DJ не само у нас, но и в Щатите, където живее, докато Soulful Traveller тепърва навлиза в тази сфера. В интерес на истината, артистичните им псевдоними подхождат идеално на личността им и във физически и в творчески аспект. Георги обича да се впуска в различни приключения зад пулта, изявявайки се в множество жанрове – hip­-hop, funk, soul, disco, downtempo, nu jazz, а Николай е готов винаги да те отведе на изключително пътешествие, наблягайки на afro-deep‐soulful house музиката.

Ако сте посещавали парти на Soul Fiction, то със сигурност избора на име на проекта им пък ще ви се стори съвсем логичен предвид емоциите, които музиката им и тази на гостите им предизвикват. Николай и Георги имат за цел “не само да представят тази музика на българската публика, но и да я подбудят да достигне до “душевна фикция” – любов в най-чиста форма”. “Решихме да го кръстим така, тъй като когато се запознахме с Жоро точно бях пуснал един микс със същото име”, разказва Николай. “Всичко е игра на думи, която се “доразви” в последствие. Но си мисля, че дори не е дискуритано име за проекта ни, тъй като то си дойде само.” В крайна сметка, двамата безспорно постигат целта, която са си поставили като Soul Fiction, а името на проекта се превръща в запазена марка на работата им и възможно най-подходящата асоциация, към която ни тласка музиката им.

soul-fiction-afrozila
Снимка: Radostin Georgiev

Първото им лятно парти с чуждестранен гост се оказва не само едно от най-добрите им партита досега, но и моментът в който двамата усещат тежеста, която името Soul Fiction придобива и сериозността на това, с което са се захванали. “Бяхме поканили Djeff Afrozila от Ангола”, спомня си Георги. “Това беше сериозно предизвикателство и бариера за нас самите като DJ-и и самостоятелно финансиращи се организатори и моментът, в който си казахме: “Това е! Вече е сериозно и продължаваме напред!” Стана супер и енергията беше много висока, въпреки проливния дъжд на няколко момента!”. Едно от последните им събития – House Dance в столицата, на което пускат само двамата, е друго от любимите им партита. “Всичко стана просто както трябва – точното място, страхотно озвучаване, хубава енергия, правилната публика, танцуващи хора до зори и т.н.”

Въпреки приятните емоции от финалният резултат при повечето от събитията им, предизвикателствата за George Quest и Soulful Traveller не са само психологически. “Нашият стил е нишов, сравнително ограничен откъм публика и по дефиниция всяко едно събитие си е предизвикателство и то не само в България, но и в световен мащаб.” “Mоже би най-голямата бариера освен финансовата, е неразбирането сред местните собственици на заведения, че доброто озвучаване и наличието на нормална диджейска техника са минимални изисквания за това нещата да се случват качествено. Иначе е все едно да отвориш ресторант, да наемеш добър готвач и да му дадеш да готви с микровълнова”, казва Георги и допълва със сериозно изражение, че “доста пъти се е налагало да поемаме нещата в наши ръце, което обременява цялата организация допълнително.”

https://soundcloud.com/soulfictionfamily/soulful-traveller-5-year-anniversary-mix

Говорейки си за преодолените предизвикателства и изминалите 5 години, не може да не погледнем и напред към артистите, които двамата искат да представят на родната аудитория. “Дори да прозвучи за някои хора леко като клише, Black Coffee е един от артистите, които искаме да поканим и все още не сме”, отсича Николай без да изчака да завършим въпроса си. “Именно неговият саунд преди години беше в основата на това да се обвържа със специфичния звук на южно-африканските продуценти и DJ-и. Последните години той изключително много вдигна нивото си (съответно и хонорара си). За хора като нас, които нямат серизони спонсори зад гърба си и до голяма степен се самофинансират, е адски трудно да балансират бюджета, още повече когато става дума за подобни скъпоплaтени гости.” “Joe Claussell е на подобно място в списъка, но там освен финансовата част има един друг тънък момент. Българската публика може би не е готова за подобен вид DJ и това, което той представя като звучене. Но ще поживеем, ще видим”, намига ни с усмивка Георги.

https://soundcloud.com/soulfictionfamily/george-quest-5-year-anniversary-mix

Двамата често посещават различни фестивали по цял свят с цел разрастване на музикалното им семейство, създаване на лични контакти с артистите, които ги вълнуват и разбира се обмяна на опит и събиране на силни впечатления. “Освен Black Coffee, други DJ-и, които съм слушал на живо и определено искам да представим на родната ни аудитория са Culoe de Song, DJ Shimza, Mr. Raoul K, Rocco, Manoo…”, казва Николай. “Доста артисти са”, прекъсва го Георги. “Със сигурност има подем на soulful и afro-house сцената. Някои от бързо-издигащите се имена от Ню Йорк и района в по-soulful насока са Mark Francis, Adam Rios и DJ Beloved. А от афро страна, освен тези, които спомена колегата, в изключителен подем в момента са Enoo Napa и XtetiqSoul, които според мен променят дефиницията на това, какво е афро звученето и очаквам много големи неща от тях в близкото бъдеще.”

Въпреки, че двамата имат дълъг списък с имена, които искат да поканят у нас, не смеят да си правят планове за далечното бъдеще, а предпочитат да съсредоточат енергията си в настоящето. “Преди 5 години си нямахме и идея къде ще е Soul Fiction сега. Същото е и за следващите 5 години. Нямаме някакъв строг стратегически план. Всичко до тук се е случвало до голяма степен благодарение на хората, които идват на нашите партита и ни следват. Именно това е Soul Fiction – обмяна на тази енергия между нас и хората на дансинга. Това чувство е като наркотик, искаш отново и отново да ти се случва. Като една сляпа любов, която просто следваш безусловно”, казва Николай. “Поглаждайки кристалната топка, виждам организиране на фестивал (или два), работейки заедно с колеги от други държави, фокусирани върху подобен стил музика. А защо не и отваряне на собствено заведение, което да промотира нашия саунд и още други екстри”, прави движение с ръка Георги, имитирайки потъркване на кристална топка и избухва в смях.

soul-fiction-rancido

Близкото бъдеще на този етап е доста по-ясно, а и двамата нямат нужда от кристална топка, за да ни го покажат. На 26-ти август ни предстои среща с американския DJ и продуцент Jose Marquez – поредният артист в портфолиото на Soul Fiction, който умело свързва красотата на различни музикални стилове от цял свят с любимият 4/4 ритъм на house музиката, помагайки на редица култови парчета да стигнат до дансинга. В това число влизат и ремиксите му за Celia Cruz и Nina Simone. Jose Marquez е специалният гост на George Quest и Soulful Traveller, с който ще отпразнуват петата годишнина на Soul Fiction във Варненския бар Cubo, откъдето именно тръгва всичко. “Изборът не е случаен”, казва Георги. “Jose Marquez е добре познато име на всички, които следят отблизо събитията на Soul Fiction. Той е част от лейбълът на Zepherin Saint – Tribe Records, който пък миналата година направи незабравимо парти. За събитието на 26-ти август, на живо ще се включи и LUBK на перкусии, с което допълнително ще раздвижи празничната атмосфера.”

Веднага след това, Soul Fiction се завръщат в нощният живот на столицата с началото на новия парти сезон. “Със сигурност можете да очаквате интересни и разнообразни събития, които в същото време не странят от линията ни. Afro, deep, latin, soulful, dub house, че дори и по-techy звук. Ще има със сигурност и второ издание на House Dance вечерите”, уточнява Николай. “Неслучайно мотото ни е Global Spiritual Rhythms.”

 
DSGN Clinic – Wide
 

More from bassline.bg