May
22

Festival Guide: Sónar 2013 vol. 02

Author bassline.bg    Category EVENTS     Tags


По-малко от месец остава до началото на 20-тото юбилейно издание на фестивала за електронна музика и визуални изкуства Sónar, а организаторите не спират да ни изненадват с нови имена в line-up-а и нови културни модули. В първата част на нашият Festival Guide: Sónar 2013 ви запознахме с хедлайнерите и голяма част от потвърдените участници в дневната и нощна програма на фестивала, както и с промените свързани със Sónar by Day.

Richie Hawtin и парти концепцията му ENTER, които ви представихме наскоро в рубриката Artist Spotlight, ще гастролират за пръв път на Sónar. Заедно с него в програмата се включват Maya Jane Coles и Paco Osuna. Освен дебютният си видеоклип Everything ft. Karin Park, Maya може да се похвали и с дебютен албум – Comfort, който предстои да се появи съвсем скоро. Paco Osuna гостува и в България заедно с Richie Hawtin на тазгодишното издание на Solar Easter. ENTER навърши една година, а самият Richie Hawtin усилено работи върху идеята за мобилност на концепцията си, така че се надяваме да присъстваме на ENTER в пълният му блясък и максимална интерактивност.

Един от любимите ни DJ и продуценти от изминалата 2012 George FitzGerald, официално потвърди участието си на Sónar by Night. Той ще се представи в третата фестивална вечер, като специален гост на модула SonarLab. Миналата година, именно там слушахме Maya Jane Coles. George FitzGerald е и един от най-обещаващите продуценти за 2013. В началото на годината той взе участие във Essential Mix Future Stars, по покана на Heidi, а сета му включваше парчета, които и до днес са едни от най-продаваните рилийзи.

Sébastien Tellier ще представи парчета от четвъртия си студиен албум в дневната програма на фестивала. Това, вероятно ще се отрази на иначе ексцентричните изяви на французина.

SónarCinema е модулът, който разширява културната програма на фестивала. В него влизат прожекции на общо 5 документални филма. Reincarnated е филм на режисьора Andy Capper, който проследява трансформацията на Calvin Cordozar Broadus, Jr. от Snoop Dogg до Snoop Lion, пътешествието му до Ямайка и посвещението му Растафарианството. Берлинското дуо Modeselektor, освен че ще представят свой showcase на Sónar by Day, ще представят и документалния си филм We Are Modeselektor. Той е дело на Romi Agel и Holger Wick и включва редица интервюта и интересни моменти от турнета и пътувания. H∆SHTAG$ е друго доста интересно заглавие. Филмът е продуциран от Red Bull Music Academy и в рамките на 60 минути показва всичко най-интересно от т.нар. нови музикални движения зародени в интернет в последните няколко години. В това число музикални блогове и онлайн платформи дали поле за изява на много продуценти по цял свят. Във филма ще видим и много от ключовите имена възползвали се от тази възможност – Flying Lotus, How To Dress Well, AlunaGeorge, Machinedrum и други.

От официалният сайт на фестивала – sonar.es може да закупите билети на преференциални цени до изчерпване на количествата. Ние ще сме в Барселона, за да отразим всичко най-интересно от фестивала. Точно по време на Sónar, bassline.bg празнува и своя 7-ми рожден ден, а възможността да отбележим израстването си сред имена, които често присъстват на страниците ни, ни прави истински щастливи. Happy 20th Sónar!