REVIEW: SIT – SIDEWAYS LP TRILOGY

Artist:
Label:
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

През изминалите няколко години така нареченият “румънски звук” претърпя забележително развитие. Толкова забележително, че терминът “румънски звук” на практика стана напълно изпразнен от съдържание. Артисти като Barac, Melodiе, Mihai Popescu и Suciu предложиха различни и иновативни интерпретации на minimal-а, идващ от северната ни съседка, което освежи стила и му вдъхна нов живот, в който поставянето на табели стана абсолютно ирелевантно.

Кулминацията на този процес обаче, като че ли дойде с новината за предстоящ албум на дуото SIT – Cristi Cons и Vlad Caia. Колаборацията между двамата приятели започва през 2010-та година и се разпростира на всякакви нива – от съвместна продукция, през DJ и live сетове, до създаване на общ лейбъл – Amphia. Скоро след това, сериозният им музикален бекграунд и креативният подход, комбиниращ различни стилови влияния (далеч не само от електронната музика), заслужено ги превръщат в едни от най-желаните имена, не само на румънската сцена, а и в цяла Европа. Вниманието към тях беше допълнително привлечено и от сета им на пролетното издание на Sunwaves през миналата година, който беше определен от мнозина като най-добрия за целия фестивал.

И така до ноември 2015-та, когато Cristi и Vlad обявиха излизането на първия си общ дългосвирещ рилийз – разделеният на три части албум Sideways. В края на същия месец се появи на бял свят и първата част от трилогията, която включва 6 парчета. Повечето от тях носят типичния почерк на дуото – в последните години звукът на SIT стана толкова разпознаваем, че трудно може да бъде оприличен с този на други артисти. Въпреки това обаче, всички тракове носят разнообразни емоции и усещане за различен подход и идея при създаването им. Като най-отличителни примери, подкрепящи това твърдение, могат да се посочат атмосферичното dubby интро Assemble и Brooklyn със своя размазващ afterhour groove, който бързо намери място в сетовете на много топ DJ-и. Не може да не се спомене и по-експерименталният, но танцувален Mandatory, както и забележителните хипнотични 15 минути, в които се развива Come Around. Още с въведението в Sideways стана ясно, че летвата е вдигната високо и нетърпението към следващите части нарасна още повече.

През януари стана факт и рилийза на втората част. Както при #1, и тук Cristi и Vlad комбинират парчета с доминиращ експериментален елемент (Moody, Seller’s Walk) и типични dancefloor тракове като Step By Step и Feel That Way, който определено изпъква на преден план с фънки вокалите си и сменящата се в един момент баслиния.

Безспорно обаче, с най-голям интерес се очакваше последната, трета част на Sideways, тъй като именно в нея трябваше да се появи едно парче, което буквално взривява дансинга от лятото досега. Hype-ът около Angels започна някъде около лятното издание на Sunwaves, когато Rhadoo и Cap го включиха в сетовете си, а убийственият acid groove и завладяващата мелодия превърнаха трака в класика и то месеци преди да излезе официално. Преди броени дни стана ясна и датата на рилийза – 22-ри февруари. Освен Angels, в последната част от трилогията са включени още две парчета – Reconnect и Shadow, които също не разочароват.

В общо 15-те си трака, Sideways преплита напълно успешно елементи и влияния от dub, acid и така характерната за много румънски продуценти неокласика, поставени върху солидна minimal основа. SIT се справят впечатляващо добре с нещо, което малцина артисти постигат. Sideways е напълно консистентен албум, който в същото време предлага голям диапазон от емоции и разнообразен vibe, без да е забравен groove-а. Дори напротив – почти всички парчета звучат релевантно на дансинг, като не е направен какъвто и да е компромис от чисто музикантска и експериментална гледна точка.

Накратко, Sideways е абсолютно явление не само за minimal-а, а и за електронната музика в цялост. Иновативният подход на SIT и наличието на толкова много музикалност в албума, определено ще имат съществено влияние в определянето на посоката на това звучене, а по всичко личи, че Sideways няма да бъде забравен скоро и има целия потенциал да се превърне в класика.

Sideways #3 на SIT излиза на 22-ри февруари от Amphia.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

TRACKLIST

Sideways Part #1
A1 Assemble
A2 Permissive
B1 Brooklyn
B2 Bootcamp
C1 Mandatory
D1 Come Around

Sideways Part #2
E1 Seller’s Walk
E2 Hallo
F1 Feel That Way
G1 Step by Step
H1 Furtuna
H2 Moody

Sideways Part #3
I1 Angels
J1 Reconnect
J2 Shadow


Our rating:
5.5/6
coda-metropolis300

Leave a Comment